[#1] uszkodzona kość rom :(
Witam szanownych kolegów!

Otóż za sprawą nieszczęśliwego wypadku uszkodziłem kość rom mojej ukochanej a600 (przy wyjmowaniu ułamałem 3 nóżki :( ) i pojawił sie problem jaki zamiennik zastosować? oryginalne kości nie wchodzą w grę (nie chce kupić czegoś co może być uszkodzone bądź też wielokrotnie przekładane z komputera do komputera). Wiem że temat był zapewne wielokrotnie wałkowany, ale opcja szukaj wcale nie pomogła, stąd nowy temat. Poszukiwania na google też nie przyniosły rezultatu. Wcześniej zgrałem sobie rom do pliku na potrzeby Winuae, a teraz mógłbym się pokusić o wypalenie nowego romu w nowej kości, tyle że chciałbym wiedzieć jakiej kości urzyć. pozatym nadaża się okazja do wgrania romu 37.350 zamiast 37.299.
Prosiłbym osoby zapoznane z tematem o pomoc w dobraniu odpowiedniego układu

[#2] Re: uszkodzona kość rom :(

@binmoder, post #1

na wszelkie twoje pytania masz odpowedzi w archiwum. funkcja szukaj sie kłania
[#3] Re: uszkodzona kość rom :(

@Valwit, post #2

Wyszukiwarka nie daje odpowiedzi. Dwa dni wertowałem temat po temacie nie znajdując odpowiedzi. Nie prosiłbym o pomoc gdybym znalazł to czego szukam, to chyba oczywiste.

[#4] Re: uszkodzona kość rom :(

@binmoder, post #3

jak sie znasz na elektronice mozesz sobie kosc rom zaprogramowac bo rom to nic innego jak EPROM.

co do uszkodzonej kosci ROM ..jest do odratowania na tzw pajeczynke :P

zawsze mozesz kupic tanio jakis ROM 1.3 i twoja A600 ozyje z raczka 1.3

[#5] Re: uszkodzona kość rom :(

@HOŁDYS, post #4

ROM to nie jest EPROM
[#6] Re: uszkodzona kość rom :(

@wali7, post #5

ROM jest inaczej skonstruowany z lekka a co za tym idzie sterowanie odczytem się różni od tego w EPROMie. Są podobne ale to nie to samo. EPROM jest rodzajem ROMu... ale samo w sobie ROM ma inne działanie troszke niż EPROM..

[#7] Re: uszkodzona kość rom :(

@HOŁDYS, post #4

Otóż już tak zrobiłem wstawiłem rom 1.3 a500, ale to jak przesiadka z mercedesa na malucha :/
połączenie na pająka się nie da, jest zbyt duże ryzyko usmażenia kości i jej całkowitego zniszczenia ponieważ nóżki ułamane są całkowicie.
Może jest opcja na zrobienie adaptera pod zwykły eeprom który zmieniałby tylko kolejność wyprowadzeń?

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2009 16:18:09
[#8] Re: uszkodzona kość rom :(

@binmoder, post #7

Żeby temperatura usmażyć tą kość, trzeba nieźle się postarać. Spokojnie powinieneś móc dorobić brakujące nóżki. Weź jakiś szpikulec i zeskrob trochę tworzywa i dolutuj druciki o odpowiedniej średnicy. Miejsce lutowania możesz zalać klejem na gorąco lub jakimś innym. Struktura układu jest naprawdę głęboko, dodatkowo nie masz nic do stracenia...

[#9] Re: uszkodzona kość rom :(

@binmoder, post #1

Możesz zrobić zdjęcie tego uszkodzonego romu?

Ja czasem programuję sobie 4 kickstarty do jednego epromu i wyprowadzam zworki do konfiguracji. sprzedałem chyba 3 sztuki tego na allegro. Ale raczej tego nie będę już robił, co najwyżej w komplecie z pamięcią do A600, którą produkuję w tempem mniej więcej 1-2 sztuk na miesiąc zależności od czasu.

Eprom to 27c160, kosztuje 60zł, ale czasem można wyrwać z jakichś leżaków taniej. Wymaga lekkiej modyfikacji aby działał w A600. Zamiennik 1:1 to zdaje się eprom 27c4001, ale raczej nigdzie nie dostępny.

[#10] Re: uszkodzona kość rom :(

@rafgc, post #9

EPROM 27C400 (27C4001 to DIL32) to zamiennik 1:1, tak jak napisałeś prawie nigdzie nie dostępny, chyba że w jakimś starym analogowym tunerze satelitarnym etc.

[#11] Re: uszkodzona kość rom :(

@esial, post #10

A to dało by się wykorzystać?

http://eliptor.com/index.php?p215

Tańsze, dostępne i łatwiej zaprogramować

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2009 22:26:22
[#12] Re: uszkodzona kość rom :(

@Nightmare777, post #11

Można z tego zrobić multikicka, poza tym na EAB jest ciekawy temat.

[#13] Re: uszkodzona kość rom :(

@binmoder, post #3

Daj mi biedaku swój adres. Będę wysyłał na dniach osobie z tego forum A1200 to i Ci wyślę roma , mam w szafce oryginalny 37,299 i 300 który wolisz

Ostatnia modyfikacja: 18.11.2009 00:17:27
[#14] Re: uszkodzona kość rom :(

@esial, post #10

Można też użyć 27c160. Ma 4 razy większą pojemność niż potrzeba, ale pinami pasuje i można go bez większego problemu kupić w AVT na przykład.

http://sklep.avt.pl/p/pl/71648/uklad+scalony+27c160.html
http://sklep.monster.pl/ProduktSzczegoly.aspx?TowarId=12904
[#15] Re: uszkodzona kość rom :(

@binmoder, post #7

Kup podstawkę do ROMa (precyzyjna, zwykła); następnie wpakuj tam ROM i polutuj na stałe do podstawki - dorabiając brakujące nóżki (skrobiesz ceramiczną obudowę i drucikiem łączysz z podstawka).
Wady: ROM jest troszkę wyżej. Zalety: uratujesz troszkę kasy, ROM i w razie czego nie będzie problemów z wkładaniem/wyciąganiem go.

[#16] Re: uszkodzona kość rom :(

@mały, post #14

A jak to jest rozwiązane że podstawka ROM w A600 ma 42 pin a układ ROM 40 pin? te 2 wolne piny nie są wykorzystywane?
I jescze jedno - czy w A1200 da się zrobić multikicka? Tam są 2 kości...

Ostatnia modyfikacja: 18.11.2009 16:09:33
[#17] Re: uszkodzona kość rom :(

@Nightmare777, post #16

Da radę, ja takiego zrobiłem. http://img124.imageshack.us/img124/7760/multikicka1200.jpg

[#18] Re: uszkodzona kość rom :(

@xtro, post #13

Serdecznie dziękuję, ale nie skorzystam. Rom chce wypalić w nowych kościach, przy okazji podmieniając już raz łatane w A2000.

mały dzieki za namiar na właściwą kostkę :D tylko tego potrzebowałem.

Temat uważam za zamknięty i dziękuje za zainteresowanie i odpowiedzi

[#19] Re: uszkodzona kość rom :(

@binmoder, post #18

zawsze mozesz kupic w pelni legalne:

http://www.vesalia.de/e_kickstart%5B154%5D.htm
[#20] Re: uszkodzona kość rom :(

@Valwit, post #19

Oczywiście że zawsze mogę kupić legalne, jeżeli na nowej kości wypale 37.299 uważam to za legalne ponieważ Amiga taką miała jak ją dostałem, wtedy będzie to naprawa, a nie piractwo jak w przypadku wgrania 37.300 bądź też 37.350 czy kikstartu 3.1 do A600. Ale myśląc logicznie, spójrzmy na ceny tych kostek :/ 17 euro + przesyłka... oj dajmy spokój. Wiem że Amiga to drogie hobby, nie ma co się oszukiwać, ale skoro mam już naprawiać uszkodzoną kość mogę zrobić mały upgrade sprzętu, choć nie wiem czy to zrobię.

[#21] Re: uszkodzona kość rom :(

@binmoder, post #20

Chwila to wgranie nowego ROM do Amigi to piractwo? W PC biosa możemy bez przeszkód aktualizować.

[#22] Re: uszkodzona kość rom :(

@Nightmare777, post #21

Tak, gdyż ROM jest chroniony prawami autorskimi.
Możesz wgrać sobie do EEPROMa jeśli np. masz spalone kości 3.1.
[#23] Re: uszkodzona kość rom :(

@Nightmare777, post #21

Tak to piractwo ponieważ ROM Amigi ma zaszytą w sobie część systemu operacyjnego. W PC to tylko spina w całość sprzęt, a system operacyjny może być praktycznie dowolny ( o ile jest zgodny z architekturą komputera ) W Ami wybór systemu jest podyktowany posiadanym w komputerze romem. Kupując np WB3.x, z systemem kupujesz odpowiedni ROM do Amigi.

Samemu sobie się dziwie, ale postanowiłem jednak wypalić sobie 37.299, a nie 37.350. Jak się odkuje, kupie sobie nowszy rom (3.1 :D )

Zamknijmy już ten temat, wszystko czego chciałem się dowiedzieć już wiem.

Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi.

Ostatnia modyfikacja: 20.11.2009 21:39:16
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem