[#1] Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta
Czy jest jakiś sposób , aby podpiąć klawiaturę A600 tak aby służyła w pececie (jakaś przejściówka z tej "taśmy" np. na ps2, usb???

[#2] Re: Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta

@xtro, post #1

przejsciowka Lyra (tak to sie chyba nazywa)

[#3] Re: Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta

@xtro, post #1

Podobno klawiaturę od A1200 w obudowie od Infiniti można było podpiąć pod PC i działała.
Osobiście nie sprawdzałem ale jeśli ktoś to może sprawdzić i potwierdzi to masz działający interfejs.

Pozdrawiam
[#4] Re: Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta

@xtro, post #1

Aha..... jeszcze to samo pytanie odnośnie stacji dysków, czy amigową stację dysków można jakoś podpiąć do PC by czytała formatowane w ffs dyskietki amigowe.

Pomyślałem sobie o zmontowaniu w obudowie od A600 multikomputera w oparciu o płytę nano lub pico itx, który by miał kalwiaturę amigową oczywiście, stacje czytającą dyskietki amigi i oryginalne peryferia typu mysz amigowa ale z wyjętą kulką i wsadzonym gryzoniem optycznym, ale kabel podpinany do obudowy byłby taki sam jak z amigi (odpowiednio przelutowane kabelki by były w środku obudowy). Na tym kompie odpalałą by się przy starcie Amiga (Amithlon np.) , Mac OSX Leopard i Win7 i zastąpił by mi wszystkie stacjonarne kompy (a jagby się ten eksperyment powiódł zrobiłbym może i drugi dla chętnych :) . Po pierwszych teoretycznych przymiarkach widzę , że jest to calkiem realne przedsięwzięcie.

[#5] Re: Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta

@PrzemasIII, post #2

Jest coś takiego nazywa się Keyrah.
Oto link:
http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=49&products_id=466

Dzięki temu będziesz mógł podpiąć klawę z A600/1200 kablem USB do każdego komputera.

[#6] Re: Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta

@RadoslawF, post #3

Potwierdzam klawiatura Infinitiv działa w pececie jak i Pegasosie :)

[#7] Re: Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta

@xtro, post #4

xtro napisał(a):

> Aha..... jeszcze to samo pytanie odnośnie stacji dysków, czy
> amigową stację dysków można jakoś podpiąć do PC by czytała
> formatowane w ffs dyskietki amigowe.
>
> Pomyślałem sobie o zmontowaniu w obudowie od A600
> multikomputera w oparciu o płytę nano lub pico itx

Do obsługi amigowych stacji i dyskietek istnieje coś takiego:

http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=842

ale raczej nie wciśniesz tego do obudowy a600

[#8] Re: Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta

@xtro, post #4

Nie da się czytać dyskietek amigowych za pomocą stacji amigowej podpiętej do PC. Stacja od Amigi prawie niczym się nie rózni od tej od PC (niektóre stacje od PC można założyć do Amigi po przełożeniu 2 zworek, prawie każdą inną można podłączyć po przeróbce polegającej na przepięciu 2-3 przewodów na płytce stacji), problem wynika z zupełnie innej konstrukcji kontrolera w Amidze - sformatowane w systemie FFS dyskietki są dla pecetowego kontrolera nieodczytywalne. Potrzeba specjalnego kontrolera do którego podłączasz zwykłą stację (od peceta), kontroler ten nazywa się CatWeasel.
[#9] Re: Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta

@wali7, post #8

A to nie lepiej pominąć stację dyskietek? Przecież tego i tak się nie używa. W tym miejscu mógłbyś sobie wyprowadzić czytnik SD, CF.

[#10] Re: Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta

@xtro, post #1

Tak ta obudowa od Infinity działa w PC. A ja mam odwrotne pytanko czy klawiaturę od A1200 można podpiąć jakoś przez USB do Efiki? W mojej głowie pojawił się pomysł aby wsadzić Efikę do obudowy desktop od A1200 i używać klawiatury tej z Ami ;) Czy ktoś myślał o tym może?

[#11] Re: Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta

@pong777, post #10

Cześć

Można. Interface nazywa się Keyrah.

[#12] Re: Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta

@RAL, post #11

tak patrzę sobie po cenach i widzę że może to byc drogie hobby :)

Dokładnie co bym chciał uzyskać:

Do obudowy A600 wsadzić płytę MiniITX, Nano lub Pico (17x17, 12x12 lub wielkości nieco ponad kartę kredytową). O ile dobrze doczytałem VIA i kilka innych robi takie płyty z prockiem C3 lub oststnia Atomem (nawet w wersji 2 rdzeniowej) bodaj nawet 1,83GHz. Veny są tu w okolicach 600 zł więc wcale nie tak drogo porównując do płyt nowych Amig. Istota sprawy ma być taka by była amigowa klawiatyra, porty itd by wyglądało to na normalna ami z amigowymi peryferiami. W środku 2 płaskie HD 2,5 na Win7 maca i 1 CF na Amigę plus slimowa nagrywarka os laptopa (może w miejscu stacji skoro jest z tym problem. Maten komp zastąpiś mojego stacjonarnego della, być energooszczędny (max 60W) i na starcie mieć do wyboru Ami, Mac, Win. Taka idea :) Słuszałem , że biosy w Epiach można tak modyfikować, że może nawet wyświetlać dowolnie dodane logo w gifie (łapa z dyskietką :) Co sądzicie o takiej idei, czy może ktos coś takiego robił, może nie w obudowie A600 a np. a1200 albo 500

[#13] Re: Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta

@xtro, post #12

W sumie świetny pomysł. Ja chciałem tylko wmontować moją Efikę ale nie wiem czy się zmieści z kartą graficzną. Zaraz idę na strych szukać wolnej obudowy desktopowej i mierzę :D Super ten interfejs! Twój pomysł jest jeszcze lepszy :D a może płyta od Maca Mini tam wejdzie?

[#14] Re: Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta

@pong777, post #13

Ja myśle o wykorzystaniu czegoś takiego

http://www.allegro.pl/item823934619_intel_d945gsejt_mitx_atom_n270_zasilacz_12v_5a.html

Może sobie na święta kupię, jeśli pomiary A600 nie wyjdą to do klasycznej A500 bym wrzucił, można by jakąś kontówkę na PCI-E kupić i może jeszcze pomieścić na płasko lepszy akcelelator video. Co do mac mini to raczej mi sie bardzie podoba pomysł ze stanadardowym pc bo chcę zastąpis taka amigą swój aktualny pecet :)

[#15] Re: Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta

@pong777, post #13

Do szejsetki to razej pasowały by te (tylko cena :)
no i to tylko bodaj 1GHz

http://www.allegro.pl/listing/search.php?string=nano&from_showcat=1&category=6121

[#16] Re: Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta

@pong777, post #13

A swoją drogą skoro o A500 mówię, nie pamiętam już jaki tam kabelek łączył z płytą, czy nie byłoby prościej dostać przeróbkę podpinającą klawiaturę A500 do USB lub ps2

[#17] Re: Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta

@pong777, post #13

> W sumie świetny pomysł. Ja chciałem tylko wmontować moją Efikę
> ale nie wiem czy się zmieści z kartą graficzną. Zaraz idę na
> strych szukać wolnej obudowy desktopowej i mierzę :D Super ten
> interfejs! Twój pomysł jest jeszcze lepszy :D a może płyta od
> Maca Mini tam wejdzie?

Może trafiłeś już na tę stronę, tam sa maniacy przerabiający wszystko na itixy (masa linków po prawej stronie polukaj , ami chyba jeszcze nei ma

http://mini-itx.com/

[#18] Re: Klawiatura od Amigi 600 użyta do peceta

@xtro, post #17

Poczyniłem pierwsze pomiary i chyba jednak jak na moje potrzeby najlepiej byłoby złożyć sobie multidesktop komputer w obudowie A500. Swobodnie wejdzie jedna z płyt 17x17 z prockiem Atom 330 dwurdzeniowym i zintegrowanym ATI bodaj 9300, 4GB Ram, A co ważne po lewej stronie upchnie się slima DVDR i 3 HD 2,5" po jednym na PC, AMI i Mac. Stacja w tym momencie byłaby albo też slimowa PC albo bez stacji całkiem i faktycznie dać tam czytniki MMC, SC, CF. Polukam, pomysł jest całkiem luźny i trzeba fundusze na płyte lepszą i niska znaleźć :)

Ale się przyznam nakręciłem, mieć taką klasyczną ami a w środku wszystkie potrzebne kompu na biurku (z boku na wysuwanej "krajalnicy będzie i tak oryginalna A600 więc dyskietki będzie gdzie nagrać w ffs, a połączyć by moża je parnetem lpt).

Ostatnia modyfikacja: 21.11.2009 01:27:03
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem