[#1] Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC
Mam problem z Amigą 500. Wszystko wyjaśnione jest w tej paczce razem ze zdjęciami. Proszę o pomoc

http://hotfile.com/dl/17165142/a8e29fc/Amiga_500_problem_pomocy.rar.html
[#2] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@yeti2704, post #1

http://www.ppa.pl/artykul-Kolorki-1_4_64.html

[#3] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@yeti2704, post #1

padła dyskietka?, padła stacja?, jest zanieczyszczona głowica stacji?, problem następnym razem opisuj w TXT nie używam tego badziewa (office) od Microshitu..

[#4] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@yeti2704, post #1

Póki co, to zrobiłeś wszystko, żeby utrudnić userom PPA przybieżenie Ci z pomocą. Wybacz, ale konieczność ściągania skądś tam pliku zapisanego we wrogim formacie... E, no nie. Na przyszłość wykładaj problem jasno, prosto, oczywiście. PPA to bardzo, ale to bardzo przyjazne miejsce. Tu zawsze znajdziesz kogoś, kto Ci pomoże. Ale nie strzelaj sobie własnoręcznie w stopę - nie utrudniaj niesienia pomocy.

Z szacunkiem
Des

[#5] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@yeti2704, post #1

Nie wygląda to strasznie. (O ile coś zrozumiałem z tego, o czym piszesz).
Zatem - albo masz uszkodzone dyskietki (te, które pakujesz do stacji). Albo masz uszkodzoną stację.
Spróbuj uruchomić coś z dyskietki pewnej, sprawdzonej na innej Amidze. Jeśli problem będzie się powtarzał - wymień/wyreguluj/wyczyść stację.

Z szacunkiem
Des
Ps. No i plizzz - wyrażaj się na przyszłość jaśniej, konkretniej.

[#6] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@yeti2704, post #1

i że niby czym mam ten #?.docx otworzyć? (nie chce mi się szukać programu żeby to uruchomić) po zdjęciach widać, że albo masz walniętą dyskietke, albo stacje. Następnym razem pisz jak człowiek na forum, zdjęcia wrzucaj na jakieś imageshack i podawaj linki.

[#7] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@yeti2704, post #1

Po prostu pamiętaj, że nie każdy tu używa peceta z officem na pokładzie. Ja otworzyłem Twój plik w OpenOffice, ale wnerw mnie brał, że muszę zasysać jakieś ponad 11 mega tylko po to, żeby zerknąć na cztery zdjęcia i przeczytać trzy zdania;->

Z uśmiechem krzywym, ale jednak uśmiechem
Des
Ps. Daj znać, czy się uporałeś z problemem

[#8] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@Des, post #7

Sorry za wszystko, ale nie jestem zaawansowanym użytkownikiem, a Office jest dla mnie prosty. Z pokorą przyjmuje wasze słowa i ponownie proszę o dalszą pomoc.
Jak pisałem nie jestem zaawansowanym użytkownikiem i niem mam zielonego pojęcia jak wyczyścić stację, bo dyskietki są pewne. Więc czy może mi ktoś krok po kroku to wytłumaczyć?
[#9] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@yeti2704, post #8

Na początek spróbuj użyć dyskietkę czyszczącą głowice.

[#10] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@yeti2704, post #8

dyskietki sa hd ?
[#11] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@Olek, post #9

Eeeeee..... Jak ją zdobyć?
[#12] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@yeti2704, post #11

chodzi o to czy Workbench nagrany jest na dyskietkach HD?
Czy w Amidze jest oryginalna stacja ( a nie przerobiona pecetowa)

ps
A w okolicy nie masz jakiegos amigowca ?
[#13] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@yeti2704, post #11

Korzystając z dobrodziejstw wyszukiwarki internetowej. Takie dyskietki są do kupienia za grosze na allegro.

Z szacunkiem
Des

[#14] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@Des, post #13

Ok. A jak wyczyścić bez takiej dyskietki? Czy to trude albo niebezpieczne dla AMIGI?
[#15] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@yeti2704, post #14

Witam.

Sprubuj tym sposobem http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=67426&t=67416#reply_67426

Stacja jest pc czy oryginalna z Amigi?

Sprawdź jak ustawione są głowice względem siebie (czy są równo ustawione)

[#16] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@Des, post #7

Niestety po wyczyszczeniu napędu problem nadal występuje(PS. Napęd jest oryginalny)... Czy to oznacza koniec???? :(
[#17] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@yeti2704, post #16

Dyskietki były niedawno nagrywane czy leżały nieużywanie kilka lat? Jeśli stacja padła, bez problemu możesz przerobić flopa od PC.

[#18] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@Nightmare777, post #17

Dyskietki świeżo nagrane. Co oznacza przerobić flopa od PC?
[#19] Re: Problem z Amiga 500-BŁAGAM O POMOC

@yeti2704, post #18

Chodzi o to, że Amiga i PC używają nieco innego rozkładu sygnałów w złączu stacji dysków. Generalnie sygnał Disk Change jest w innym miejscu, a sygnału Ready, którego Amiga potrzebuje pecetowe stacje normalnie nie mają. Inna sprawa, że stacja wewnętrzna w Amidze ustawiona jest na D0, a pecetowe na D1. Są na to dwa sposoby:

1. Przerobić taśmę sygnałową, tak, żeby Disk Change znalazło się w dobrym miejscu, identyfikator stacji zmienił się na D0, a Ready było zwarte z sygnałem załączającym silnik (przez diodę). Opis takiej przeróbki znajdziesz np. tu: http://norbid.of.pl/ Problemem jest, to, że nie jest to rozwiązanie 100% kompatybilne.

2. Lepszym sposobem jest przerobienie pecetowej stacji, tak, żeby Ready było podłączone do złącza. Większość pecetowych stacji generuje sygnał Ready, ale nie jest on podłączony do złącza, bo PC go nie używa. Jak poszukasz w necie,to znajdziesz dużo opisów jak to zrobić w konkretnym modelu stacji. Na początek możesz zerknąć tu: http://eab.abime.net/showthread.php?t=30944
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem