[#1] Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC
Jak wielu Amigowców stanąłem przed problemem: A1200 z HDD oraz DVD, do tego zasilacz AT od PC. Nie wygląda to estetycznie i przeszkadzają plączące się kable. Przeglądałem forum PPA ale nie znalazłem niestety gotowego rozwiązania. Obudowy dedykowane Ami odpadają (cena). W związku z tym mam kilka pytań:
1. A1200 mam w wersji z płytą 1D4 (tą z dopinanym portem myszy). Mogę mieć za grosze obudowę Big Tower AT. Płytę Ami chcę zamontować tak jak płytę od PC (żeby wszystkie gniazda mieć z tyłu obudowy). Nie planuję jakiejś ekstremalnej rozbudowy (tylko Fast RAM lub w najlepszym razie karta turbo). Może ktoś podsunąć rozwiązanie (fotki, szkic)? Ewentualne czy w tej wersji płyty Ami można zastosować mniejszą obudowę? Z jaką obudową będzie najmniej problemów?
2. Mam też A600 z urwaną taśmą od klawiatury, więc ona również znalazłaby się w "towerce". Czy do tej Amigi można zastosować mniejszą obudowę niż Big Tower?
3. Podpięcie zewnętrznej klawiatury planuję zrobić zgodnie z artykułem "Klawiatura na "smyczy"" z PPA:
http://www.ppa.pl/artykul-Klawiatura.na.smyczy.-1_4_943.html
- czy ten schemat mogę zastosować do A600 (zgodność kontrolerów klawiatury A1200 i A600)?
- jaka jest reguła "numeracji" nóżek w tych układach (czy od nóżki nr 1 liczymy w prawo czy w lewo)?
- czy w klawiaturze AT od PC funkcję klawiszy "Lewa Amiga" i "Prawa Amiga" zastąpią klawisze z "okienkiem Windows"? Tak się składa, że klawiatury PC mam z "Mitsumi" i konstrukcją klawiszy są identyczne z Ami. Można więc bez problemu przełożyć klawisze z klawiatury Ami :D

Ostatnia modyfikacja: 03.10.2009 11:32:53
[#2] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@Nightmare777, post #1

Hdd 2,5'' oraz DVD slim zmieszczą Ci się w desktopowej obudowie Amigi. I śmiem twierdzić, że będzie tu mniej problemów z montażem, niż z dostosowaniem obudowy tower od PC. Mi udało się zmontować kanapkę z tego, co mam w sygnaturze. I całość chodzi stabilnie. Na zewnątrz nie ma żadnych kabli, przerobiłem nieco zasilacz ATX, zamontowałem mu kabel od zasilacza amigowego, a zasilanie rozprowadziłem w środku, od złącza zasilania. Nie będziesz tam co dzień zaglądał, więc wystarczy raz a dobrze to zmontować. Moim skromnym zdaniem, towerka, szczególnie od PC, ssie, wysysając klimat z prawdziwej Amigi. Ale to tylko moje zdanie.

[#3] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@Bagheera, post #2

>> Moim skromnym zdaniem, towerka, szczególnie od PC, ssie, wysysając klimat z prawdziwej Amigi. Ale to tylko moje zdanie.

Ssie i to bardzo. Szczególnie te starsze, stylistycznie nawiązujące do wystroju łazienki.

[#4] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@Nightmare777, post #1

1. Skoro nie planujesz karty GFX, więcej niż jednego dysku i jakiejś karty turbo z wielkim radiatorem lub wiatrakiem (040) zostań przy obudowie klasycznej. Dysk zmieścisz w środku, za stacją dysków wyprowadź gniazdo do podpinania CD/DVD, nie używa się go codziennie i nie musi być podpięty cały czas.
Zyski: wygodnie dostępna PCMCIA bez konieczności szukania drogiej przelotki, oryginalny desktop a nie szlifierką adoptowane blaszane pudło.

Jak się przyłożysz to CD/DVD zmieścisz do oryginalnej obudowy, tego nie przebije żadna towerka.

Pozdrawiam
[#5] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@Nightmare777, post #1

popieram przedmówców... jeśli masz zamiar dodać napęd optyczny, dysk, i jakieś małe turbo - to tylko w obudowie klasyka. Swój sprzęt też mam przerobiony na taką wersje. Jedyne co mogę jeszcze doradzić, to montaż karty CF zamiast mechanicznego HDD. Cisza jak makiem zasiał gwarantowana

ps. co do napędu optycznego - to proponuje zamontować odpowiedniego SLIM'a. W parze z kartą CF i adapterem bez problemu mieści się w obudowie. Dysk 2,5" też się zapewne zmieści

Ostatnia modyfikacja: 03.10.2009 12:27:59
[#6] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@Nightmare777, post #1

Broń Boże, jak mówią przedmówcy, nie przekładaj Ami do badziewnej towerki z PC. Traci to wszystko wtedy swój urok. Ja w mojej kanapce spokojnie pomieściłem hdd 2,5 cala, bppc i bvision a miejsca jeszcze jest sporo.

Zastanów się też czy jest sens wrzucać napęd CD, którego zapewne użyjesz raz na miesiąc. Polecam kartę 1GB CF na Pcmcia, na którą spokojnie zrzucisz ISO płytki i zamontujesz jako wirtualny napęd.

[#7] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@Nightmare777, post #1

Przyłączam się do wszystkich przedmówców. Nie przekładaj.

[#8] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@parallax, post #7

A czy istnieje obudowa dedykowana do A600 ?

[#9] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@PrzemasIII, post #8

Amigo miało w ofercie do A500 w roku1998:
Obudowa Mini Tower A500 (komplet) - 417zł
Płyta rozbudowy A500 - 132zł
Wewnętrzny zasilacz 200W do A500 - 81zł
Było na ich reklamach z MA, ale z tego co pamiętam szybko przestali to reklamować.
Trzeba by przekartkować prasę z tego okresu i poszukać czy nie było do A600.
Ja takiej nie pamiętam ale nie miałem A600 więc mogłem nie zwrócić uwagi lub zapomnieć.

Pozdrawiam
[#10] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@Bagheera, post #2

No do 1200 ma to sens. Napędy DVD-ROM slim widziałem na bazarze po 25 zł , pozostaje kwestia podpięcia tego pod kontroler. Sam kabel IDE 44 pin ciężko dostać, a co z przelotką do slima? Gdzie to kupić? Chyba pójdę jednak w tym kierunku czyli zostanę przy desktopie :) HDD 2,5" można też już za grosze kupić. A600 też bym zostawił w desktopie, tylko z tą klawiaturą problem

[#11] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@Nightmare777, post #1

Sam osobiście zainstalowałem wszystko w obudowie klasycznej A1200.
Ale jeśli dalej będziesz chciał to mam do oddania obudowę mini AT z kompletem kabli przystosowaną właśnie do takiej płyty jak posiadasz.
Montaż płyty poziomo oczywiście

Pozdrawiam
Thom

Ostatnia modyfikacja: 03.10.2009 14:37:16
[#12] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@Nightmare777, post #10

Nie baw się w HDD 2,5". Compact Flash plus adapter IDE to super rozwiązanie. Po za tym zaoszczędzisz miejsca.

[#13] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@frywolny_marian, post #12

Twardy 2,5 cala nie zajmuje wcale o wiele więcej miejsca. Jeżeli komuś nie zależy na rozmiarach dostępnej powierzchni to CF 4GB spokojnie wystarczy, ale jeżeli chciałbyś pomieścić trochę więcej danych to twardziej będzie jak znalazł.

[#14] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@pampers, post #13

No tak, ja ciągle patrzę przez pryzmat moich zastosowań. 4GB dla mnie to kosmos ;)

[#15] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@Nightmare777, post #10

Zastanów się nad sensem montowania CD, ja nie mam w ogóle, mam za to kartę sieciową na PCMCIA, za jej pomocą mam dostęp do danych na pc i internetu.

[#16] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@Banderas, post #15

Też jestem tego zdania. PCMCIA, CF, PC, WinUAE. To daje nieograniczone możliwości. Już dawno do swojej Amigi nie podłączałem CD-ROMU.

[#17] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@frywolny_marian, post #16

To zależy, czasami warto pograć na Amisi np. w Wasted Dreams, no ale od takich wielkich dzwonów można faktycznie podłączyć zewnętrzny CD

[#18] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@frywolny_marian, post #16

No tak ale... chodzi też aby wszystko zrobić po jak najmniejszych kosztach. Karty sieciowe na PCIMCIA nie kosztują wiele, ale nie wszystkie z Amigą współpracują. Za to ze zdobyciem starszej, działającej z Ami jest kłopot. 10 lat temu miałem obudowę Infinitiv i jakoś na gabaryty nie narzekałem. Wszystko siedziało tak jak PC w 1 skrzynce, dopinana klawiatura... Dla mnie funkcjonalność się bardziej liczy, a logo zawsze sobie można przykleić. Jednak w porównaniu do obecnych płyt głównych to nawet płyta od A600 jest kolosem :D

[#19] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@Nightmare777, post #10

Taśmę 44 pinową z konektorami mogę Ci zacisnąć za drobną opłatą. W zależności od tego, czy uda Ci się kupić adapter do napędu cd/dvd 40 czy 44 pinowy, to na końcu taśmy mogę zacisnąć Ci albo 44 albo 40 wtyczkę. Musiał byś tylko dokładnie wymierzyć.

Co do cd kontra hdd:

CF:
+ zajmuje mniej miejsca
+ jest bezgłośny
+ mniejszy pobór prądu

- W zależności od użytej karty może nie być szybszy od HDD, ja na FastATCie z kartą CF osiągam niewiele wyższe transfery niż na standardowym kontrolerze
- adapter IDE<>CF może powodować problemy z CD, opisywałem to na ppa w jednym z wątków, niby stery do CD miałem zainstalowane, ale próby odczytu z CD sypały błędami, z CF również

[#20] Re: Amiga 1200, Amiga 600 a obudowa od PC

@Nightmare777, post #18

Ze zdobyciem obecnie karty sieciowej na PCMCIA dla Amigi nie ma większych problemów, trzeba tylko zwrócić uwagę, żeby w zestawie był kabelek z wtyczką RJ. Co jakiś czas pojawia się na allegro, możesz też zajrzeć na efunzine.

Ja mam model 3com'a EtherLinkIII 3C589D-TP.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem