[#1] Vesalia i przelew bankowy...
Ponieważ od dłuższego czasu bezskutecznie próbuję zdobyć koprocesor MC68882/50MHz na naszym podwórku, postanowiłem poszukać za granicą.
Wybór padł na Vesalia Computer. Niestety nie mam PayPal'a, w związku z czym pozostał mi tylko przelew bankowy. Czy ktoś kupował już u nich w ten sposób i może mi napisać czy wyliczona tam cena jest ceną ostateczną, czy dochodzą do tego jeszcze jakieś koszta o których nie ma tam mowy? Nie pytam oczywiście o koszty przelewu bo te są zależne chyba od naszych banków.

Za jakiekolwiek informacje w temacie będę serdecznie wdzięczny.

[#2] Re: Vesalia i przelew bankowy...

@AmiClassic, post #1

Popatrzyłem i wydaje mi się, że cena z koszyka plus koszty przesyłki to w przeliczeniu ok. 150 PLN. Innych kosztów nie widać i tak pewnie jest. Zagraniczny przelew bankowy jest dosyć drogi - ok. 60 PLN, lepiej poszukaj znajomej osoby, która ma kartę kredytową i zgodzi się pośredniczyć w zakupie.

[#3] Re: Vesalia i przelew bankowy...

@AmiClassic, post #1

ale po co kombinowac? zalozenie konta na paypal to kwestia paru minut. nie potrzebujesz nawet karty zadnej do tego. przelejesz sobie normalnie pieniadze na konto paypal i zaplacisz w sklepie.
[#4] Re: Vesalia i przelew bankowy...

@AmiClassic, post #1

Zgadzam się z przedmówcą. Ja właśnie w ten sposób dokonuję płatności zarówno na eBay jak i w innych internetowych sklepach na całym świecie, które akceptują płatności za pomocą PayPal. Proponuję odwiedzić tą stronę i poczytać trochę.

https://www.paypal.com/pl

Wygląda to mniej więcej tak.
Rejestrujesz się na PayPal, gdzie po akceptacji danych i email dostajesz swój własny numer konta bankowego PayPal, na które przelewasz ile chcesz pieniędzy. Płatności będą dokonywane tylko z tego konta i co najważniejsze nie zrobisz na nim debetu. Wszystko pod kontrolą łatwo i bezpiecznie. Ja mam na swoim koncie internetowym wpisane dane przelewowe dla mojego konta PayPal w ulubionych. Ostatniio kupiłem coś w Vesalii (paczka przyszła dwa dni temu). Wszystko bez najmniejszych problemów.

Pozdrawiam

Azzorek

Może to Cię zainteresuje:

Zakładanie konta PayPal

Usługa PayPal umożliwia użytkownikom indywidualnym i firmom zakładanie kont obsługiwanych przez firmę PayPal (zwanych „kontami”).

Aby mieć prawo do konta, Użytkownik musi:
być pełnoletnią osobą fizyczną (mającą ukończone 18 lat) lub firmą zdolną do zawarcia wiążącej prawnie umowy; oraz
z powodzeniem przeprowadzić procedurę zakładania konta

W ramach procedury zakładania konta Użytkownik musi:
zarejestrować adres e-mail, który będzie także pełnić funkcję „nazwy użytkownika”; oraz
zaakceptować zasady zachowania poufności firmy PayPal i warunki naszej Umowy z Użytkownikiem, w tym dołączone do niej dokumenty zawierające te zasady („Umowę z Użytkownikiem”).

Każdy Użytkownik musi utworzyć hasło, które w połączeniu z nazwą użytkownika (adresem e-mail) umożliwi mu dostęp do konta oraz korzystanie z Usługi.

W ramach procedury zakładania konta Użytkownik może również podać dane dotyczące źródła lub źródeł, za pomocą których chce finansować swoje konto PayPal (np. dane swojego rachunku bankowego, karty debetowej lub karty kredytowej, czyli „źródła finansowania”).

https://cms.paypal.com/pl/cgi-bin/marketingweb?cmd=_render-content&content_ID=ua/ServiceDescription_popup&locale.x=pl_PL

Ostatnia modyfikacja: 23.10.2009 09:19:09

Ostatnia modyfikacja: 23.10.2009 09:28:12

Ostatnia modyfikacja: 23.10.2009 09:28:45

Ostatnia modyfikacja: 23.10.2009 09:29:14
[#5] Re: Vesalia i przelew bankowy...

@Azzorek, post #4

Zgadzam się.

PayPal jest naprawde fajny.
Ja mam PayPal-a ustawionego tak że zakup obciąża moja kartę kredytową, ale nie ma żadnego problemu żeby zrobić przelew gotówki na konto PayPal z banku lub nawet na Poczcie Polskiej.

Co prawda przelewy PayPal nie są tak do końca darmowe (PayPal zarabia na nieco naciąganych kursach wymiany walut); ale dla niewielkich sum PayPal jest idealny.

Polecam!
OK
[#6] Re: Vesalia i przelew bankowy...

@AmiClassic, post #1

Załóż PayPala jest to proste i bardzo przydatne np. będziesz mógł na ebay kupować.
[#7] Re: Vesalia i przelew bankowy...

@AmiClassic, post #1

W Vesalii kupuję bardzo często, nie ma żadnych ukrytych opłat, podana cena plus koszt wysyłki odpowiada mniej więcej rzeczywistości (mniej więcej, bo zdarzyło mi się, że koszt wysyłki był nawet ciut niższy niż podany - 5,5 zamiast 5,9 euro, ale i był też o ok. 1 euro większy któregoś razu). Ze swojej strony mogę z czystym sumieniem polecić ten sklep.
Do tego dochodzi oczywiście opłata za przelew pobierana przez bank, w każdym zdaje się jest inna no i uzależniona oczywiście od kwoty.

Co do PayPal to nie wiem czy teraz jest tak jak piszą przedmówcy, ale ja zakładając konto musiałem wysłać do zatwierdzenia skan dowodu i rachunku za telefon oraz przejść przez weryfikację karty kredytowej (pobrano pewną kwotę a później zwrócono), dopiero od tego momentu konto było w pełni funkcjonalne. Dodam też, że nie wszystkie karty działają, najlepiej użyć karty wypukłej a już najlepiej to faktycznie przelać pieniądze na konto PayPal i po 2-3 dniach można już zapłacić.

Pozdrawiam
MS

[#8] Re: Vesalia i przelew bankowy...

@c3h6, post #7

c3h6 powiedział: "Co do PayPal to nie wiem czy teraz jest tak jak piszą przedmówcy, ale... "

Stary, chyba lepszego dowodu nie ma ;) .

https://cms.paypal.com/pl/cgi-bin/marketingweb?cmd=_render-content&content_ID=ua/ServiceDescription_popup&locale.x=pl_PL

Pozdrawiam

Azzorek

[#9] Re: Vesalia i przelew bankowy...

@c3h6, post #7

A kiedy zakładałeś konto ?
Ja takiej weryfikacji nie miałem

[#10] Re: Vesalia i przelew bankowy...

@AmiClassic, post #1

Panowie, choć dotąd byłem sceptycznie nastawiony to jednak przekonaliście mnie do PayPal'a.
Założenie konta trwało około 2 minut włącznie z przelewem z rachunku na PP.
To teraz tylko wydawać ;)

Co do zagranicznych przelewów to z tego co się dowiedziałem np. w ING, opłata wynosi 5zl, ale doczytałem gdzieś (nie wiem czy to prawda?), że to niemieckie banki (niektóre?) biorą za taki przelew sporą prowizję i tego się obawiałem najbardziej.

Niemniej dzięki wszystkim za cenne dla mnie uwagi i informacje.

[#11] Re: Vesalia i przelew bankowy...

@Azzorek, post #8

Punkt "Wysyłanie płatności", podpunkt 2 - i tak jest faktycznie, najpierw jest limit operacji, bodajże dwie, nie pamiętam już (a może to było do jakiejś kwoty) a później musiałem wysłać skany, żeby znieść limit. Konto mam ok. 1,5 roku.

Pzdr
MS

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem