[#1] Elsat 1208 i przeróbka
Cześć.

No to mam już ELSAT 1208. Chciałbym jednak trochę kartę zmodyfikować.
Mianowicie chodzi mi o bateryjkę.. chcę się pozbyć tego bębenka radioaktywnego pełnego elektrolitu i wpierniczyć coś takiego jak tu:

http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=997

Czy da się w ogóle ją przerobić na obecnym scalaczku i jakiej baterii wówczas bym potrzebował?

Ogólnie bateria w tym momencie nie jest napuchnięta ale wolę dmuchać na zimnę. Co powoduje że bateria się uszkodzi? karta nie będzie działać? czy to jest do podtrzymania RTC? a jeśli tak to co jeśli pójdzie sie walić?

Następna sprawa... czy jeśli będę miał więcej niż 4MB Ramu w niej to może powstać jakieś uszkodzenie PCMCIA czy po prostu ten moduł bezpiecznie się odłączy? nie będę przynajmniej na razie używał PCMCIA.

[#2] Re: Elsat 1208 i przeróbka

@bombermax, post #1

i co? nikt nie jest w stanie mi pomóc? ;))

[#3] Re: Elsat 1208 i przeróbka

@bombermax, post #1

bombermax napisał(a):

> Następna sprawa... czy jeśli będę miał więcej niż 4MB Ramu w
> niej to może powstać jakieś uszkodzenie PCMCIA czy po prostu
> ten moduł bezpiecznie się odłączy? nie będę przynajmniej na
> razie używał PCMCIA.
>
>
Na pewno nie uszkodzi sie PCMCIA.
Najwyzej "zawiesi" sie Amiga :)

Ostatnia modyfikacja: 26.11.2009 00:00:26
[#4] Re: Elsat 1208 i przeróbka

@bombermax, post #2

Szukasz dziury w całym. Jak dobra to nie ruszaj.
Scalak nie ma znaczenia.
Jak z tego powodu nie będziesz mógł spać po nocach to wymontuj.
Zegar z podtrzymaniem nie jest niezbędny do korzystania z komputera, w gry popykasz i bez zegara.
Posiadanie 8MB RAMu zablokuje możliwość korzystania z PCMCIA.
Nic z tego powodu się nie zepsuje.

Pozdrawiam
[#5] Re: Elsat 1208 i przeróbka

@bombermax, post #1

Jeśli kupisz taką bateryjkę pastylkową z podstawką o takim samym napięciu jak ta beczka radioaktywna to nie m problemu aby nawet na kablach podwiesić takie coś jeśli nie da się do płytki przylutować.

[#6] Re: Elsat 1208 i przeróbka

@rafgc, post #5

"beczka radioaktywna" trafne w 100% stwierdzenie...

Jednak przy bliższym spojrzeniu na nią widzę że zaczyna się coś dziać....

BTW

Jutro wrzucę zdjęcia mojej śnieżnobiałej A1200 :D dziś po raz pierwszy ją rozpakowałem.... nigdy nie używana i to przez tyle lat! ESCOM'u sztuka mi wpadła ;))) frajda włączenia Universe po ponad 12 latach... niesamowita OK

[#7] Re: Elsat 1208 i przeróbka

@bombermax, post #6

Skad wziales? Kupiles na amigakit? Sam sie planuje skusic na wiosne. Do tego jakas karta 030 z ramem , hdd i nowy joy i dzieci beda mialy radoche (jak tatus kupowal kolejke piko tez tak gadal ;) ). Dzieci dobra sprawa, alibi dla pewnych zabawek tatusiow murowane ;)

Obfotografuj i zapodaj zdjecia!
[#8] Re: Elsat 1208 i przeróbka

@pawelini, post #7

miałem kontakt w Anglii... gościu handlował takimi Amigami, nieużywanymi bo miał dostęp do magazynu Escomu. Skąd wiem, że nowa? oryginalne plomby na obudowie, kartonach, dowód wydania WZ faktura do tego... ale sam kolor obudowy dużo mówi. Nie była na pewno odświeżana bo bym poznał (z perhydroloami UV'ami itp mam na codzien do czynienia). I gwarancja półroczna tzw. rozruchowa.. Także no mam prawdziwego rodzynka

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem