[#1] Konwerter Video na Vga
Znalazłem takie coś:

http://www.soltronik.pl/konwerter_video_na_vga_vgaconv12/p-12232.html

Warto kupić takie coś? Czy takie urządzenie będzie lepsze niż scandoubler?

[#2] Re: Konwerter Video na Vga

@Nightmare777, post #1

Jakościowo obraz nie będzie lepszy niż ze scandoublera, bo z niego masz sygnał na bazie RGB, a z tego konwertera masz sygnał bazujący na Composite (względnie S-Video, jeśli wykonasz odpowiednią przeróbkę).

Przy scandoublerze możesz mieć problem z niechwytaniem obrazu 50 Hz przez większość LCD, pracujących od 60 Hz, a konwerter wyeliminuje ten problem.

[#3] Re: Konwerter Video na Vga

@lord_spider, post #2

Czyli lepiej kupić ten konwerter jak scandoubler - tańszy i bardziej funkcjonalny :)

[#4] Re: Konwerter Video na Vga

@Nightmare777, post #3

Jeśli ma być używany do gier nie korzystających z systemu, to lepiej konwerter.
Do aplikacji systemych wybrałbym scandoubler.

[#5] Re: Konwerter Video na Vga

@Nightmare777, post #1

Jaki jest sens wydawać na to 280 PLN? Jak tym możesz wykorzystać jedynie obraz composite i s-video?
Z composite będzie koszmarny, nawet w gry ciężko będzie grać, a o pracy na systemie zapomnij. Z s-video będzie lepiej, ale musisz sobie to s-video zmontować.

Lepiej kupić tunerTV, masz dodatkowe funkcjonalności, chociażby... TV :)
Zrób sobie s-video do gier, a w systemie ustaw multiscan productivity, na LCD będzie obraz cudny.

Ja mam tuner encore za 160 PLN, podpiąłem do niego s-video oraz sygnał vga ze złącza video (poprzez przejściówkę). Jeżeli tuner ma zasilacz w gniazdku (ale jest wyłączony programowo), to zachowuje się jako urządzenie przelotowe, tzn jak włączę amigę, to mam obraz z workbencha w 640x480 który ślicznie i stabilnie wyświetla się na LCD. Jak odpalam jakąś grę, wciskam na pilocie od tunera "power", on się włącza, i sam przechodzi w ostatni, zapaiętany tryb pracy, w tym przypadku s-video. Tylko tu też musisz s-video dorobić, co gorąco polecam. Jest znaczna poprawa w stosunku do composite.

I to jest chyba optymalny kompromis między wygodą użytkowania, jakością obrazu, a kosztami.

Ps, mój LCD ma dwa wejścia, pod d-suba podpięty jest tuner, pod dvi-i PC.

[#6] Re: Konwerter Video na Vga

@Nightmare777, post #1

A na cholerę Ci takie drogie urządzenie? Jeżeli chcesz tanio podpiąć Amigę do monitora VGA bądź cierpiliwy i poczekaj na allegro, np. teraz jest takie coś:

http://www.allegro.pl/item834694156_konwerter_video_to_vga.html

Kupisz pewnie finalnie za 50zł.

Pamiętaj jednak o ważnej rzeczy. Są dwa rodzaje tunerów/konwerterów dla monitórów VGA:

- takie, które współpracują tylko z monitorami CRT
- takie, które nadaja się do LCD

Ja na przykład onegdaj naciąłem się (mimo, iż wiedziałem o tej drobnej różnicy, błąd był w opisie aukcji) i kupiłem za ok 100zł tuner do CRT i na LCD nie było obrazu... musiałem wymienić na wersję LCD za 168 zł).

Jakość nie będzie rewelacyjna , ale jeśli wylicytujesz za 50 zł.... No i będziesz miał z monitora telewizor! Ja tam bym brał taki tuner zamiast drogiego scadoublera (no chyba , że trafi sie tani). Połącz tylko Ami możliwie dobrym i niedługim kablem z tym urządzeniem (a sprzętowe "wygładanie" obrazu wynikające ze złącza composit, tez nie jest na minus, bo dzięki temu nie widac tak bardzo pikseli w niskiej rozdzialczości). Ogólnie ja głosuję byś kupił (nie jestem miłośnikiem demokracji, więc to Ty bądź dyktatorem decyzji :)

[#7] Re: Konwerter Video na Vga

@xtro, post #6

xtro napisał(a):

> A na cholerę Ci takie drogie urządzenie? Jeżeli chcesz tanio
> podpiąć Amigę do monitora VGA bądź cierpiliwy i poczekaj na
> allegro, np. teraz jest takie coś:
>
> http://www.allegro.pl/item834694156_konwerter_video_to_vga.html
>
> Kupisz pewnie finalnie za 50zł.

A potem będzie się zastanawiał co go podkusiło kupować coś z takim
tekstem w opisie: "brak zasilacza 5V więc nie wiem czy jest sprawny!!!!".

Pozdrawiam
[#8] Re: Konwerter Video na Vga

@RadoslawF, post #7

Chodziło o ideę ..... nie musi być ten... pełno tego w dziale grafika/ pozostałe...

[#9] Re: Konwerter Video na Vga

@xtro, post #8

po prostu można kupić dużo taniej, jak ma crt to spokojnie za 99zł nowe są .

[#10] Re: Konwerter Video na Vga

@xtro, post #9

Chodzi mi o CRT mam ich kilka. Mam też 1084S ale już trochę dobity... lepszy obraz już mam na TV Sony Trinitron 14''. Może faktycznie rozejrzę się za jakimś tunerem :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem