[#1] Elsat 1208 i problem!
Witam...

Po prostu.. nie startuje...

mam pytanie czy karta powinna ciężko wchodzić czy jak po maśle? Styki są w dobrum stanie w każdym bądź razie... a moja karta wchodzi aż za gładko... czy ktoś może ma foto jak wygląda zainstalowana karta? do jakiego miejsca się chowa czarny plastik z pinami?

..... kurde zawsze musi być coś!

ps co takiego robi zworka async/sync?

Ostatnia modyfikacja: 27.11.2009 23:10:50
[#2] Re: Elsat 1208 i problem!

@bombermax, post #1

Raczej powinna wchodzić 'ciężko' niż 'gładko' - można spróbować igłą lub czymś podobnym podoginać styki w kierunku wewnętrznym - czasem pomaga dla lepszego styku ze złączem krawędziowym.

http://amiga.resource.cx/photos/photos/e1208.jpg - czy to ta karta?

Zworka SYNC/ASYNC jest używana tylko przy zainstalowaniu koprocesora matematycznego (FPU) - przy SYNC chodzi z taktowaniem procesora, przy ASYNC z taktowaniem zgodnym z zewnętrznym oscylatorem (25, 28 lub 33 MHz bodajże). Jeśli nie masz w ogóle koprocesora, to dla świętego spokoju ustawiłbym tą zworę w pozycji SYNC.

[#3] Re: Elsat 1208 i problem!

@skipp, post #2

To ta karta z tym że ja mam bateryjkę w postaci beczki...
Hmmm więc myślę właśnie o tych stykach bo wchodzi masakrycznie gładziutko... nie sa jakos nie wiem strasznie poodginane ale rzeczywiscie moze to byc problem...

rozumiem że SIMM nie muszę włożyć w ustalony sposób? (kosteczki są ustawione ku klawiaturze Amigi)

dzięki skipp OK

Ostatnia modyfikacja: 27.11.2009 23:30:28
[#4] Re: Elsat 1208 i problem!

@bombermax, post #3

Nie bardzo rozumiem z tym SIMMem - nie da sie go wlozyc na dwa sposoby, chyba ze na sile...? Przeciez SIMM jest niesymetryczny, MUSI byc wlozony w okreslony sposob...

[#5] Re: Elsat 1208 i problem!

@bombermax, post #3

Powinna wchodzić naprawdę ciężko. Ja mam problem wsunąć apollo - naprawdę ciężko wchodzi i co więcej, wystarczy że karta się trochę pochyli (np, po wyjeciu klapki) i wtedy jest czarny ekran Amiga nie startuje.

[#6] Re: Elsat 1208 i problem!

@silverbud, post #5

juz wiem co jest nie tak... pin wygial sie i zlamal w srodku, usunąłem go, był niepotrzebny (ostatni pin ktora ma za zadanie trzymac karte wokól scalaka, nie jest połączony w żaden sposób z jakąkolwiek ścieżką na płytce drukowanej).... tak czy owak mysle o jakims apollo 030 lub 040.....

Więc moja karta jest na sprzedanie.... za grosze... odpaliła mi już więc jest sprawna.

tak więć ELSAT 1208 na sprzedaż za "drobne!" razem z 4MB ;))

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem