[#1] Problemy z wyświetlanym obrazem
Rozebrałem swoją Amigę w celu poprawienia kilku lutów na płycie głównej, ponieważ obraz skakał, ściemniał się i dźwięk urywał podczas ruszania kablem. Myślałem, że to wina czinczy (podłączam Amigę przez Composite do telewizora). Po poprawieniu lutowania czinczy na płycie głównej oraz zasilacza włożyłem płytę w obudowę Amigi podłączając tylko stację dysków, aby sprawdzić czy w ogóle się Amiga uruchomi. Działa. Ale ruszam kablem i wraz są te same symptomy co wcześniej. Obraz się ściemnia a dźwięk się urywa, albo telewizor buczy głośno. Ale za to stacja dysków przestała rozpoznawać dyskietki, a wcześniej czytała w miarę dobrze. Postanowiłem jeszcze raz odpiąć stację i się jej przyjrzeć może rozebrać. Podłączyłem samą płytę główną do telewizora i włączyłem. A tu zaczyna się zonk: obraz miga, latają przez ekran poziomo linie, dosyć szybko. Pojawiają się jakieś kolorowe kropki, obraz jest nieczytelny. Nie wiadomo co się aktualnie znajduje na obrazie. Zacząłem eksperymentować co może być źle. Sprawdzam eurozłącze w tiwi na innym źródle obrazu i dźwięku - ok. Sprawdzam kabel - ok. Kolejny eksperyment: Do płyty głównej podłączam tylko czincze z obrazem (composite), bez zasilania. Obraz czarny. Wszystko ok. Jak tylko wetknę wtyczkę zasilacza do płyty głównej zaczynają "latać" po ekranie poziome linie, pomimo że zasilacz jest wyłączony i teoretycznie Amiga nie dostaje prądu. Choć tak naprawdę pomimo że zasilacz ma włącznik ustawiony na zero i tak wysyła prąd.
Teraz pytanie: co jest przyczyną zakłóceń w telewizorze? Mi się wydaje że zasilacz. Czy on mógł generować ściemnienia obrazu i urywanie się dźwięku? Czy on może być odpowiedzialny za to, że DF0 nie potrafi rozpoznać dyskietki?

[#2] Re: Problemy z wyświetlanym obrazem

@QkiZ, post #1

A sprawdzałeś luty na wtyczce od zasilacza, często potrafią pękać.

Dlaczego sądzisz, że zasilacz "wysyła" prąd pomimo, że jest wyłączony?

[#3] Re: Problemy z wyświetlanym obrazem

@QkiZ, post #1

Sprawdź wtyczki i kable czy nie ma przerw.
Stare luty i kableki lubią płatać figle...

Jedną z teorii (bardzo wydumana, ale sam miałem podobne jaja co prawda w instalacji audio w samochodzie) jest tzw. "pętla masy".
Czyli że przez przewody ekranowe płynie prąd o sporym natężeniu.
Spróbuj podpiąć zasilacz od Amigi pod UPS który NIE JEST podłączony do sieci i działa z baterii.
I podepnij tylko SCART do telewizora; cinch-y audio nie podpinaj do niczego!
[#4] Re: Problemy z wyświetlanym obrazem

@rafgc, post #2

rafgc napisał(a):

> A sprawdzałeś luty na wtyczce od zasilacza, często potrafią
> pękać.
>
> Dlaczego sądzisz, że zasilacz "wysyła" prąd pomimo, że jest
> wyłączony?
>
>
Luty z wtyczki w płycie głównej też były poprawiane, bo kiedyś się kruszyły i dysk twardy się zatrzymywał i wtedy przelutowanie na nowo pomogło.
Sprawdziałem próbnikiem. Po za tym jeśli Amiga jest wyłączona, po włożeniu kabla do płyty głównej na ekranie pojawiają się zakłócenia.

stachu100 napisał(a):
> Spróbuj podpiąć zasilacz od Amigi pod UPS który NIE JEST
> podłączony do sieci i działa z baterii.
> I podepnij tylko SCART do telewizora; cinch-y audio nie
> podpinaj do niczego!
>
>
Zrobiłbym tak, tylko że nie mam UPS. Zastanawiam się czy jakby kupić kabel euro<>rgb to by coś pomogło...

[#5] Re: Problemy z wyświetlanym obrazem

@QkiZ, post #4

A jak odłączysz TV od kablówki te efekt dalej występuje ?

Pozdrawiam
[#6] Re: Problemy z wyświetlanym obrazem

@QkiZ, post #1

Chyba trzeba zacząć od sprawdzenia, jak Ami się zachowuje po podłączeniu kablem RGB->SCART. Jeśli wszystko będzie okej, to z grubsza się da ustalić, gdzie szukać przyczyny kłopotów. Może znasz kogoś, kto takim kablem dysponuje, żeby przetestować bez kupowania w ciemno? Choć z drugiej strony, takie podłączenie jest zdecydowanie lepsze niż kabloteka Composite -> TV. Czyli jak kupisz, to tylko zyskasz

Z szacunkiem
Des

[#7] Re: Problemy z wyświetlanym obrazem

@RadoslawF, post #5

RadoslawF napisał(a):

> A jak odłączysz TV od kablówki te efekt dalej występuje ?
>
>
> Pozdrawiam

Tak.

Des napisał(a):

> Chyba trzeba zacząć od sprawdzenia, jak Ami się zachowuje po
> podłączeniu kablem RGB->SCART. Jeśli wszystko będzie okej, to z
> grubsza się da ustalić, gdzie szukać przyczyny kłopotów. Może
> znasz kogoś, kto takim kablem dysponuje, żeby przetestować bez
> kupowania w ciemno? Choć z drugiej strony, takie podłączenie
> jest zdecydowanie lepsze niż kabloteka Composite -> TV. Czyli
> jak kupisz, to tylko zyskasz
>
> Z szacunkiem
> Des
>
>
To chyba się skuszę na za zakup tego kabla.

[#8] Re: Problemy z wyświetlanym obrazem

@QkiZ, post #7

Skuś się. Naprawdę warto. Nie jest to rzecz droga, a daje wiele.
Moja Ami jest podpięta przez RGB-> SCART do telewizora Sony Black Trinitron 21 cali. I powiem Ci, że obraz jest jak żyleta. Żaden dedykowany Amidze, stareńki siłą rzeczy monitor, żadna przelotka (mówię o konfiguracjach bez kart GFX) RGB -> VGA nie da takiej jakości.

Z szacunkiem
Des

[#9] Re: Problemy z wyświetlanym obrazem

@Des, post #8

No właśnie chce się skusić, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Przez composite obraz był nieco rozmyty. Myślałem, że to po prostu wina telewizora, taką ma liczbę plamek i więcej się z niego nie wyciśnie. Naprawdę będzie obraz jak żyleta na zwykłym telewizorze Bo kiedyś podpiąłem swoją Amigę do starego monitora Philips'a, takiego właśnie dedykowanego Amidze i obraz rzeczywiście był zajebisty.

[#10] Re: Problemy z wyświetlanym obrazem

@QkiZ, post #9

Na przeciętnie przyzwoitym telewizorze z płaskim ekranem dostaniesz obraz lepszy, niż na dedykowanych Ami starych już monitorach.

Z szacunkiem
Des

[#11] Re: Problemy z wyświetlanym obrazem

@QkiZ, post #9

Przez composite masz wszystkie składowe przesyłane na jednym kablu. Przy RGB każdy kolor jest przesyłany na innej żyle. Każdy oddzielnie, czy wniosek jest prosty: jak masz wszystko na jednym, to masz większe zakłócenia.

[#12] Re: Problemy z wyświetlanym obrazem

@jaa2, post #11

Czytałem, że trzeba mieć tiwi z obsługą RGB. Mój tiwi jak mu się naciśnie AV w pilocie to ma dwa tryby pracy: zwykły AV i RGB. To pewnie będzie działał z tym kablem.

[#13] Re: Problemy z wyświetlanym obrazem

@QkiZ, post #12

Jeżeli telewizor ma Eurozłącze (SCART) to powinien obsługiwać RGB, gdyż to złącze opiera się właśnie na sygnałach RGB. Istnieje (niestety) możliwość pracy złącza SCART w trybie Composite przy braku RGB (telewizor zazwyczaj sam wykrywa i sam się przełącza w odpowiedni tryb), ale najczęście obecność złącza SCART w TV oznacza możliwość pracy z sygnałem RGB.

A różnica między Composite a RGB jest powalająca. W Composite nie dość, że składowe koloru wzajemnie się zakłócają, to jeszcze poważnie zakłócają sygnał luminancji (dla przykładu w S-Video rozdzielony jest tylko sygnał luminancji od złożonego sygnału koloru, a już jest duża poprawa jakości w stosunku do Composite). Generalnie przesyłanie obrazu komputerowego, z definicji mocno kontrastowego i z czystymi barwami, za pomocą sygnału Composite to nieporozumienie.
[#14] Re: Problemy z wyświetlanym obrazem

@wali7, post #13

Ok, zakupiłem kabelek, teraz czekam na przesyłkę. Zobaczymy czy to rozwiąże problem zakłóceń.

[#15] Re: Problemy z wyświetlanym obrazem

@QkiZ, post #12

zazwyczaj w tiwizorach z dwoma gniazdami, tylko jeden ze scartów "widzi" sygnał RGB, najczęściej jest to napisane przy złączu na tylnej ściance tv, albo w instrukcji
[#16] Re: Problemy z wyświetlanym obrazem

@pTaSzOr, post #15

Mam tylko jeden scart w tiwi. A instrukcja... o kurde, kto wie gdzie ona teraz jest :)

[#17] Re: Problemy z wyświetlanym obrazem

@QkiZ, post #16

jakie TV, to moze i schemat znajdzie sie na sieci
[#18] Re: Problemy z wyświetlanym obrazem

@Norbert, post #17

Ok problem rozwiązany kablem video>scart. Może nie tyle rozwiązany co ominięty, ale nie mam zakłóceń, skakania obrazu czy rwania dźwięku. I obraz ładniejszy.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem