Czas upływa i nasze komputery jak i programy do nich robią się coraz starsze. Zastanawia mnie ostatnio kwestia tego, czy aby programy Amigowe - użytki, gierki, kickstarty - nie stały się prawnie "przeterminowane", tzn. czy obowiązuje jeszcze na nie jakaś forma licencji determinująca kupno, a czyniąca ich kopiowanie nielegalnymi. Temat mnie mocno ciekawi, gdyż składam właśnie powolutku stacjonarną A600 i parę aplikacji chciałbym umieścić na HD. Jestem szczęśliwym posiadaczem DeluxeVideo3 i DPaint4 (w '91 roku koledzy pukali się w głowę , że wydaję kasę na oryginały - swoją drogą chyba z IPS - pierwszy z kseroinstrukcją, drugi już wydany z elegancką książką). Mam też dodane do sprzętów peryferyjnych, czy ongiś zakupionych czasopism "zachodnich" pełne Photon Paint, Real 1.4, CanDoo oraz "nasze" amisłowniki, Amiekst Pro, czy lokale WFMH. Oczywiście dyskietki z WB.
Niestety co tu dużo gadać dostępność użytków, czy gier które by mnie interesowały jest znikoma by je nabyć. Pozostaje czekanie w nadziei że coś pojawi się z drugiej ręki, albo i nie. A chiałbym parę aplikacji, może ktoś wie gdzie je dostać i czy są dostępne, czy ewentualnie jedyna możliwość to szukanie tzw. "piratów" ... gdzieś.... Kolejno:
- DOpus 4.xx
- ImageFX (styknie 2.x z cinemorph)
- ADPro
- DPaint5
- DisneyStudio
- Main Actor
- Media Point
- Scala 500, IC, MM
- Imagine (chyba 2.0 chodziło na 68000 jako ostatnie)
- Lightwave, ale 3.0 NTSC chodziło chyba na 68000 (osobna wersja nie FPU)
- DSS
- CED :)
- Final Writer
- Type Smith
- Protracker/Octamed
- Deluxe Music
no i gry: Lotus1, North & South, Silkwom, Stormswiw, ProjectX, Sensible Soccer, Gool!....
Jak to jest z tymi prawami faktycznie na dzień dzisiejszy. Wiem, pewnie odpowiecie skopiować, ale nie wszystko da się znaleźć (użytki), a pozatym fajnie by mieć nawet w nieco wytartym, ale jednak pudełku :)