[#1] kabel transferowy + przejściówka usb
Ktoś próbował połączyć Amigę z laptopem za pomocą kabla transferowego oraz przejściówki z RS 232 na usb?
[#2] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@radzik, post #1

Tak, działa. Tylko trzeba postarać się o przejściówkę, która oferuje pełną emulację portu serial (wszystkie sygnały). Ja mam opartą na chipsecie Prolific.
[#3] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@ppill, post #2

Ok. A takie pytanie, zapewne nie realne do zrealizowana, ale da się przez ten kabel transferowy udostępnić neta? :)
[#4] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@radzik, post #3

Da się.
Pytanie co to za Amiga.
Jeśli A1200/600 to szybciej i wygodniej będzie kupić kartę sieciową na PCMCIA.

Pozdrawiam
[#5] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@RadoslawF, post #4

Trzeba jakieś sterowniki do tego, łącze się na zasadzie modem?

A to Amiga 2000, chwilowo nie mam kasy na kartę sieciową wiec muszę mieć coś do wymiany danych no i z ciekawości tego neta bym zobaczył.
[#6] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@radzik, post #5

Karta sieciowa będzie droższa od samego komputera. Zostań przy zwykłym kablu.
Sterowników specjalnych nie potrzeba, potrzebny będzie jakiś stos TCP w stylu AmiTCP lub jakieś Miami (zakładając że są wersje na 68000).

Pozdrawiam
[#7] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@RadoslawF, post #6

Raczej droższa nie będzie, już upchnąłem parę rzeczy jak 040 i Picasso II. Docelowo prędzej czy później wsadzę sieciówkę, ale na razie planuje pobawić się tym kablem.

Jeśli TCP/IP to pobawię się Genesis.
[#8] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@RadoslawF, post #6

Z racji, że nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak skorzystać z internetu na Amidze przez kabel transferowy, ktoś mógłby mi to wytłumaczyć?
[#9] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@radzik, post #1

nie wiedzialem że to wogóle możliwe

[#10] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@tomrollauer, post #9

W google coś tam można, że niby można i, że działa, ale wychodzi na to, że da się tylko pod linuxem.
[#11] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@radzik, post #8

U mnie Pegasos udostepnial net dla Amigi przez kabel szeregowy.
Wszystko dzialalo na miamidx.
Moglbym potestowac to na pc, ale nie mam przejsciowki USB->RS
[#12] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@Norbert, post #11

Norbert napisał(a):

> U mnie Pegasos udostepnial net dla Amigi przez kabel szeregowy.
> Wszystko dzialalo na miamidx.

Czy MiamiDX to ten pliczek http://aminet.net/package/comm/tcp/MiamiDx10c-MUI oraz ten http://aminet.net/package/comm/tcp/MiamiDx10cmain .

Podłączenie PC-Ami przez szeregowy(NullModem) opisany jest tutaj http://aminet.net/package/comm/tcp/Ami2PC-TCP . Mam pytanko czy ten transfer 34800, taki jest ustawiony w tym opisie, można podnieść do 115kbitów a może do większej? Jak wygląda przeglądanie stron www przez takie połączenie? Planuję użyć Ibrowse 2.4(chyba taka wersję znalazłem najnowszą).

[#13] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@Tomski, post #12

tak to te pliki.
Predkosci nie ma co zwiekszac, no chyba ze masz 060 lub PPC na pokladzie.
[#14] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@Tomski, post #12

Prędkość jaką da się wyciągnąć zależy od portu oraz od szybkości komputera.
Biorąc po d uwagę że nie masz karty turbo i pewnie używasz standardowego portu zostań lepiej przy podanej prędkości.
Ale jeśli bardzo chcesz przyśpieszyć wystarczy wykonać prosty test.
Instalujesz terminale i (np. Term v4.8) i sprawdzasz realny transfer przy różnych ustawieniach portów. Od pewnej prędkości mimo szybszego transferu z powodu powtórzeń wynikających z błędów transmisji realna prędkość przesyłu będzie sporo mniejsza od nominalnej.
No i samo wyświetlanie strony na takiej konfiguracji szybkie ani ładne nie będzie.

Pozdrawiam
[#15] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@RadoslawF, post #14

RadoslawF napisał(a):

> Instalujesz terminale i (np. Term v4.8) i sprawdzasz realny
> transfer przy różnych ustawieniach portów. Od pewnej prędkości
> mimo szybszego transferu z powodu powtórzeń wynikających z
> błędów transmisji realna prędkość przesyłu będzie sporo
> mniejsza od nominalnej.

Właśnie mam zainstalowanego Term na Amidze i po połączeniu szeregowym z PC to co maks bez błędów udało się mi ustawić to 115kbitów. Przy takim ustawieniu właśnie przesyłam pliki z PC<>Amiga.

Ostatnia modyfikacja: 10.11.2009 13:13:27
[#16] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@Tomski, post #15

A jakiego programu używasz do tego? Amiga Expolrera czy czegoś inszego?
[#17] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@radzik, post #16

Teraz nie pamiętam:). Jak będę w domu to sprawdzę. Wieczorem napiszę.

[#18] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@radzik, post #16

Na piecu mam TeraTermPro ver. 2.3 a na Amidze Term 4.8(3.10.97). Przesyłam dane protokołem Zmodem. Przesyłanie programem Tera nie jest za wygodne gdyż można przesłać pliki tylko z jednego katalogu. Nie można wysyłać całe katalogi. Przynajmniej mnie się jeszcze nie udało. W sumie to nie szukałem innych programów jak mi to połączenie zadziałało. Próbowałem też na początku Twin Express, jak dobrze pamiętam nazwę, ale u mnie nie wykrywał połączenia.

[#19] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@Tomski, post #18

No to ja chyba zostanę przy Amiga Expolrerze. Próbował ktoś używać innych sterowników dla serial.device? Jest sens?
[#20] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@radzik, post #19

Amiga Explorer pewno jest wygodniejszy ale płatny. A to dyskwalifikuje go w moich oczach.

Ostatnia modyfikacja: 12.11.2009 10:06:17
[#21] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@Tomski, post #20

No jest płatny, ale ja go kupiłem tak czy siak z Amiga Forever. No i w sumie dość łatwo się go konfiguruje.
[#22] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@Norbert, post #13

Jeszcze mam parę pytań odnośnie konfiguracji tego połączenia poprzez NullModem.
W pliku AMI2PC-TCP opisane jest postępowanie od strony PC i w pewnym miejscu opisu stanąłem bo nijak nie pasują mi następne kroki. Mianowicie zatrzymałem się na ... Load the "New Connection Wizard" .... Jakbyś albo ktoś komu się chce opisać to lepiej to by było świetnie.
Czy MiamiDX jest może darmowe? Po zainstalowaniu poinformował mnie program, że jest to wersja demo.

Pozdrawiam

[#23] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@Tomski, post #22

Jak ja przeczytałem ten opis to po prostu się poddałem i se odpuściłem.
A co MiamiDx, jak dobrze pamiętam klucz jest w ClassicWB http://classicwb.abime.net.
[#24] Re: kabel transferowy + przejściówka usb

@radzik, post #1

http://www.qkiz.pl/amiga/24-gotowe-rozwiazania/6-przenoszenie-danych-nullmodem.html

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem