[#1] pytania o podłączenie zasilacza AT i adaptera CF na 3,5"
Witam wszystkich, po prawie 15 latach Amiga wróciła pod mój dach w postaci A1200. W środku siedzi 3,5 calowy twardziel, coś około 8 gb, Kicek 3.0.
Na początek chciałem zamienić dysk (straszliwie hałasuje i prądu chyba więcej pobiera niż cała reszta) na 4 gigową CF-kę. Na kontrolerze mam już zainstalowaną przelotkę za 2,5”na 3,5”. I tu pytanie numero primo: czy po podpięciu CF-ki przez adapter IDE i 3,5” taśmę, karta będzie widziana jako bootujący dysk? Zależy mi na podpięciu tego poprzez taśmę 3,5” , bo drugi jej koniec będzie wypuszczony na zewnątrz w celu podpinania cedeka.
Po drugie primo zasilacz od tej amisi swoje najlepsze dni ma już za sobą chyba, postanowiłem zaadaptować zasilacz AT 200w.
+12v, -12v i +5v są dla mnie w miarę jasne ale co do pinów 2 -Shield Ground i 4 - Signal Ground, wolałbym się upewnić zanim usmażę płytę. Czy podłączamy pod nie Ground z pecetowego zasilacza czy trzeba coś kombinować?
Acha jeszcze odnośnie adaptera IDE 3,5” na CF, dostępne są też takie adaptery z 2 gniazdami na CF-ki, jest sens coś takiego instalować? Jak wtedy kontroler widzi takie karty?
Jeśli tematy były już poruszane to z góry przepraszam ale sam nie mogłem znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

[#2] Re: pytania o podłączenie zasilacza AT i adaptera CF na 3,5

@pTaSzOr, post #1

Generalnie CF będzie widoczny, ale nie każdy i tu jest problem. Trzeba przetestować konkretną kartę niestety. Ja np. Kupiłem Kingstona 8GB elite pro (takie zielone kwiatki) i nie działała, druga taka sama mojej znajomej działała. Wymieniłem się i jest ok. Ale troche kasy straciłem zanim znalazłem ten właściwy. Wcześniej próbowałem tez EMTEC 4GB też nie działał.
Natomiast pod WinUAE nie było takich problemów, wszystkie startowały bez zarzutów.

Ostatnia modyfikacja: 30.11.2009 13:58:01
[#3] Re: pytania o podłączenie zasilacza AT i adaptera CF na 3,5

@silverbud, post #2

ok to zaraz zamwaiam adapter i będe testował, na początek sprawdze karciochy od aparatu. mam kilka PQI i jakieś Transcend-y.

[#4] Re: pytania o podłączenie zasilacza AT i adaptera CF na 3,5

@pTaSzOr, post #3

U mnie Transcend x133 zarówno 4GB jak i 8GB działają bez problemu jako HDD. Niestety z ich wydajnością jest marnie. Ale o ile nie zamierzasz posiadać FastATY, to nie ma co przepłacać, ze standardowego kontrolera i tak więcej nie wyciśniesz.

[#5] Re: pytania o podłączenie zasilacza AT i adaptera CF na 3,5

@Bagheera, post #4

no to sprawę karcioch mam już w miarę rozjaśnioną.
pozostaje jeszcze ten nieszczęsny zasilacz. na dniach powinna zawitać na pokładzie jakaś turbawka i chciałbym do tego czasu polepić zasilacz.
to jak z tym ground-em?
[#6] Re: pytania o podłączenie zasilacza AT i adaptera CF na 3,5

@pTaSzOr, post #5

Ja miałem przerobiony zasilacz AT wg tego toturiala:
http://eab.abime.net/attachment.php?attachmentid=9937&d=1134593115

Ale później kupiłem sobie taki zasilacz ATX fortrona 150W, malutki, 2x mniejszy niż normalny zasilacz, z niewielkim niesłyszalnym niemal, wolnoobrotowym wiatraczkiem. Po zwarciu power-on z masą można go włączać/wyłączać pstryczkiem. Wart był chyba 15 PLN (nieużywany). Niestety nie widzę takich na allegro już, ale za to jest jeszcze tutaj:

http://www.pclotus.com.pl/SKLEP/product_info.php?products_id=661

[#7] Re: pytania o podłączenie zasilacza AT i adaptera CF na 3,5

@Bagheera, post #6

Ja mam zasilacz od amigi 500 i wystarczy do zasilenia CF stacji dyskietek karty apollo XC68040 i wiatraka chłodzącego o mocy 2,5W. Zdarza mi sie podłączyć CD rom i nawet wtedy wszystko działa stabilnie.
Zasilacz od amigi 500 można kupić za grosze na aalegro.

Pytanie czy faktycznie potrzeba aż takich mocnych zasilaczy.
Gość który sprzedał mi turbo powiedział że Amiga nie wstanie na zwykłym zasilaczu, a mnie działa wysmienicie.

[#8] Re: pytania o podłączenie zasilacza AT i adaptera CF na 3,5

@silverbud, post #7

wielkie dzięki Panowie za rady. może faktycznie z modem zasilania wstrzymam się aż dotrą wszystkie klamoty, zwłaszcza, że w drodze jest też pięćsetka i będę miał dwa zasilacze do testów
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem