[#1] Nie moge zapamiętać partycji na CF
Padł mi mój Segate ST1 postanowiłem go zmienić na CF.

Kupiłem EMTEC CF 3.8GB i niestety nie mogę go użyć z A1200, za cholere nie moge go sformatować. Robie tak:

1) HDToolboxem (WB3.1) definiuję automatycznie konfig (Read Configuration) - program pobiera dane i akceptuje.

2) Tworze partycje, np 1G, 1.6 i 1.6 GB - zapisuje konfiiguracje na dysku SAVE Configuration czy jakoś tak. Lampka mignie na dysku - wygląda ok

3) Robie restart systemu żeby zobaczyć ikony NDOS i sformatować i ... nie ma partycji. Nie zapamiętał ustawień, Robie jeszcze raz tak samo i nic.

Poszedłem na sposób i zainstalowałem system pod WinUAE - tutaj poszło gładko system się zainstalował i działa. Przełożyłem dysk do Amigi a ta pokazuje mi ekran z prośba o dyskietke. Przekładam znowu do WinUAE - system startuje.

Wszystko wygląda tak, jakby na samym początku startowania Amigi nie była w stanie przeczytać informacji o partycjach. Co to może być, da się coś z tym zrobić bo powoli kończą mi się pomysły (i kasa przy okazji)?

Dodam że z dyskiem ST1 i CF Kingstona 64MB nie ma takich problemów.

[#2] Re: Nie moge zapamiętać partycji na CF

@silverbud, post #1

1+1,6+1,6=4,2 a masz kartę 3,8Gb. Może tzw "klisza" pękła

a tak poważnie to
Niektóre karty CF nie chcą pracować z Ami. Ja np. Wybrałem 4Gb Kingstona z Kwiatkami bo takie podobno dość dobrze współpracują. Tylko że mam problem innego typu o którym pisałem wcześniej tu na forum.
Był gdzieś na forum nawet link do angielskiej chyba strony na której były pokazane CF dobrze współpracujące z Ami.

edit: a jak ami prosi o dyskietkę- odpalałeś ją z dyskietki i nadal ndos-ów nie pokazuje?

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2009 11:14:51
[#3] Re: Nie moge zapamiętać partycji na CF

@stazi, post #2

Nigdy nie pokazuje NDOSów pod Ami

Pod WinUAE read configuration pokazuje inne wartości liczby cylindrów i itd, ale karta działa dobrze. Kiedy wpisze wartości z WinUAE na amidze to twierdzi że dysk ma mniej cylindrów niż wpisuje i czy na pewno chce kontynuować.

[#4] Re: Nie moge zapamiętać partycji na CF

@silverbud, post #3

Kurde chyba sprawa kompatybilności się kłania :/ nic innego mi nie przychodzi do głowy..

a próbowałeś nie dzielić partycji i odpalić?

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2009 12:07:50
[#5] Re: Nie moge zapamiętać partycji na CF

@bombermax, post #4

Znalazałem na sieci coś takiego:

Now you are able to partition the drive and select the desired file system, boot priority etc. Save
the settings and reboot. Then format the drive, in some cases you might do a forced format on a
specific device as the icon “unknown” disk doesn't always appear on your desktop (I have no clue
why that is).

No właśnie ikona się nie pojawia u mnie

W jaki sposób wymusić formatowanie takiego urządzenia?

[#6] Re: Nie moge zapamiętać partycji na CF

@silverbud, post #5

a widać te partycje w early startup menu? W HDToolBoxie zaznaczyłeś opcję "automount this partition"?

EDIT: niech zgadnę SFS w wersji 1.277....

też nie przedstawiała mi się do formatowania. A jak zmieniłem w L: na nowszy filesystem, czyli 1.279 to przez chwilkę mi działało póki się nie wykrzaczyło przy kopiowaniu większej ilości plików

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2009 15:37:49
[#7] Re: Nie moge zapamiętać partycji na CF

@silverbud, post #1

Witam na stronie, której adres podaje są ciekawie wiadomości odnośnie instalowania kart CF w roli HD http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1033621&highlight=
[#8] Re: Nie moge zapamiętać partycji na CF

@silverbud, post #5

a probowales formatowac pod CLI ?
[#9] Re: Nie moge zapamiętać partycji na CF

@Norbert, post #8

mialem podobny problem ..karte bez problemow spartycjonowalem i sformatowalem quick formatem na A600..na A1260 nie szlo

[#10] Re: Nie moge zapamiętać partycji na CF

@silverbud, post #1

Hdtoolbox z workbencha 3.1 pokazuje bzdety, sam się przekonałem. Ustaw partycje w winuae pod os3.9 który posiada nowszą wersję HDtoolboxa i jest możliwość w nim ustawienia partycji pod SFS.

[#11] Re: Nie moge zapamiętać partycji na CF

@Flashback, post #10

Spróbuje też jak radzisz. Na razie spróbowałem utworzyć tablice w trybie Amiga pod Linuksem i stworzyłem niesformatowane partycje. Niestety, Ami ich nie widzi.

Utworzone partycje w WinUAE które działają, nie pokazują się w Early Boot Menu
dostaje tylko:

DF0:
CCD:

CF które działaja pokazują się w Menu.

Pod CLI nie udało mi się.

Wszystko wygląda tak, że amiga (nie wiem czy kickstart czy cos innego) nie jest w stanie przeczytać tablicy partycji na tym dysku. Po restarcie ta informacja jest dla Ami niedostępna.

Ta karta chyba poprostu nie zadziała. Będę musiał ją wymienić na jakąś która zadziała.

Ostatnia modyfikacja: 18.11.2009 10:44:26
[#12] Re: Nie moge zapamiętać partycji na CF

@silverbud, post #11

Miałem podobne przejścia z kartą Kingston 4GB.
Po zamianie na noname 512MB problem znikł, wszystko działa jak złoto...

Wniosek z tego taki że nie wszystkie karty CF są prawidłowo wykrywane przez scsi.device w kicku 3.0/3.1
[#13] Re: Nie moge zapamiętać partycji na CF

@silverbud, post #11

silverbud napisał(a):

> Wszystko wygląda tak, że amiga (nie wiem czy kickstart czy cos
> innego) nie jest w stanie przeczytać tablicy partycji na tym
> dysku. Po restarcie ta informacja jest dla Ami niedostępna.

Znikanie partycji po resecie wygląda na klasyczny problem który rozwiązywano poprzez przecięcie pierwszego pinu na kablu sygnałowym.

Pozdrawiam
[#14] Re: Nie moge zapamiętać partycji na CF

@RadoslawF, post #13

a nie chodziło tu o czas dla dysku "na rozkręcenie się"?

[#15] Re: Nie moge zapamiętać partycji na CF

@stazi, post #14

Przecięcie pinu też nie pomaga.

Muszę kupić inny CF. Jaki polecacie taki który na pewno zadziała?

Ewentualnie wrócę do Microdrive.
Co sadzicie o czymś takim?
http://allegro.pl/item820943316_microdrive_toshiba_4gb_cf_gw_fvat.html

Ostatnia modyfikacja: 19.11.2009 10:33:45
[#16] Re: Nie moge zapamiętać partycji na CF

@stachu100, post #12

stachu ja wlasnie uzywam Kingston 4GB z kwiatkiem :-] na fastATA2 wyciagnol 9 mb/s .. na zwyklym IDE 2.1 mb/s.

mialem klopoty utworzeniem partycji na A1200 ..na A600 poszlo bez problemow

Ostatnia modyfikacja: 19.11.2009 11:55:35
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem