[#1] Projektor do Amigi
Witam !

zaszalalem i chce sobie zrobic male party place w jednym z pokoi co weekend ;-]
zamierzam zainwestowac w dobry projektor ktory ma composite video + jakis zestaw naglasniajacy ..

chce do tego podlaczyc moje Amigi (fajnie jesli by mial kilka wejsc RGB/Composit)

Zestaw bedzie tez sluzyl do ogladania filmow (PC)

prosze o rady i podpowiedzi ludzi z doswiadczeniem Projektor+Amiga

slyszlaem ze do Amigi najbardziej trafione sa DLP (gestosc i jakosc czerni) a nie LCD...

Ostatnia modyfikacja: 06.11.2009 14:36:22
[#2] Re: Projektor do Amigi

@HOŁDYS, post #1

Ja mam projektor optome i chodził mi co prawda pod mosem. Ma wejścia dvi, vga i composit, tez można podpiac kabel USB dzićki czemu pilota można używać jako myszy.

P. S. Jest to rzutnik DPL

Ostatnia modyfikacja: 06.11.2009 14:42:57
[#3] Re: Projektor do Amigi

@Denver, post #2

kurcze .. ten mi sie podoba .. jest mobilny (640 gram !!! czyli 0.6 kg !!) mozna wyswietlac filmy i zdjecia od razu z pendrive bez kompa..i nie ma tej glupiej lampy

http://www.prono.com.pl/produkt/mini_projektor_benq_gp1_lcd_svga_100_ansi_2000_1_0,64kg.php

tu jest film tego maluszka

http://www.youtube.com/watch?v=AoRUJTooN58

Ostatnia modyfikacja: 06.11.2009 15:40:05
[#4] Re: Projektor do Amigi

@HOŁDYS, post #3

.

Ostatnia modyfikacja: 06.11.2009 16:38:59
[#5] Re: Projektor do Amigi

@arti4-92, post #4

kupilem Benqu GP1

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Miniprojektor_BenQ_GP1_-_ekran_80_w_kieszeni-2176/strona/6203.html

bardzo dobry jak dla mnie ma dosyc glosny (o dziwo) glosnik .. i super ze mozna ogladac filmy i zdjecia bez uzycia kompa !!!

z Amiga 600 przez Composite sprawuje sie wysmienicie !@!@!
zdecydowanie polecam ! OK OK OK

Ps.teraz jak mnie wyrzuca z party robie za rogiem alternatywne wyciagajac projektor doslownie z kieszeni :PPP

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2009 16:09:51
[#6] Re: Projektor do Amigi

@HOŁDYS, post #5

nie wiem jak inne projektory ale ja odkrylem cos .. co mnie przkonalo na 1000 % .. ten GP1 ma flicker-fixer :PP deinterlace...

dla jaj chcialem zobaczyc jak wyglada super hires laced .. (1280x512x4 ECS A600) ..

i .. nie ma migotania !!! wogole .. super wszystkie obrazki nie "mrugaja" :)

teraz mam Workbencha 2.1 w 640x512x8 kolorach .. i wyglada to fajnie w PALu :P bez interlacu ...FileMastera 2.2 moge miec w duzej rozdzielczosci..
i to wszyskto na starej poczciwej A600/

Pytanie...czy kazdy rzutnik ma funkcjie deinterlace ??

[#7] Re: Projektor do Amigi

@Denver, post #2

Denver: czy twoj projektor tez ma flicker-fixer ????

[#8] Re: Projektor do Amigi

@HOŁDYS, post #7

Hołdys, dlaczego uważasz, że projektory mają jakieś układy niwelujące migotanie?

To migotanie występuje tylko na monitorach i TV kineskopowych i jest wynikiem tego, że obraz jest kreślony strumieniem elektronów, czyli w danej chwili pobudzany do świecenia jest tylko jeden piksel, zanim strumień dotrze do niego ponownie on zdąży już przygasnąć i stąd to migotanie, w projektorach i LCD wszystkie piksele świecą w tym samym czasie i nie ma przygasania a tym samym migotania.

[#9] Re: Projektor do Amigi

@rafgc, post #8

rafgc napisał(a):

> To migotanie występuje tylko na monitorach i TV kineskopowych i
> jest wynikiem tego, że obraz jest kreślony strumieniem
> elektronów, czyli w danej chwili pobudzany do świecenia jest
> tylko jeden piksel, zanim strumień dotrze do niego ponownie on
> zdąży już przygasnąć i stąd to migotanie, w projektorach i LCD
> wszystkie piksele świecą w tym samym czasie i nie ma
> przygasania a tym samym migotania.

Sprawdź to lepiej osobiście. Zdziwisz się.

Pozdrawiam
[#10] Re: Projektor do Amigi

@HOŁDYS, post #7

moj rzutnik nie ma migotania obraz zyleta :D

[#11] Re: Projektor do Amigi

@HOŁDYS, post #6

Holdys, a w jakiej najmniejszej odleglosci od sciany na ktorej ma byc obraz mozna ustawic ta zabawke? Male mieszkanie mam kurcze.
[#12] Re: Projektor do Amigi

@Count Grishnak, post #11

Większość rzutników które widziałem bezproblemowo radziła sobie przy odległościach rzędu 2-3 m (ile najmniej nie wiem, bo nie sprawdzałem). Zawsze możesz poprosić sprzedawcę o sprawdzenie - rzutnik zazwyczaj przy włączeniu wyświetla logo firmowe (bez podpiętego źródła sygnału) - można rzucić obraz choćby na sufit.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem