[#1]
pytania o podłączenie zasilacza AT i adaptera CF na 3,5"
Witam wszystkich, po prawie 15 latach Amiga wróciła pod mój dach w postaci A1200. W środku siedzi 3,5 calowy twardziel, coś około 8 gb, Kicek 3.0.
Na początek chciałem zamienić dysk (straszliwie hałasuje i prądu chyba więcej pobiera niż cała reszta) na 4 gigową CF-kę. Na kontrolerze mam już zainstalowaną przelotkę za 2,5”na 3,5”. I tu pytanie numero primo: czy po podpięciu CF-ki przez adapter IDE i 3,5” taśmę, karta będzie widziana jako bootujący dysk? Zależy mi na podpięciu tego poprzez taśmę 3,5” , bo drugi jej koniec będzie wypuszczony na zewnątrz w celu podpinania cedeka.
Po drugie primo zasilacz od tej amisi swoje najlepsze dni ma już za sobą chyba, postanowiłem zaadaptować zasilacz AT 200w.
+12v, -12v i +5v są dla mnie w miarę jasne ale co do pinów 2 -Shield Ground i 4 - Signal Ground, wolałbym się upewnić zanim usmażę płytę. Czy podłączamy pod nie Ground z pecetowego zasilacza czy trzeba coś kombinować?
Acha jeszcze odnośnie adaptera IDE 3,5” na CF, dostępne są też takie adaptery z 2 gniazdami na CF-ki, jest sens coś takiego instalować? Jak wtedy kontroler widzi takie karty?
Jeśli tematy były już poruszane to z góry przepraszam ale sam nie mogłem znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.