[#1] A2000 i kilka spraw
Nagle stałem się posiadaczem A2000 rev. 6.3 z kilkoma dodatkami, tj:

- karta 8UP! w wersji DIP z 6MB Fast RAM
- GoldenGate 386SX/25MHz
- kontroler SCSI ALF 232

jako że do tej pory nie miałem większej styczności z bigboxowymi amigami i ze slotami Zorro, mam kilka pytań:

- czy da się dopiąć pamięć RAM na karcie GoldenGate do systemu w obecności karty 8UP - obecnie po włączeniu 2 czy 4MB z GodenGate mam biały ekran i amiga nie bootuje, z tego co widzę konflikt leży w adresach - obie karty adresują od $2000000 w górę

- czy da się tak ustawić pamięć na GoldenGate aby była autokonfigurowalna? żeby ją włączyć muszę odpalać programik

- czym przetestować pamięć RAM na 8UP! - w sumie amiga chodzi OK, ale np. GoldenGate wywala się jeśli dodam mu Fastu jako RAMu dla peceta, a z chipem chodzi OK, fabryczny programik 8UP! nie działa na OS2.0

- jak zmusić ALF232 do działania z CD-ROMem SCSI (wywala błąd szyny i nie bootuje po podpięciu CD-ROMa)

wszelkie wskazówki mile widziane, w międzyczasie Googluję ;)

p.s. kto ma ochotę zamienić GoldenGate'a na jakąś kartę CPU do A2000? ;)

[#2] Re: A2000 i kilka spraw

@altcomputing, post #1

I jeszcze jedno: czym różnią się płyty rev 6.3 i 6.4 co pozwala stosować Agnusa 8375 w 6.4 a w 6.3 nie uruchamia się?

[#3] Re: A2000 i kilka spraw

@altcomputing, post #2

Agnus 8375 ma zmieniony rozkład pinów, stąd płyty dla starszych Agnusów są niekompatybilne z 8375.
[#4] Re: A2000 i kilka spraw

@wali7, post #3

Czy ktoś dysponuje zdjęciami spodu A2000 rev 6.4 tak żeby było widać ścieżki przy Agnusie? Ciekaw jestem czy w jakiś prosty sposób można przerobić rev 6.3 na 6.4 i włożyć 8375.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem