[#29]
Re: Dlaczego do A600 nie było lepszego turbo niż 68030?
@RadoslawF,
post #21
Nadaje się.
Nie, żebym chciał się kłócić i upierać przy swoim, ale... No ale jak poznałem pierwszą wersję Image FX, to jeszcze nikt nie słyszał o kościach AGA. A karty graficzne były koszmarnie drogą i trudno w Polsce dostępną fanaberią. Robiłem grafikę na potrzeby prezentacji w Scali, dla telegazety lokalnej kablówki (pochwalę się, że jednej z pierwszych w Polsce, całkiem solidnej, semiprofesjonalnej, z dużym wypasem). Telegazeta, oprawa graficzna materiałów wideo - czołówki, boxy z podpisami, te sprawy. I póki nie pojawiły się modele A400, A1200, to się leciało na A500 i A2000. I Image FX był bardzo ważnym kawałkiem softu do tworzenia tła, podkładów, obróbki prostych animacji. Dla takich celów paleta oferowana przez EHB i Ham 6 wystarczała po uszy. 24 bitowa grafika nie była za cholerę potrzebna. Szybki procek - tego to zawsze brakowało. Ale kolory... Z zapasem nawet ich było na pięćsetce i dwutysiączce. Co by mi dała karta GFX w pracy z programem (genialnym, jak na swoje czasy, Broadcast Titler?)
Z szacunkiem
Des