[#1] Stacje Pc - problem
Wlasnie odziedziczylem pewną ilość stacji pc , oraz kabli sygnałowych fdd. Zbywca zapewnił mnie ze kable sa przerobione tak żeby flopy pecetowe z Amiga działały. W paru przypadkach zadziałało, w większosci nie ... sytuacja wyglada tak, ze stacja "klika" , wykrywane także jest włożenie dyskietki. na parę sekund znika obraz początkowy , ale po chwili pojawia się znowu. drugi test jaki wykonywałem polegał na wczytaniu workbencha z hdd lub zewnętrznej stacji , wtedy włozenie dyskietki do stacji jest także wykrywane ale pojawia się DF0?? . Sprawdzałem kilka kombinacji kabli i stacji (nec, mitsumi, panasonic) , sprawdzalem w a1200, a500, a600 - efekt ten sam. Na oryginalnych kablach sygnałowych stacje nie działają wogule.

Czy moze to byc wina wadliwie przerobionych kabli , czy samych stacji dysków ? niestety nei widze żadnych zworek do konfiguracji....

[#2] Re: Stacje Pc - problem

@twardy, post #1

Czy w bootmenu przypadkiem nie pokazuje sie naped DF1?
[#3] Re: Stacje Pc - problem

@twardy, post #1

1. Może nie działać silnik kręcący dyskiem. Należy zewrzeć pin 16 taśmy od strony FDD z masą i sprawdzić

2. Stacja zgłupieje jeśli włożysz dyskietki HD (z dwoma otworkami). Zaklej otworek w dyskietce HD

3. Jak kolega wyżej wspomniał, Być może taśma nie zamienia numeru napędu z DF1 na DF0. Trzeba zamienić parę pinów na taśmie (nie pamiętam których; oryginalne grzybiaste taśmy mają te piny zamienione, wystarczy zgapić)

Ostatnia modyfikacja: 05.11.2009 09:22:14
[#4] Re: Stacje Pc - problem

@twardy, post #1

To jest częsty problem. Skontaktuj się z Dziubałtowskim on chyba przerobił z 80 takich kabelków i wiem, że ma na to patent. Kiedyś dyskutowaliśmy tym problemie.

Śpiesz się facet jest częściej w szpitalu niż w domu :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem