[#1] Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań
Witam

Stałem się szczęsliwym posiadaczem Apollo 1240/33 i przy okazji też ROMu 3.1. Co ciekawe mam chyba najgorszą rewizję płyty 2B a karta chodzi bez problemów. Mam jednak problem z zamontowaniem w desktopie:

1) Karta nie mieści się, przeszkadzają SIMMY (klapka sie nie zamyka) i dodatkowa podstawka od strony procesora (klawiatura nie przylega do obudowy) - ktoś wymyslił jakiś patent na zamontowanie tej karty w desktopie?

2) Chłodzenie - miejsca jak na lekarstwo wiatrak + radiator się nie mieści - ktoś ma jakiś fajny pomysł na rozwiązanie tego problemu?

3) Upgrade - podobno można przelutować procesor 68040 na 68060 w tej karcie - czy ktoś ma doświadczenie z tym?

4) Co to znaczy, że kontroler scsi nie jest całkowicie funkcjonalny?

[#2] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@silverbud, post #1

Gratuluję zakupu :)

1. Jeśli chodzi o 040 to nie powinieneś zamykać klapki. Gorące powietrze musi mieć gdzieś ujście. Co do drugiego simma to jedyna możliwość żeby klawiatura przylegała to tylko wylutowanie podstawki na drugiego simma. Niestety, w Apollo można tylko używać 2x32MB, więc jak go wylutujesz będziesz miał do dyspozycji 32MB.

2. Zarówno cooler jak i radiator powinny się zmieścić bez problemu w desktopie. Pozostaje jedynie kwestia odpowiedniego dopasowania.

3. We wtorek wrócił mój BlizzPPC od Staszka. Przeróbka z 040 na 060 wykonana na najwyższym poziomie. Polecam z czystym sumieniem.
Polecam ten wątek:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=68515&t=68515&startliczba=100&v=f

4. Z tego co pamiętam nie warto używać SCSI z Apollo, ponoć nie jest najlepsze.
Może ktoś inny wyjaśni to bardziej szczegółowo.

[#3] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@silverbud, post #1

1. Patent na zamontowanie w desktopie to posiadanie karty z jedną podstawką simm.

2. chłodzenie załatwia podmiana na 060 :P

3. Ja mam doświadczenie, kolega mi zrobił upgrade. Pierwsze co trzeba sprawdzić to czy duży MACH ma końcówkę 131. Jeśli 130 to możesz zapomnieć o zmianie proca.

4. Ponoć nie działa zabardzo. Wszyscy mi mówili, że to jest bardzo nieudany wynalazek i jak zadziała cdrom to będzie sukces.

[#4] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@sqward, post #3

Nie znam się na elektronice dlatego zapytam co to jest "duży mach"?
Człowiek który mi spylił tę kartę powiedział, że to jest możliwe przełożenie proca na tej karcie, ale on nie miał 060.

Pytanie, czy można wybebeszyć 060 z jakiegoś starego Maca i jakiego?

[#5] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@sqward, post #3

4. A ja rozmawialem z uzytkownikiem takiego scsi i mowil ze dziala wybornie. Tak czy inaczej i tak praktycznie nieosiagalna jest ta zabawka
[#6] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@silverbud, post #4

Nie bylo macow 060
[#7] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@silverbud, post #4

maki nie mialy 060.
musisz szukac w chinach lub na forum ppa

Ostatnia modyfikacja: 12.11.2009 11:40:43
[#8] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@silverbud, post #4

Witaj,

To po procesorze drugi największy układ na karcie turbo.

Masz tutaj zdjęcie z jednej z moich Apollo, tam właśnie siedzi w podstawce ten układ; nawet w wersji 131:

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/FIGvsWPIHhtWnwnPkBxEmw?feat=directlink

Ten MACH to specjalny układ programowalny (nie wnikając w szczegóły techniczne).

Układów nowych nie ma na rynku, mozna zamówić w cenie 70EUR (o ile dobrze pamiętam) od inżyniera który kiedyś pracował w ACT i ma odpowiedni sprzęt do programowania.
Więcej znajdziesz na English Amiga Board.

Pozdrawiam,
Stanisław

P.S.

Mam jeszcze 2 wolne MC68060RC60 jeżeli będziesz zainteresowany.

Ostatnia modyfikacja: 12.11.2009 12:02:13
[#9] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@stachu100, post #8

Sprawidziłem - mój MACH też jest w wersji 131

Ostatnia modyfikacja: 12.11.2009 12:15:58
[#10] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@silverbud, post #9

No to masz szczęscie i otwartą drogę do zamiany procka na 060!
[#11] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@stachu100, post #10

Stachu, ile by kosztowała zamiana tego procka?

[#12] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@silverbud, post #11

Procek MC68060RC60 - 150PLN

Jeżeli masz już podstawkę na procek, oscylator i EPROM to wstawienie samego regulatora napięcia +włożenie nowego zaprogramowanego EPROM-u to 60PLN.
[#13] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@stachu100, post #12

Staszku udalo ci sie wlutowac PowerPC 604 ? bo nie sledzilem dokladnie watku

[#14] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@HOŁDYS, post #13

Nigdy się tego nie podejmowałem
Mam na swojej CSPPC najszybszy procek więc i po co.

A te 4 szt 604e to kupiłem tak "na zaś". Jeden już dawno sprzedany, zostały 2 wolne (1 zatrzymam dla siebie jako rezerwa).

Mam stację hot-air (chińczyka) ale nie bawiłem się w lutowanie BGA.
Do tego trzeba trochę wprawy i ćwiczeń; najlepiej na tanich kartach graficzniych do kupienia za grosze.

Jeżeli chcesz wymienić procesor 604e to chyba najlepszym wyjściem jest wizyta w dobrym punkcie napraw laptopów.
[#15] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@HOŁDYS, post #13

Możesz obczaić na Alleszrocie,jest kilka firm (Kraków,3miasto),która trudnią się reballingiem BGA.

Ostatnia modyfikacja: 12.11.2009 15:36:32
[#16] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@sqward, post #3

Udało mi się przerobic klapkę i przerobić radiator z Pentium II

Wszystko się mieści nawet z drugą podstawką (chociaż musi być pusta no ale lepsze to niż wylutowanie na wypadek chęci przełozenia do tower).

Zrobie testy z termoparą i zobacze jak sie zachowuje po zakręceniu obudowy. Zrobie tez zdjęcia, to może się komuś przyda pomysł na upakowanie tej karty w desktopie z chłodzeniem bez usuwania drugiej podstawki.

[#17] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@silverbud, post #16

To ciekawe, zarzuć zdjęcia koniecznie!

[#18] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@silverbud, post #16

tez chcialbym obczaic ten patent (mowisz o A1200 Desktop ??)

[#19] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@HOŁDYS, post #18

W sumie to nic wielkiego, ale estetycznie to wyszło.

Tak chodzi o A1200 w desktopie, nie chcę wkładac tego do towera bo jak dla mnie to straci klimat.

[#20] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@silverbud, post #19

Dawaj opis i zdjecia :) masz wiatrak czy pasywne chlodzenie ? (wersja MC czy XC 68040 ?)

[#21] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@HOŁDYS, post #20

Okazuje się że że muszę chyba dać wiatrak bo jeszcze trochę się grzeje, tak wiec troszkę cierpliwości i wrzuce zdjecia.

Wersja XC - prawie jak CO

Ostatnia modyfikacja: 18.11.2009 10:34:56
[#22] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@silverbud, post #1

Witam. A ja tam zapytam nieco z innej beczki. Czy wersję z procesorem 040 różnia się miedzy sobą? Chodzi mi o czestotliwości. I zastanawiam sie czy dez przeszkód mozna kręcić wersję 25MHz na 40MHz, a może i wyżej.
[#23] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@Johnny, post #22

wszystko zalezy od seri 68040 ..ja zawsze klolem ze sie nagrzewa i wydala za duzo pradu ..narzeklem do poki nie wpadl mi w lapy wersj MC ... ktora pracuje nominalnie na 40 mhz... uwaga :) w desktopie bez radiatora !!!!!!

wersja XC podkrecilem z 33 na 40 mhz z radiatorem od pentium 1 i wentylem stablinie chodzilo.

moja wersje MC pogonie na 50 mhz jak logika MACHa pozwoli.

nie wiem czy proces technologiczny miedzy MC i XC jest inny ale w wydalaniu ciepla to 2 rozne cpu

co do pytania jesli masz procek taki jak ten

http://www.allegro.pl/item819185390_procesor_68040_25mhz.html

po bardzo dobrym chlodzeniu powinnien pojsc maxymalnie na 38 mhz ..ale dla bezpieczenstwa podkrec go do 33

powatpiewam w to co pisze sprzedajacy ..podkrecenie z 25 mhz na 40 mhz .. wywali system cpu bedzie mega nie stabilny ...sam krecilem swoje 25 mhz w blizzardzie wiec mowie to po testach na tym procku

zaopatrz sie w karte z wersja MC ...50 mhz masz w zasiegu reki :P

Ostatnia modyfikacja: 19.11.2009 22:26:08

Ostatnia modyfikacja: 19.11.2009 22:28:21
[#24] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@HOŁDYS, post #23

Dzięki za reklamę, ale wiem co piszę w swoich aukcjach i nie potrzebuję twojej pomocy.
Procesor pracował bez zawieszek stabilnie przez ostatnie 5 lat. Amiga była na wielu edycjach AmiParty, wiele osób może to potwierdzić.

Wydaje mi się, tak naprawdę, że nie masz pojęcia o czym piszesz, a piszesz przeważnie o rzeczach z kosmosu opartych na domysłach.

nie stabilny
niestabilny, "nie" z przymiotnikami piszemy razem ;)

Ostatnia modyfikacja: 19.11.2009 22:44:31
[#25] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@Sir_Lucas, post #24

XC 25 na 40 :) nie badz smieszny ... chyba ze chlodzenie cieklym azotem zastosowales ...

twoja aukcje przykleilem nie po to aby cie "oczerniac badz kpic z ciebie"
ale tylko wylacznie dlatego ze jest dosyc wyrazne zdjecie

XC 25 pojdzie stabilnie na 33 mhz ..

The boards overclock the 68040's - the 28MHz one uses a 68040/25, and the
35MHz a 68040/33. PPI claim that these small margins are safe, given the
extra cooling provided, and they are probably right (I have had no
problems).

- Contrary to the picture on the box, the CPU clock crystal is soldered to
the board. I had toyed with the idea of replacing it (56MHz) with a 50MHz
one to bring the CPU back down into its specified range, but this put me
off

- The 68040 supplied was not a production chip, but was designated
"XC68EC040RC25". Contrary to my first angry conclusion, this chip DOES
have a full 68040 with MMU and FPU inside, but it has the less advanced
bus system of the 68EC040. Also, the "XC" designation means it has at
least one minor bug (in the design), and is therefore only for prototyping
purposes. I have, however, had no problems with it, and it performs in
every way like a full MC68040.

Ostatnia modyfikacja: 19.11.2009 23:03:50
[#26] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@HOŁDYS, post #25

Proszę, nie rób tego więcej, nie przyklejaj moich aukcji, nie wydawaj opnii i osądów, jeśli czegoś wcześniej nie sprawdziłeś sam lub też nie widziałeś na własne oczy.

Procesor pracował w BlizziePPC w towerze, teraz ma 060, notabene, sam Staszek sprawdzał kartę przed zamontowaniem 060.

[#27] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@HOŁDYS, post #25

XC 25 pojdzie stabilnie na 33 mhz ..

A nie nawet na 40? Co w tych prockach jest takiego, co wyklucza je w pracy z oscylatorem 80 MHz? Przeciez nikt wklada do desktopa nawet 040/25 bez dodatkowego chlodzenia ;)
[#28] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@Andrzej Drozd, post #27

nie wiem co ..moj procesor w blizzardziePPC 040/25 owszem uruchomil sie nawet na 40 mhz .. ale mimo dobrego chlodzenia nie byl stabilny (chyba fpu przeklamywal obliczenia ..) w demach byly artefakty .. system sie wieszal bylo czesto Guru .. najstabilniej poszedl mi na nietypowym kwarcu 74,333 MHZ ..ale takze po dlugiej pracy mialem zwiechy systemu.
Chlodzenie bylo dosyc dobre ..i mimo zastosowanie przewiewnej obudowy Tower Ebox nie rozwiazalo to sprawy. PPC tez swoje wydziela i moze dlatego.

Blizarda 1240/40 .. podkrecilem kwarcem 100 Mhz i chodzil stabilnie na tym samym chlodzeniu i tej samej obudowie.

Apollo MC68040/40 bez radiatora :)) chodzi w desktopie z fastata2 stabilnie jak skala .. planuje wyjac flopa (i tak nie uzywam w tej amidze) i wloze radiator z PII ..to wystarczy zeby karta smigala 50 Mhz .. jesli nie..doloze wentyl

[#29] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@silverbud, post #21

Czy wrzuciłeś może zdjęcia tej przeróbki?

[#30] Re: Apollo 1240/33 + desktop = kilka pytań

@HOŁDYS, post #28

Otwórz obudowę, włącz domowy wentylator i będziesz miał pewność, czy brak stabilności to przegrzanie. No a wtedy wypadało by powalczyć z tym problemem, bo to błahostka.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem