[#1] "Nowa AMIGA"
Co proponujecie jako "Nowa Amiga"?

System MOs czy AOs 4.1?

Jaki komputer jest najbardziej odpowiedni (nie patrząc na cene), dobry procesor, karta gfx? Peg,Mac,AOne czy coś jeszcze?

Jaka jest przyszłość AmigaOS?

Bawiąc sie AmiKIT zaczyna mi się podobać i w perspektywie czasu może coś Amigowego sobie kupię:)

[#2] Re: "Nowa AMIGA"

@Mleko, post #1

Polecam ci Pegasos 2 - umożliwi ci odpalenie obu systemów.
Jeżeli sprzęt musi być nowy polecam sam 440ep w wersji flex (ale procesor jest słabszy jak w Pegasos 2 i skazujesz się tylko na AOs).
[#3] Re: "Nowa AMIGA"

@Mleko, post #1

MorphOS ma tą przewage obecnie że można go uruchmić na tanich i szybkich Mac-ach .
Zwłaszcza że można sprawdzić jak działa system bo dostępna jest wersja demo . Zwłaszcza w perspektywnie portu na PowerMaki które obecnie na allegro chodzą po około 400 zl .
Lub nawet eMac G4 ( cena około 200 zl )
Zaletą sprzętu jest jego cena . Co prawda minusem jest brak gwarancji . Ale nawet jak padnie sprzet to kupic nowy to nie problem ;)

Jak chcesz zobaczyć MorphOS w akcji polecam przyjazd na AmiWigille :)

[#4] Re: "Nowa AMIGA"

@Drako^lM, post #3

Drako^lM napisał(a):

> Zaletą sprzętu jest jego cena . Co prawda minusem jest brak
> gwarancji . Ale nawet jak padnie sprzet to kupic nowy to nie
> problem ;)

A jak jest z MOSem? Jeśli padnie Mac, to trzeba też MOSa kupować nowego?

[#5] Re: "Nowa AMIGA"

@GumBoy, post #4

Nie nie musisz kupowac nowego klucza . Zglaszasz do MorphOS Teamu że padł sprzęt i po kupnie nowego mini dostaniesz nowy kluczyk .

[#6] Re: "Nowa AMIGA"

@Drako^lM, post #3

A jak z perspektywą rozwoju obu systemów, szykują się w przyszłości nowe wersje?

Na AmiWigilie przyjeżdżam :)

[#7] Re: "Nowa AMIGA"

@Mleko, post #6

Jeżeli chodzi o MorphOS-a to wiadomo, że szykuje się wersja 2.5, między innymi z obsługą PowerMac-ów.

[#8] Re: "Nowa AMIGA"

@Grzegorz Kraszewski, post #7

A wiadomo cos o wersji dla Power Bookow?
[#9] Re: "Nowa AMIGA"

@Grzegorz Kraszewski, post #7

Jeszcze zastanawia mnie taka sprawa: Np.: Mozilla ma ponoć powstać tylko dla Os 4.1, skoro powstaje dla 4.1 to czemu ma nie działać na Os 4.0 skoro jest to jedna z nowszych wersji systemu.

W necie można znaleźc aplikacja dla Os 4.0, czy to znaczy że na 4.1 się nie uruchomią? Mam na myśli tu kompatybilność...

[#10] Re: "Nowa AMIGA"

@Count Grishnak, post #8

Coś się tam robi ;)

[#11] Re: "Nowa AMIGA"

@Mleko, post #9

Na ten temat i bardziej szczegółowo o OS4 najprędzej prawdopodobnie dowiesz się na forum eXeca: http://www.exec.pl/forum/

//no cóż, taka smutna prawda, że niewielu ludzi na PPA, którzy na OS4 połamali zęby..

[#12] Re: "Nowa AMIGA"

@Drako^lM, post #10

Mam nadzieje ze sie zrobi w 2.5 i moja mocarna ksiazka bedzie chadzac z mosem:)
[#13] Re: "Nowa AMIGA"

@Count Grishnak, post #12

W 2.5 laptopów na 100% nie będzie.
[#14] Re: "Nowa AMIGA"

@Jacek Piszczek, post #13

Ale warto się rozglądać już za PowerBookiem czy jeszcze nie? Ja chciałbym upolować najmocniejszą wersję 1.67Ghz z 17 calowym ekranem, którego tak łatwo nie jest znaleźć i ciekawi mnie czy opłaci mi się takie poszukiwanie pod kątem uruchomienia MorphOSa..

[#15] Re: "Nowa AMIGA"

@Kokos, post #11

//no cóż, taka smutna prawda, że niewielu ludzi na PPA, którzy na OS4 połamali zęby..

Czemu smutna?

[#16] Re: "Nowa AMIGA"

@Count Grishnak, post #8

Nie chce być niegrzeczny ale ten temat był już wertowany. Poszukaj na forum. Mniej więcej wyjaśniono że prace trwają i nie będzie aż tak szybko.
Jak znajdę link do tematu to wkleję.
[#17] Re: "Nowa AMIGA"

@Mleko, post #9

Na 4.1 uruchomią się programy z 4.0, odwrotnie niekoniecznie.

Co do projektu Timberwolf to tak jak jest napisane tutaj:
http://www.amigabounty.net/index.php?function=viewproject&projectid=44
dotyczy on stworzenia wersji dla systemu AmigaOS 4.1. Nowa wersja systemu ma nowe wersje bibliotek, nowe SDK i programiści nie muszą już się oglądać wstecz szukając np. zamienników tych narzędzi, które mają już w aktualnej wersji.

[#18] Re: "Nowa AMIGA"

@Kokos, post #11

Głupoty opowiadasz.

[#19] Re: "Nowa AMIGA"

@grxmrx, post #18

Bo?

[#20] Re: "Nowa AMIGA"

@Kokos, post #19

Bo na przykład Grxmrx ostro walczy(ł) z AmigaOS 4.1 na Pegasosie2. :)

[#21] Re: "Nowa AMIGA"

@MDW, post #20

Hmm, jedna wymieniona osoba to wiele?

A do Krashana - czemu smutna? Bo skoro PPA to portal o wszystkim, co amigowe, to brak znawców "oficjalnego" systemu Amigi to minus dla portalu.
[#22] Re: "Nowa AMIGA"

@MikeN, post #21

Ja też mam AmigaOS 4.1. A co do tego, że jest mało użytkowników, przecież pstryknięciem palca ich się nie stworzy. Po prostu AmigaOS 4 jest systemem niepopularnym w Polsce.

[#23] Re: "Nowa AMIGA"

@Grzegorz Kraszewski, post #22

No ja sie nie zgodzę. Z tego co obserwuję, to naprawdę masa ludzi z os4 odizolowała sie od PPA. A co do użytkowników.. miałem raczej na myśli specjalistów. Sorry krash, ale Ty np jestes przeze mnie spostrzegany jako jeden z kilku specjalistow od MOS-a na tym portalu, natomiast nie widze Cie jako specjalisty os OS4, w zasadzie to nikogo takiego tutaj nie widze.

[#24] Re: "Nowa AMIGA"

@Kokos, post #23

Z tego co obserwuję, to naprawdę masa ludzi z os4 odizolowała sie od PPA.

Możnaby się zastanowić, od ilu ludzi zaczyna się "masa"... Nie zmienia to jednak faktu, że owszem, z przyczyn nazwijmy to ideologicznych, kilku(nastu?) użytkowników AmigaOS 4 na PPA nie zagląda. Wołami ich tu jednak nie przyciągniesz. O składzie "systemowym" użytkowników PPA nie decyduje redakcja portalu, tylko sami użytkownicy. Jeżeli ktoś uzna, że brak tu specjalistów, zawsze może zadać pytanie na portalu specjalizującym się w AmigaOS 4... Znalezienie go w sieci nie jest chyba trudne .

[#25] Re: "Nowa AMIGA"

@Grzegorz Kraszewski, post #24

Dlatego też poleciłem pierwszy-lepszy eXec.

[#26] Re: "Nowa AMIGA"

@Kokos, post #25

mnie do execa zniecheca dyktatura jednego redktora..rzady pisowskie .. (imho dyktatura jest tez na www.amiscena.org)

wole forum onetu + sledzik z naszej klasy

[#27] Re: "Nowa AMIGA"

@grxmrx, post #17

Dobrze wiedzieć, że prace nad Timberwolfem 23lis poszły do przodu i jak widać na zrzutach ekranu przeglądarka już działa. Przeglądałem wiadomości z 23lis i cisza... czyżby to była znikoma wiadomość aby poinformować ciekawskich ?
[#28] Re:

@MikeN, post #21

Chyba ktoś tutaj nie umie liczyć..., a wiedzę użytkowników i doświadczenie też jest niesprawiedliwie oceniane (tylko nie wiem w jakim celu, ale jak widać po wzroście aktywności na tym forum i wzroście liczby użytkowników mogę zasugerować tylko spojrzenie jeszcze raz...). Garść statystyk: http://www.paubase.ppa.pl/stats.php (w sumie 19 ).

Kogo nazywasz znawcą i którzy użytkownicy AmigaOS 4.x udzielający się tutaj nimi nie są?

[#29] Re: "Nowa AMIGA"

@Kokos, post #19

Chociażby dlatego, że jeszcze nie zdążyli się wszyscy wypowiedzieć a ty już przekierowujesz na inne miejsca w sieci. Sugerujesz, że niewielu ludzi z PPA "połamało zęby" na AmigaOS 4.x sugerując jednocześnie, że jest gdzieś jeszcze jakieś miejsce gdzie jest tych ludzi o wiele, wiele więcej ;). Liczbami moim zdaniem nie możesz niczego udowodnić, a ludzi, którzy tutaj wypowiadają się jako użytkownicy tego systemu pomagając sobie wzajemnie, czy dyskutując też nie wziąłeś pod uwagę.

[#30] Re: "Nowa AMIGA"

@Kokos, post #23

Jakich specjalistów? Czy szukałeś pomocy np. jako użytkownik AmigaOS 4.x i nie znalazłeś jej tutaj?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem