[#1]
Problemy z wyświetlanym obrazem
Rozebrałem swoją Amigę w celu poprawienia kilku lutów na płycie głównej, ponieważ obraz skakał, ściemniał się i dźwięk urywał podczas ruszania kablem. Myślałem, że to wina czinczy (podłączam Amigę przez Composite do telewizora). Po poprawieniu lutowania czinczy na płycie głównej oraz zasilacza włożyłem płytę w obudowę Amigi podłączając tylko stację dysków, aby sprawdzić czy w ogóle się Amiga uruchomi. Działa. Ale ruszam kablem i wraz są te same symptomy co wcześniej. Obraz się ściemnia a dźwięk się urywa, albo telewizor buczy głośno. Ale za to stacja dysków przestała rozpoznawać dyskietki, a wcześniej czytała w miarę dobrze. Postanowiłem jeszcze raz odpiąć stację i się jej przyjrzeć może rozebrać. Podłączyłem samą płytę główną do telewizora i włączyłem. A tu zaczyna się zonk: obraz miga, latają przez ekran poziomo linie, dosyć szybko. Pojawiają się jakieś kolorowe kropki, obraz jest nieczytelny. Nie wiadomo co się aktualnie znajduje na obrazie. Zacząłem eksperymentować co może być źle. Sprawdzam eurozłącze w tiwi na innym źródle obrazu i dźwięku - ok. Sprawdzam kabel - ok. Kolejny eksperyment: Do płyty głównej podłączam tylko czincze z obrazem (composite), bez zasilania. Obraz czarny. Wszystko ok. Jak tylko wetknę wtyczkę zasilacza do płyty głównej zaczynają "latać" po ekranie poziome linie, pomimo że zasilacz jest wyłączony i teoretycznie Amiga nie dostaje prądu. Choć tak naprawdę pomimo że zasilacz ma włącznik ustawiony na zero i tak wysyła prąd.
Teraz pytanie: co jest przyczyną zakłóceń w telewizorze? Mi się wydaje że zasilacz. Czy on mógł generować ściemnienia obrazu i urywanie się dźwięku? Czy on może być odpowiedzialny za to, że DF0 nie potrafi rozpoznać dyskietki?