[#1] blizzard trubo memory A500
Witam!

Mam tego blizzarda http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=82 i kontroler at-bus.

Czy ktoś testował go z tym kontrolerem? Mam dziwne objawy, czasami miga dioda power, czasami się odpali z dysku i jest normalnie a czasami są artefakty w literach, jak przełączę na 14MHz to znikają, jak wyjmę ten kontroler to nie ma problemu i amiga uruchamia sią za każdym razem. Jak przestawię zworkę na 14MHz to się nie uruchamia. Używa ktoś jeszcze takiego turbo? Jak z kompatybilnością kontrolerów HDD?

Jak się nie da z tym nic zrobić to chyba będę musiał się wymienić z kimś na jakiś kontroler z pamięcią.

[#2] Re: blizzard trubo memory A500

@rafgc, post #1

Masz fast na tym turbo? A w kontrolerze? Jeśli w jednym i w drugim, to wyłącz/wyjmij ten z kontrolera.
[#3] Re: blizzard trubo memory A500

@Daclaw, post #2

W kontrolerze nie ma fastu, to jest zwykły kontroler HD bez niczego. Wydaje mi się jednak, że to wina tego kontrolera elsatu, który chyba nie był pomyślany do współpracy z dopałkami. Jak ustawię kartę na 7MHz, to kontroler ruszy, ale jak pochodzi z 10 minut i wcisnę reset to mruga zielona dioda i nie może amiga wystartować, jak wyjmę kontroler to amiga startuje. dla porównania włączyłem amigę na godzinę i po wciśnięciu resetu dalej działała. Jak włożę z powrotem procesor w miejsce karty, to nie ma problemów.

Jaki kontroler HDD na bank działa dobrze z tym blizzardem? Może posiada ktoś jakiś nieużywany?

Ostatnia modyfikacja: 19.10.2009 09:38:13
[#4] Re: blizzard trubo memory A500

@rafgc, post #3

jak masz revision plyty w A500 ? u mnie Elsat Mega RAM HD zachowywal sie dziwnie na ver 5 .. na ver 6a bylo lepiej .. a na wersji 7 (A500+) jest niesamowicie stabilnie z 2 MB CHIP + 8 MB FAST

z Mega ramem jest tak ze ostatnie wersje z najnowszym BIOS sa najbardziej dopracowane

Ostatnia modyfikacja: 19.10.2009 11:27:38
[#5] Re: blizzard trubo memory A500

@HOŁDYS, post #4

Mam płytę 6a. Nie mam megaramu tylko sam at-bus, ram jest na blizzardzie. Nie mam pojęcia jaki bios jest w tym at-busie. At-bus działał prawidłowo póki nie zainstalowałem tego blizzarda.

A tak przy okazji, ma ktoś może kostki 1Mx4 zgodne z TOSHIBA TC514400P w obudowie DIP bo mam tylko 2MB fastu.

Ostatnia modyfikacja: 19.10.2009 12:03:51
[#6] Re: blizzard trubo memory A500

@rafgc, post #5

Konflikt adresów pamięci pomiędzy at-bus'em a kartą turbo. Mnie się też nie udało pogodzić turbo na 020 (nie pamiętam marki) z tymże kontrolerem.
[#7] Re: blizzard trubo memory A500

@rafgc, post #3

rafgc napisał(a):

> Jaki kontroler HDD na bank działa dobrze z tym blizzardem? Może
> posiada ktoś jakiś nieużywany?

Na bank to odpowie tylko jakiś były posiadacz takiej dopałki, ale takiego szukał bym raczej za granicą.
Jak się trafi to kup jakiś kontroler SCSI, będą większe szanse że zadziała.

Pozdrawiam
[#8] Re: blizzard trubo memory A500

@RadoslawF, post #7

Widziałem w dziale graffiti, że ktoś coś takiego posiada, tylko nie pamiętam kto. Ciekawe czy kontroler A590 nie będzie kolidował z tą kartą.

[#9] Re: blizzard trubo memory A500

@rafgc, post #3

jak pochodzi z 10 minut i wcisnę reset to mruga zielona dioda i nie może amiga wystartować

A może to zasilacz nie daje rady? pomysł
[#10] Re: blizzard trubo memory A500

@Daclaw, post #9

Daclaw napisał(a):

> A może to zasilacz nie daje rady? pomysł

Sprawny zasilacz od A500 taką dopałkę powinien uciągnąć.
Do kontrolera i HD powinien mieć drugi zasilacz, przynajmniej tak było z kontrolerami SCSI.
Na upartego może rozebrać Amigę i kontroler i na uruchomionej pomierzyć napięcia zasilania.

Pozdrawiam
[#11] Re: blizzard trubo memory A500

@RadoslawF, post #10

ja bym sprobiowal uruchomic turbo + HD bez pamieci na turbo (cos sie ewidentnie gryzie)

sproboj wylaczyc zworka DIP na OFF

a czy bez startup-sequence tez ci sie tak dzieje >??

Ostatnia modyfikacja: 19.10.2009 15:16:42
[#12] Re: blizzard trubo memory A500

@RadoslawF, post #10

Kontroler Elsatu pobiera zasilanie z portu Amigi. Przy niekorzystnym wariancie prądożernego dysku i turbo na pokładzie zasilacz może nie dać rady. Ja bym od tego zaczął.
[#13] Re: blizzard trubo memory A500

@Daclaw, post #12

Spróbuję zasilić ten dysk z PC i zobaczymy co się będzie działo.

[#14] Re: blizzard trubo memory A500

@rafgc, post #13

Myślę, że lepiej cały komputer oraz wszystkie jego peryferia zasilić z jednego źródła zasilania.

[#15] Re: blizzard trubo memory A500

@Hubez, post #14

Podłączyłem amigę do zasilacza od PC, na początku wydawało mi się, że artefakty zniknęły ale potem wróciły, jednak problem z nieodpalaniem dysku po 10 minutach zniknął. Musiałem też zmienić maxTransfer w hdtoolbox bo miał jakąś dziwną wartość 0x7fffff00 i amiga się zawieszała jak kopiowałem dużo plików, zmieniłem na 0x1ffffe. Artefakty pozostały, jednak nie ma ich jak karta pracuje na 14MHz. Dziwne.

Czy wie ktoś, do kogo mogę się zwrócić w poszukiwaniu kostek pamięci do tego blizzarda? Kostek w wersji SMD jest pełno na simmach ale mi potrzeba w obudowie DIP, te SMD jest ciężko przerobić na DIP.

Ostatnia modyfikacja: 20.10.2009 21:42:15
[#16] Re: blizzard trubo memory A500

@rafgc, post #15

Z tego co pamiętam na starszych płytach w A500 tego typu rozszeżenia musiały brać jakieś sygnały z Pauli bo były problemy z pracą stacji dysków i portów. Istnieje jeszcze prawdopodobieństwo, że któryś z GAL'i lub sam XILINX jest lekko nadwyrężony i jak się nagrzeje zaczynają się problemy ze stabilnością (dobrze by docisnąć układy w podstawkach albo nawet wyjąć je i spryskać preparatem Kontakt WL). Jeżeli możesz naklej na 2 układy koło złącza krawędziowego (GAL) radiatory np. takie jak stosuje się na chipy w modułach DDR, na XILINXa naklej radiator od starej karty graficznej z chipem RIVA TNT... to może załatwić problem artefaktów. Do naklejenia radiatorów służy specjalny klej termoprzewodzący dostępny w dobrych sklepach elektronicznych.

Co do problemów z kontrolerem dysków zachodzi prawdopodobieństwo, że 5fazowa karta na swój jedyny sposób rządzi magistralą procesora, co może się objawiać przetaktowaniem niektórych linii albo problemami z ich synchronizacją w wypadku zewnętrznej logiki. W większości przypadków kontrolery AT-BUS były robione na układach dyskretnych i/lub układach PAL/GAL. W tamtych czasach te nieszczęsne MHz'e były przyczyną poważnych problemów ze stabilością, bo elementy nie były wystarczająco szybkie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem