[#1] Przekładka monitora
Witam!
Zamierzam się do kupna monitora 1084S D2 (wiadomo, czarny do CDTV) no ale jest uszkodzony. Czy można włożyć do takiej obudowy "bebechy" ze zwykłego 1084S P1? Czy mają one identyczne wnętrza czy różnią się między sobą znacznie?
Pozdrawiam!

[#2] Re: Przekładka monitora

@szpynda, post #1

Ostatnio lakierowałem swoje 1084S-D2 na srebrny mat, więc musiałem wszystko ze środka wyjąć. Płytę główną wraz kineskopem wyjołem razem i żadnych wtyczek nie potrzeba wyjmować, jedynie te od głośniczków. Mocowanie kineskopa jest na 4 większe wkręty i myśle że niebędziasz miał problemu z zamianą.

[#3] Re: Przekładka monitora

@Flashback, post #2

Dzięki za info. Gdy tylko do mnie dojdzie monitor zajmę się tym. Swoją drogą nie żal Ci było przemalować monitora do CDTV? Szukałem takiego okazu od dawien dawna :)

[#4] Re: Przekładka monitora

@szpynda, post #1

Chassis jest chyba to samo, możesz sprawdzić na Amiga Hardware.

[#5] Re: Przekładka monitora

@szpynda, post #3

Żał mi był jak go kupiłem w opłakanym stanie(biało-żółty po latach zniszczony) po lakierowaniu wygląda jak z fabryki, znam się na tej robocie bo jestem lakiernikiem samochodowym.

[#6] Re: Przekładka monitora

@Hubez, post #4

Dzięki za radę. Oblookam co w temacie.

[#7] Re: Przekładka monitora

@szpynda, post #6

Możesz śmiało przekładać. Mój 1084S-P1 jest już polepiony z 3 i nadal nie wiadomo dlaczego z Amigi nie ma koloru. O dziwo na C64 działa bez zarzutu. Generalnie 1084S/P1/D1/D2 to w zasadzie to samo. Płyty różnią się detalami (niektóre nie miały odseparowanych gniazd luma/chroma ino sam composite). Uszkodzonej płyty nie wyrzucaj. Mogą ci się z niej przydać niektóre części (potencjometry, przełączniki).

PS. Ktoś może wie dlaczego na obudowie jest odwrotnie namalowane oznaczenie dla potencjometru Volume (max jest tam gdzie powinno być min)?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem