[#1] Problem z dyskiem CF.
Odpalam sobie ostatnio jakies demko i nagle zwiecha, amiga rebootuje i niespodzianka, partycja na której było demo jest nieiwdoczna. partycja znajduje się na 4gb karcie CF podzielonej na 4 partycje. Niestety nie był to koniec problemów , po kolejnym restarcie przestał wczytywac się system, a po resecie nie byl widoczny żaden napęd. Po wlączeniu i wyłączniu ami można uruchomić kompa bez s-s , odpala się także elboxowski 4xeide.driver, ale przy próbie odpalenia jakiegolkolwiek programu, albo komendzie loadwb amiga wiesza sie - tzn nie ma resetu, można ruszac myszka, skalowac okno itp, ale nic sie nie wczytuje.

Poszedlem więc po rozum do głowy i spreparowałem dyskietkę startową ze sterownikiem 4xeide.driver, a podejrzaną kartę podłączyłem do innego adaptera cf->ide na innym porcie ide. Bootuje kompa z dyskietki, workbench sie laduje, uruchamiam 4xeide.driver i taka sama zwiecha jak system próbuje wyswietlic ikonki partycji z nieszczęsnej karty. Pomocy !!! mam tam system, wszystkie programy i partycje macowe....

[#2] Re: Problem z dyskiem CF.

@twardy, post #1

Jakiej marki jest ta karta, i z jaką intensywnością była używana? Próbowałeś zamontować ją w PC pod WinUAE?

Może po prostu nośnik zdechł.

[#3] Re: Problem z dyskiem CF.

@twardy, post #1

A moze winny jest 4eide.driver?
Bez niego tez powinno widac wszystkie partycje.
Czy po uruchomieniu bez s-s masz dostep wszystkich danych (W CLI)

Jesli nie dasz sobie rady to mozesz mi podeslac karte. Odzyskam dane.
[#4] Re: Problem z dyskiem CF.

@Norbert, post #3

Bez 4xeide też nie działa.
W pc nie sprawdze bo mam tylko laptopa.
Karta używana mało intensywnie od 4 mcy .
Mogę wejść w katalogi z cli, ale nic nie mogę uruchomić, jak wejde w katalogi za glęboko to też sie wiesza .... mogę odpalic tylko pare komend cli, np assign i setpatch dziala, ale loadwb i disksalv to zwiecha

[#5] Re: Problem z dyskiem CF.

@twardy, post #4

Przypuszam ze masz uszkodzone jakies bilbioteki (wirus ?)
Masz mozliwosc uruchomienia kompa z dobrej dyskietki.
Co pokazuje komenda INFO ?
Czy widac partycje w early-menu ?
[#6] Re: Problem z dyskiem CF.

@Norbert, post #5

Partycje widać w startup menu, takze w hdtoolbox. Nie jest to wina bibkliotek - ruszaz dyskietki, ale kiedy zaczyna wyswietlac ikonki dysków na blacie to zdąża tylko ramdisk i sie wywala. mogę wejsc na partycje i np użyc dir ale przy probie odpalenia czegolowiek z jakiejkolwiek partycji na dysku -zwiecha- mozna ruszac kursorem, skalowac okna i nic poza tym, nie przyjmuje koment z klawiatury, a po resecie wyskakuje ekran poczatkowy kickstartu i w early startup zadnych partycji nie widac.

[#7] Re: Problem z dyskiem CF.

@twardy, post #6

Zauwaz ze kazde uruchomienie programu, powoduje wgranie biblioteki, ktora moze byc uszkodzona lub zainfekowana.
Masz jakas dyskietke z programem antywirusowym?
Czy mozesz kopiowac w CLI pliki do RAM i z RAM?
Co pokazuje komenda INFO w CLI?
Powylaczaj po kolei kazda z partycji w early menu i zobacz jak sie zachowuje komp.
[#8] Re: Problem z dyskiem CF.

@Norbert, post #7

ok a więc odłączyłem w bootmenu partycję systemową i odpaliłem kompa bez startup-sequence i bez 4xeide.driver. komenda loadwb dała efekt taki jak wczesniej tzn w okienku wb wyswietliła sie tylko ikona ramdysku i okna nie można było aktywować. w tym czasie w drugim oknie miałem cli, które sie nie zawiesiło. spróbowałem użyć komendy info - zadziałala i wyświetliła wszystkie partycje , ilosc wolnego miejsca itp. Cli zawisło po próbie wejscia na partycję work:. Po resecie w bootmenu było już tylko dfo: .

Acha i próbowałem bez blizzarda - to samo.

[#9] Re: Problem z dyskiem CF.

@twardy, post #8

Sytuacja trochę się wyjaśniła - po zablokowaniu w boot menu partycji która padła jako pierwsza i odpaleniu systemu bez s-s udało mi się przekopiowac do ramdysku i odpalic disksalva. nie znalazł żadnych błędow na dwóch pierwszych partycjach dysku.
Jednak przy próbie zbadania dh2: była zawsze zwiecha. Jako ze partycja wyglądała na nie do uratowania wykasowałem ją hdtoolboxem (przy jednoczesnym zablokowaniu jej w bootmenu - inaczej hdtoolbox się wieszał!) i wszystko zaczęło działać normalnie. Niestety przy kazdej próbie założenia partycji w tym miejscu wszystko jest po staremu - tzn system się wiesza. Partycja owszem zakłada się, ale przy wydaniu komendy format device=dh2; i reszta parametrów nastepuje zwiecha na samym początku formatowania i po resecie system nie widzi już całego dysku. co mnie wkurza bo w takim układzie 2 GB leży nieużywane.

czy mozliwe żeby karta padła po pół roku ? czy może mam za dużo partcji (konkretnie 5)?

[#10] Re: Problem z dyskiem CF.

@twardy, post #9

czy mozliwe żeby karta padła po pół roku ?

Co to za karta,podaj markę i pojemność.Ostatnio nieco zainteresowałem sie tym tematem jako iż przymierzam się do zakupu CF do Efiki.

Istnieją dwa rodzaje komponentów flash stosowanych w kartach CF:
a) SLC flash
b) MLC flash

SLC flash jest wydajniejszy i żywotniejszy, gdyż potrafi przetrwać nawet 100000 zapisów na komórkę pamięci. Ilość odczytów przekracza milion. SLC flash jest droższy ale wart swojej ceny.

MLC flash jest wolniejszy na zapisie i mniej trwały, wytrzymuje 10000 zapisów na komórkę, umożliwia również zbudowanie pojemniejszych pamięci. Jest chętnie używany w pamięciach USB i SD oraz popularnych urządzeniach z pamięciami flash. MLC jest wyraźnie tańszy.
- cytat z linka poniżej.

Wyczerpujące informacje na ten temat znajdziesz tu:Klik

Ostatnia modyfikacja: 22.11.2009 18:16:56
[#11] Re: Problem z dyskiem CF.

@twardy, post #9

Czyli dobrze zasugerowalem zebys powylaczal po kolei partycje i sprawdzal co sie dzieje.
Sprobuj w tym obszarze zrobic 2 partycje lub jesli to ma byc jedna partycja pomiejsz ja o kilka MB (z lewej strony)
[#12] Re: Problem z dyskiem CF.

@Norbert, post #11

Adata 4 GB.

Ostatecznie wywaliłem wszystko i zrobiłem low level format . Nie chce mi się tym bawic ... podłaczyłem w miejsce karty hadeka :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem