[#1] zakup A1200
witam serdecznie wszystkich amigowców OK

zadam pytanie które pewnie było wiele razy wałkowane, jednak nie jestem w stanie znaleźć nadal satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Otóż zamierzam nabyć A1200 głównie z sentymentu do starych gier i nie wiem jakie rozszerzenia mogą mi się przydać. Co tak naprawdę da mi karta turbo? jak jest z np kompatybilnością takiej karty ze starszymi grami? Czy aby wygodnie korzystać z workbencha i WHDLoad potrzebuje pamięci fast?

[#2] Re: zakup A1200

@LordVadeR, post #1

nie wiem jakie rozszerzenia mogą mi się przydać.

Karta z procesorem 68030 i z 16 MB fast RAM.

Co tak naprawdę da mi karta turbo?

Przy niektórych grach nic, przy innych znacznie większy komfort grania. Na przykład Frontier Elite na tysiącdwusetce dopalonej 68030 50 MHz to zupełnie inna jakość grania. Podobnie gry typu Breathless czy Alien Breed 3D. Kompatybilność procesora 68030 ze starszymi grami jest wysoka, 68040 i 68060 mogą stwarzać większe problemy.

Czy aby wygodnie korzystać z workbencha i WHDLoad potrzebuje pamięci fast?

Zdecydowanie tak.

[#3] Re: zakup A1200

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Dzięki za odpowiedź. Zastanawiam się jeszcze nad tym którą kartę wybrać, opłaca się dopłacać do Blizzarda? Jest to dosyć kosztowny zakup z tego co zdążyłem znaleźć w sieci. Czy wystarczy tańszy M-Tec 1230/40?
[#4] Re: zakup A1200

@LordVadeR, post #3

Karty M-Tec (nie wszystkie) mają tą wadę iż nie obsługują więcej niż 8MB Fastu.

[#5] Re: zakup A1200

@LordVadeR, post #3

Do zastosowań takich jak stare gry (z wyjątkiem gier doomopodobnych, bardziej wymagajacych symulatorów, kilku innych) wystarczy 8MB Fast. Będziesz nawet mógł pobawić się systemem, posłuchać modków. 030 i więcej ramu przyda się jak będziesz chciał regularnie używać sytemu. Do części gier, które i tak dopiero ruszą przyzwoicie na 040 nie warto inwestować w 030. Upewnij się czy karta z 030 nie blokuje PCMCIA, dołożysz sieciówkę i masz całkiem używalny system.

Ostatnia modyfikacja: 14.11.2009 15:37:39
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem