[#1] Problem z identyfikacją tranzystora SMD w A600
Na płycie głównej Amigi 600 mam uszkodzony tranzystor Q212 o kodzie 1A. Problem w tym, że tranzystorów o kodzie 1A jest kilka (BC846A, 2N3904 i parę innych) i nie wiem który jest właściwy. Proszę o pomoc w identyfikacji tranzystora.

[#2] Re: Problem z identyfikacją tranzystora SMD w A600

@Nightmare777, post #1

Nie mam A600, ale może okazać się, że BC846A ma kilka zamienników (między innymi ten co podałeś, należałoby sprawdzić w katalogu tranzystorów)

[#3] Re: Problem z identyfikacją tranzystora SMD w A600

@Nightmare777, post #1

Po wpisaniu w Google "schemat amiga 600" pierwszy wynik okazał się strzałem w dziesiątkę :) Q212 to 2N3904.

Ostatnia modyfikacja: 04.12.2009 20:01:18
[#4] Re: Problem z identyfikacją tranzystora SMD w A600

@gorzyga, post #3

Dzięki :) Grzebałem po katalogach a proste rozwiązanie miałem w zasięgu ręki

[#5] Re: Problem z identyfikacją tranzystora SMD w A600

@Nightmare777, post #4

Za co odpowiedzialny jest ten tranzystor i jak doszedłeś, że jest uszkodzony?

[#6] Re: Problem z identyfikacją tranzystora SMD w A600

@rafgc, post #5

Uszkodzony był mechanicznie - nie trzymała się jedna z nóżek, po oględzinach pod lupą zauważyłem że sam tranzystor jest pęknięty. Samą Amigę otrzymałem w stanie "garażowym" - zakurzona, obudowa skręcona 1 śrubą, skorodowany ekran od spodu. Na szczęście płyta główna nietknięta. Urwana taśma od klawiatury, po otwarciu klawiatury folia wygląda tak, jakby się ktoś nad nią pastwił śrubokrętem - kilkanaście dziur. Uszkodzona mechanicznie stacja dyskietek - po dolnej głowicy zostały cewki.

Amiga po podłączeniu do zasilacza działa - brakuje tylko składowego zielonego koloru (zarówno przez modulator jak i RGB). Myślę że ten uszkodzony tranzystor za to odpowiada. Stację dyskietek już mam przerobioną od PC - działa. Z folią do klawiatury raczej będzie problem - zresztą podepnę jakąś klawiaturę od PC pod KEYBOARD MPU, zaopatrzyłem się już w podstawkę PLCC 44 pin.

Ostatnia modyfikacja: 06.12.2009 11:07:36
[#7] Re: Problem z identyfikacją tranzystora SMD w A600

@Nightmare777, post #6

oczywiscie zrobiles interface klawiatury pc? Samo elektryczne polaczenie nie wystarczy.
[#8] Re: Problem z identyfikacją tranzystora SMD w A600

@Norbert, post #7

Tu widzę sposób podłączenia klawiatury bez interface:
http://www.ppa.pl/artykul-Klawiatura.na.smyczy.-1_4_943.html

[#9] Re: Problem z identyfikacją tranzystora SMD w A600

@Nightmare777, post #8

Samo podłączenie klawiatury nie wystarczy bo amiga nie rozumie protokołu klawiatury z PC (różnice widziałem gdzieś w którejś dokumentacji od interfejsu), autor tego artykułu zapomniał dodać, że potrzeba interfejsu do klawiatury od PC inaczej jakbyś wytłumaczył istnienie tych interfejsów, skoro bez nich też niby działa?

[#10] Re: Problem z identyfikacją tranzystora SMD w A600

@rafgc, post #9

Ten artykul opisuje jak podpiac klawiature od a2/3/4000 i cdtv a nie ps/2 od pc, dlatego nie wymaga dostosowywania sygnalow.

[#11] Re: Problem z identyfikacją tranzystora SMD w A600

@binmoder, post #10

chyba jednak nie do konca.
Cytat z artykulu:
"To wszystko! Wystarczy teraz tylko podłączyć klawiaturę od PeCeta lub od A2000, A3000, A4000, CDTV czy CD32 (w zależności jakie gniazdko zastosowaliśmy) i powinno zadziałać."

Zeby jednak zadziala klawiatura pecetowa nalezy zrobic interface.
Do tego polecam oprogramowanie MMkeyboard.
Wsad do PIC16F84 ma dodatkowo mozliwosc konfiguracji klawiatury poprzez edytor tekstu (np. CED)
[#12] Re: Problem z identyfikacją tranzystora SMD w A600

@Norbert, post #11

Hmm... Powinno. Więc niech ktoś poprawi ten artykuł, bo tylko w błąd ludzi wprowadza

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem