[#1] Brak dzwieku w A1200
Witam Zakupiłem A1200 made in commodore troche "zdezelowaną" Postanowiłem ją reanimować i tak uzupełniłem brakującą stacje fdd oraz brakujące kickstary Amiga ożyła :) tylko nie zagadała do mnie A mianowicie głucha cisza - nie ma dźwięku po podłączeniu tv do gniazda audio L / R w amidze Dodam że kabel jest sprawny i testowany na innej amidze pożyczonej od kolegi wszystko pięknie gra Co może dolegać mojej a1200 czy to spalony tylko jakiś bezpiecznik czy co gorsza spalony jakiś układ scalony lub te gniazda wyjsciowe do podłączenia na kable czincz Jak to ewentualnie sprawdzić? Prosze o pomoc
[#2] Re: Brak dzwieku w A1200

@KrissK2, post #1

masz dzwiek przez kabel antenowy?
[#3] Re: Brak dzwieku w A1200

@KrissK2, post #1

Po pierwsze upewnij się że wzmacniacz/telewizor do którego podłączyłes Amigę na 100% działa. Dotknij wejścia Cinch palcem; musisz usłyszeć brumienie w głośnikach.
Często okazuje się że wzmacanicz/telewizor jest po prostu wyciszony na 0.

Jeżeli powyższy test wypadł pomyślenie a po podłączeniu Amigi do wzmacniacza/TV dźwięku nie ma przy działającym programie generującym dźwięk (Hippoplayer albo coś innego) to oznacza uszkodzenie na płycie jak sam zauważyłeś.

Ponieważ elektronikiem nie jesteś (gdybyś był to nie pisałbyś tego postu) to niestety nikt nawet najlepszymi radami na tym forum płyty głównej nie naprawi.
Oddaj jakiemuś znajomemu specowi do naprawy; jeżeli to proste uszkodzenie to naprawi w 10 minut.
Jak nie może naprawić w 10 minut to kupuj sprawną płytę; szkoda nerwów.
[#4] Re: Brak dzwieku w A1200

@KrissK2, post #1

Witam. Dokładnie nie pamiętam jak wygląda sprawa elektroniki w A1200, ale kiedyś miałem przypadek, że wszystko działało oprócz wyjścia video po chinch (nie pamiętam, czy było coś też źle z dźwiękiem). Jednak wtedy uszkodzona była linia zasilania -12V zasilająca przedwzmacniacze. Spróbuj uruchomić Amigę na innym zasilaczu.

[#5] Re: Brak dzwieku w A1200

@Norbert, post #2

Nie mam takiego kabla na stan obecny To musi być chyba specyficzny kabel z jednej strony wtyczka antenowa a z drugiej wtyczka coś jak czincz. Jeśli uda mi się gdzieś taki kabel dostać zakupie.
Jedną jeszcze rzecz zauważyłem - może istotną gdy w tv maksymalnie podkręciłem siłe głosu slychać w tle wydobywającą muzyke i dzwięki z amigi oprócz znacznego buczenia głośnika który przytłumia ten dzwięk.
Próbowałem również ruszać wtyczką w gnieździe bo pomyślałem że nie ma dobrego styku ale to nic nie dało
Dzięki z góry za wszelkie podpowiedzi

Ostatnia modyfikacja: 02.11.2009 21:21:42
[#6] Re: Brak dzwieku w A1200

@stachu100, post #3

stachu100 napisał(a):

> Po pierwsze upewnij się że wzmacniacz/telewizor do którego
> podłączyłes Amigę na 100% działa. Dotknij wejścia Cinch palcem;
> musisz usłyszeć brumienie w głośnikach.
> Często okazuje się że wzmacanicz/telewizor jest po prostu
> wyciszony na 0.
Tv jest na pewno sprawny oraz jego gniazdawejścia czincz Na stałe mam podpięty odtwarzacz dvd oraz jak już pisałem podpinałem pożyczoną amige i wszystko bylo ok

> Oddaj jakiemuś znajomemu specowi do naprawy; jeżeli to proste
> uszkodzenie to naprawi w 10 minut.
> Jak nie może naprawić w 10 minut to kupuj sprawną płytę; szkoda
> nerwów
Mam marną nadzieje że jakikolwiek elektronik zajmie się tym jak spojrzy na mnie i taki sprzęt który wiekszość nazywa muzealnym Ale w ostateczności będe próbował Jestem z okolic Katowic i już samo szukanie i chodzenie po sklepach komuterowych z używanymi komputerami w centrum tak dużego miasta wzbudzało wzrok politowania i głupawy uśmiech sprzedawców kiedy pytałem o jakieś karty turbo lub co kolwiek z osprzętu do amigi Odsyłali mnie do muzeum Chyba że jest tu na forum jakiś spec z okolic lub samych Katowic - Prosił bym o kontakt
dzięki za wszelkie podpowiedzi
[#7] Re: Brak dzwieku w A1200

@KrissK2, post #6

http://paubase.ppa.pl/mapa.php <- tutaj masz mapkę amigowców, a co do dzwięku to wydaje mi się, że jest to problem zasilania, czyli brak tego -12V o którym ktoś wyżej wspominał.

[#8] Re: Brak dzwieku w A1200

@Banderas, post #7

Banderas napisał(a):

> http://paubase.ppa.pl/mapa.php <- tutaj masz mapkę amigowców, a
> co do dzwięku to wydaje mi się, że jest to problem zasilania,
> czyli brak tego -12V o którym ktoś wyżej wspominał.
>
>
Podpiołem pod inny standardowy zasilacz made in commodore do amigi i niestety to samo Przyczyna więc nie stoi po stronie zasilacza.
[#9] Re: Brak dzwieku w A1200

@KrissK2, post #8

Może na płycie głównej jest coś nie tak ze ścieżką doprowadzającą -12V.

[#10] Re: Brak dzwieku w A1200

@Norbert, post #2

Norbert napisał(a):

> masz dzwiek przez kabel antenowy?
Udało mi się dostać taki kabel z wtyczką RF Niestety obraz jest ale dzwięku dalej nie ma tak jak przy podłączeniu przez kable czincz. Chyba jakiś układ/część będzie uszkodzona w tej amidze. Dodam że po za tym wszystko działa czyta tyskietki stacja fdd i dysk HD sprawny tylko ten brak dźwięku ...
[#11] Re: Brak dzwieku w A1200

@KrissK2, post #10

jesli nie masz dzwieku lub bardzo bardzo cichy.. (mialem kiedys taka usterke) . zaplacilem 2.5 mln :) za naprawe .. wymieniona byla paula + folia klawiatury (ta akurat sam popsulem przy owieraniu amigi po pijaku)
W twoim przyapdku pozostaje wymiana plyty ..bo raczej amige ciezko naprawic w polsce a koszt bedzie porownywalny

Ostatnia modyfikacja: 05.11.2009 17:08:21
[#12] Re: Brak dzwieku w A1200

@KrissK2, post #10

Jak bedziesz wyrzucal plyte to lepiej podeslij ja do mnie :)
[#13] Re: Brak dzwieku w A1200

@KrissK2, post #1

Problem leży w zasilaniu toru audio na wyjściu z Paulinki :) Są tam 2 napięcia zasilania dla OPów (wzmacniacze operacyjne) i jeżeli któreś z nich zniknie pozbywamy się dźwięku. Należy dokładnie sprawdzić linie zasilające na płycie głównej. Jeżeli po doprowadzeniu stanów zasilania do właściwego poziomu dalej będzie to samo, trzeba sprawdzić czy któryś z OPów nie jest martwy. Zdarza się to sporadycznie, problem polega na tym, że w różnych urządzeniach podpiętych do Ami znajdują się różne rodzaje układów zasilających (zasilaczy), najczęściej jest tak, że prąd znajduje sobie najlepszą drogę tam, gdzie tego nie chcemy. Najczęściej żywe pioruny walą po wtyczkach video i audio kiedy podłączamy uruchomiony komputer do działającego telewizora/monitora. Naprawą tego uszkodzenia powinien się zająć doświadczony elektronik, samodzielne operacje mogą się skończyć jeszcze większymi zniszczeniami.

[#14] Re: Brak dzwieku w A1200

@magiel, post #13

Dzięki właśnie jestem wtrakcie szukania serwisu który zajmie się tymPS: ma ktoś jakieś namiary na serwis amigowy albo dobrego elektronika z okolic Katowic
Za wszystkie odp wielkie dzięki
magiel napisał(a):

Naprawą tego uszkodzenia powinien się
> zająć doświadczony elektronik, samodzielne operacje mogą się
> skończyć jeszcze większymi zniszczeniami.
[#15] Re: Brak dzwieku w A1200

@KrissK2, post #14

Do tego nie trzeba magika. Wytłumacz o co chodzi i hot airem zrobią Ci to w serwisie GSM nawet.

[#16] Re: Brak dzwieku w A1200

@KrissK2, post #14

Namiarow na serwis nie mam (jestem z okolic Warszawy).
Nie lubie bawic sie w "wujka dobra rada" ale przed naprawa zapytaj sie ile to bedzie kosztowac zebys na koniec sie nie zdziwil.
Zdania nie zmienilem i radzilbym kupno sprawnej plyty.
Zdziwisz sie ile kosztuje roboczogodzina w serwisie...
[#17] Re: Brak dzwieku w A1200

@stachu100, post #16

hmmm nie wiem jak to w przypadku Amigi, ale jak dawałem płytkę od laptopa na hotair - przerwana ściecha USB to wybulili mi 30zł.

[#18] Re: Brak dzwieku w A1200

@bombermax, post #17

Ano wlasnie!
Sciezka byla urwana przy samym gniazdku a w Amidze trzeba najpierw te przerwe znalezc.
Zakladajac ze w wariancie najbardziej optymistycznym uszkodzona bedze tylko scizka i czas znalezienia uszodzenia bedze 2x dluzszy to koszt naprawy wyniesie 60PLN.
Czyli koszt sprawnej plyty A1200...
O czasie i nerwach nie wspominajac.
[#19] Re: Brak dzwieku w A1200

@Hubez, post #15

Po takich magikach potem trafiają na alledrogo albo do solidnych serwisów płyty od laptopów ze zdmuchniętymi elementami wokół chipów graficznych, źle zreballowanymi chipsetami... spalonymi stabilizatorami zasilania... ja bym tam nie dawał życiowego skarbu takim specom ;)

Dobry elektronik to taki, który umie przynajmniej naprawić w miarę nowy telewizor, wie co to sprzęt pomiarowy a w szczególności oscyloskop i umie się tym posługiwać. Umie operować stacją lutowniczą z regulacją temperatury i potrafi wylutować większość elementów dyskretnych bez jakichkolwiek zniszczeń. Dostarczysz schemat to Amigę z taką usterką powinien naprawić bez kłopotu. Kłopot w tym, że musisz takiego jegomościa znaleźć.

Szkoda, że nie mieszkasz w okolicach stolicy ziemniaczanej krainy, pomógłbym w rozwiązaniu Twojego problemu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem