[#1] Płatająca figle A600
Spory już kawał czasu temu nabyłem A600. Stan jej był opłakany, bo jakiś domorosły majsterkowicz położył na niej łapska. Brakuje jednego portu dżojstika i spalone są piny zasilające na złączu krawędziowym. O dziwo, po włożeniu ROMu (którego brakowało) odpaliła za pierwszym razem. Dyskietki się wczytywały itd. Wyciągnąłem ją jednak przed chwilą i ku mojemu niemiłemu zaskoczeniu przy włączeniu wyskoczył mi:
Software Failure. Press left mouse button to contunue.
Error: 8000 000B Task: 000026B8.
Co mam zrobić? Dodam, że po odczekaniu kilku sekund i włączeniu ponownie Amiga normalnie już się uruchamia. W czym rzecz? Proszę o porady :)

EDIT: Już normalnie wstać nie chce... Cały czas tylko wywala ten komunikat :/ Zasilacz sprawdzony pod A500 i wszystko jest ok.

Ostatnia modyfikacja: 11.11.2009 17:36:02
[#2] Re: Płatająca figle A600

@Adrian_GTC, post #1

Miałem podobne "halo" w mojej A500+ która już z 10 lat "gryzie piach", o ile pamiętam miałem problem z wyrobioną już podstawką na ROM. Popatrz też dokładnie na cała płytę Amigi, może jest gdzieś zwarcie (stopki się gdzieś stykają/nie stykają).

[#3] Re: Płatająca figle A600

@esial, post #2

Jutro jak będę miał więcej czasu to przyjrzę się dokładnie lutom i stykom na płycie. Luty podstawki ROMu mogę profilaktycznie poprawić. Dzięki za podpowiedź.

[#4] Re: Płatająca figle A600

@Adrian_GTC, post #3

Poprawiłem luty pod podstawką i nadal to samo. Winą może być uszkodzony ROM? Jak go wyciągnę i włożę z powrotem na miejsce to Amiga normalnie prosi o dyskietkę a gdy ją wyłączę i włączę ponownie już software failure... Może przeczyścić styki w podstawce Kontaktem 60? Nie ma żadnego niebezpieczeństwa dla płyty głównej jak zastosuję ten środek do czyszczenia styków?

[#5] Re: Płatająca figle A600

@Adrian_GTC, post #4

U mnie ta podstawka na ROM miała wyrobione styki tak że można było wyciągnąć ROM palcami, wlutowałem nową i po problemie.

[#6] Re: Płatająca figle A600

@Adrian_GTC, post #1

Udaj się do sklepu elektronicznego i zakup Kontakt WL. Spryskaj podstawkę i poczekaj aż odparuje, powtórz operację 3 razy. Powinno pomóc, ale na 90% jest to kwestia zimnych lutów lub pęknietego przejścia między warstwami płyty głównej. wyłapanie tego będzie wymagało nie lada sprytu. Jeżeli masz dostęp do stacji hot air możesz zaryzykować poprawkę ludów od spodu. Robota majsterkowicza, może się uda :)

[#7] Re: Płatająca figle A600

@magiel, post #6

Dokładnie tak samo myślę jak Ty kolego

Hot Air będzie rozwiązaniem, chociaż i wcześniejsza opisana metoda może okazac sie dobra!

dobrego kombinowanie I like it!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem