[#1] RAM SRMA na PCMCIA.. slow w końcu czy fast?
Przed chwila nie udało mi sie wyqrac aukcji na 1MB PCMCIA, na której ktoś napisał, że to meowe rozszerzenie przyśpiesza pracę A600 o ok 25%. Przypominają mi się dzasy mojej A500 do której miałem rozszerzenie fast supra ram 500rx i ono właśnie mniej więcej o tyle dopalało A500 (w sysinfo). Jak to jest z tą PCMCIA?

[#2] Re: RAM SRMA na PCMCIA.. slow w końcu czy fast?

@xtro, post #1

Deja vu. Poczytaj na www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=63804&t=62868#reply_63804

[#3] Re: RAM SRMA na PCMCIA.. slow w końcu czy fast?

@xtro, post #1

Ram na pcmcia nie jest pamięcią SLOW. Nazewnictwo to określa obszar w jakim rezyduje pamięć, przy 24-bitowej szynie danych (czyli amigi bez turbo)
można mieć 8mb pamięci FAST która rezyduje w obszarze $200000-$9fffff, natomiast pamięci SLOW może być góra 1.75MB (niby 1.8mb) w przypadku A500 i 1.5MB w przypadku A600 (obszar $c0000-d7ffff, więcej nie udało mi się wycisnąć na ruskim ramie, niby wykrywało ale się wieszało), a nazywa się SLOW ponieważ W A500 w procesor mógł zapisywać i odczytywać dane tylko gdy miał wolny dostęp do pamięci chip (w przeciwieństwie do pamięci FAST do której CPU ma dostęp w każdej chwili) i dlatego działała tak wolno jak CHIP. W amidze 600 pamięć zmapowana jako SLOW jest tak samo szybka jak FAST, ponieważ nie ma już tego ograniczenia co w A500.

W A600 obszar PCMCIA jest przydzielony w drugiej połowie 8-megabajtowej przestrzeni fast $600000-$9fffff i dlatego karta na pcmcia działa jako FAST.

Karta PCMCIA w A600 powoduje przyśpieszenie amigi o 25%, tak samo przyśpiesza A600 też ruski ram, który jest niezauważalnie szybszy (kilka punktów dhrystones więcej).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem