[#1] Zastosowanie Amigi
Kiedyś mocno eksploatowałem swoją amigę 1200 T BlizzardPPC 32MB Ram twardy dysk , czytnik DVD , stacja Hd i masa oprogramowanie wszelakiej maści.Ostatnio po przeprowadzce gdzieś mi się zapodział scandoubler i myszka ale jakoś zdobędę braki.Trochę zdenerwował mnie były amigowiec spececiały do końca że na amidze już nic nie da się zrobić sensownego .
Chciałbym żeby ktoś co jest na czasie bo ja niestety nie , żeby podpowiedział mi co można z ami zdziałać np: praca w necie czy coś takiego bo ja twierdzę że można , bo na każdym kompie można coś zdziałać a tacy co inaczej myśląmają ograniczone
horyzonty .
[#2] Re: Zastosowanie Amigi

@Arkadyy, post #1

Raczej nie mozna (wlasciwie nie warto) robic nic, co przynosi normalnie, relatywnie normalne pieniadze. Cokolwiek by to nie bylo, taniej i wydajniej zrobisz na PC za 100,00 PLN. Life is brutal. Niestety.

[#3] Re: Zastosowanie Amigi

@Arkadyy, post #1

Na każdym komputerze mozna coś zdziałać; nawet na ZX80 lub IBM PC-XT 8086.
Dlatego wszystkie komputery powstały i był czas kiedy ludzie je kupowali bo wiedzieli że coś można na nich zrobić przy pomocy dostępnego oprogramowania.

Generalnie zasada jest taka: "klienci głosują nogami" idąc do sklepu i kupując.
I to oni decydują co jest hitem sprzedaży a co musi zniknąć z rynku.
Reklama/marketing ma również niebagatelną rolę bo poprzez odpowiedni wizerunek produktu wszystko mozna sprzedać a o to tutaj chodzi.

Co do Amigi klasycznej dzisiaj:
Pewnie że można wiele tylko pytanie czy warto skoro można to samo zrobić znacznie efektywniej na znacznie tańszym i znacznie nowocześniejszym sprzęcie.

Żeby nie było: mam 1 A4000D nieźle rozbudowaną a druga A4000D "idzie" do mnie razem z wieżą i Mediatorem.
Ja traktuję Amigowanie jako hobby (co wielu może razić, no ale taka jest prawda).

[#4] Re: Zastosowanie Amigi

@Arkadyy, post #1

Zależy kto co nazywa "działaniem". Jak chcesz śmigać po stronach przepełnionych appletami Javy czy Flashem to nie podziałasz za bardzo. :) Ale oczywiście są zagadnienia w których da się podziałać. Generalnie im bardziej rozbudowana ami-maszyna i im nowszy ami-system tym więcej się podziała. Oczywiście najlepiej mieć AmigaOS 4.1 lub MorphOS 2.4 z najlepszą maszyną na których te systemy działają. Wtedy to nawet częściowo Flash działa. :)

[#5] Re: Zastosowanie Amigi

@stachu100, post #3

Ja traktuję Amigowanie jako hobby (co wielu może razić, no ale taka jest prawda).

Na pewno nikogo to tutaj nie będzie raziło. Hobby to coś znacznie więcej niż praca. To coś znacznie bardziej znaczącego, wartościowego i przyjemnego. Hobby ma się z własnej woli, a pracę... no cóż - pracujemy żeby płacić rachunki, których w życiu nie da się uniknąć i żeby bawić się w jakieś hobby. :)

Ostatnia modyfikacja: 17.12.2009 14:25:56
[#6] Re: Zastosowanie Amigi

@stachu100, post #3

>> Pewnie że można wiele tylko pytanie czy warto skoro można to samo zrobić znacznie efektywniej na znacznie tańszym i znacznie nowocześniejszym sprzęcie.

Amen. Obecnie nie wyobrażam sobie traktowania Amigi inaczej niż jako hobby.

[#7] Re: Zastosowanie Amigi

@MDW, post #5

Na pewno nikogo to tutaj nie będzie raziło. Hobby to coś znacznie więcej niż praca.
Dziękuję za zrozumienie.
Osobiście ciężko jest mi sobie wyobrazić model życia w kieracie "praca-dom-sen" bez jakiejś odskoczni. Może to być nawet zbieranie znaczków z Wybrzeża Kości Słoniowej
Życie bez takiej odskoczni jest szare i pozbawione tego "czegoś".
Wiadomo że rodzina i potomstwo są najważniejsze, no ale warto coś jeszcze robić tylko dla siebie.

[#8] Re: Zastosowanie Amigi

@Arkadyy, post #1

Gdzies w ktoryms Arts'ow jest artykol o swiatowej slawy grafiku ktory robi swietne projekty wielkoformatowe w technice pixelart. Najpierw tworzy ogolny zarys na amidze w personalpaint po pewnym czasie kiedy uwaza ze rysunek jest w miare dopracowany, przezuca go do komputera Pici i tam zamienia cala grafike bitmapowa na wektorowa. Z tego co bylo napisane byl to bardzo praktyczny sposob nawet dzis, do tego dosyc ekstrawagancki i awangardowy.

Niektorzy nadal tworza proste moduly na pomoca swoich przyjaciolek, by potem przezucic to do bardziej zaawansowanych narzedzi i nadac im zupelnie inny wymiar.

[#9] Re: Zastosowanie Amigi

@Koyot1222, post #8

Do tego :

http://www.youtube.com/watch?v=06di_a588b0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=NlKaZCEu1VE&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=MYu3QEMAkAQ

http://www.youtube.com/watch?v=uXkYFqHyV98&feature=related

Ostatnia modyfikacja: 17.12.2009 18:51:16
[#10] Re: Zastosowanie Amigi

@Arkadyy, post #1

W TVP Kraków jeszcze używają.

[#11] Re: Zastosowanie Amigi

@Hubez, post #10

W wielu telewizjach i studiach stosowane są z powodzeniem Amigi z np. skalą.

[#12] Re: Zastosowanie Amigi

@AS, post #11

No dokładnie, za 300-400 zł można pokusić się o zestaw który doskonale nadaje się do wyświetlania prezentacji w scali/deluxe video/media point. Od biedy i na A600 z 2MB Ramu da się taką prezentację skutecznie postawić. Jeśli np. masz powiedzmy znajomego prowadzącego biuro turystyczne, piekarnie, biuro nieruchomości albo cokolwiek co ma wystawę, możesz zagadnąć o postawienie kompa z prezentacja aktualnej oferty na TV postawionym na wystawie. I oczywiście za aktualizację tego - coś zarobić. Podaję tylko jeden przykład. To bardziej kwestia znalezienia klienta niż samego komputera (może to przecież być PC). Dla chcącego nie ma nic trudnego. Jeśli ze swojego hobby ktoś chce zrobić użytek i dajmy na to zarobić na to hobby przy okazji trzeba się poprostu "zakręcić" koło tego.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem