[#1] Elbox PC-Key 1200
Witam.

Zakupiłem sobie taki interface. Brakuje mu tylko gniazdka do klawiatury (o czym wspomniał sprzedawca na aukcji). Czy ktoś może posiada takie cudo i byłby łaskaw podać mi rozkład sygnałów? Gniazdko i tak będę musiał przysposobić pod PS/2 (klawiatura Infinitiv), ale bez wiedzy jak to fabryka wymyśliła nie ruszę.

Pozdrawiam.

[#2] Re: Elbox PC-Key 1200

@Red_Bullet, post #1

Tu masz rozkład sygnałów w gnieździe PS/2 http://pinouts.ru/Inputs/KeyboardPC6_pinout.shtml

Musisz miernikiem wybadać które przewody to zasilanie a które masa, jest to łatwo zrobić miernikiem pozostałe dwa sygnały jak podłączysz odwrotnie to nie będzie po prostu działać.

[#3] Re: Elbox PC-Key 1200

@rafgc, post #2

Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy. Chodziło mi o to, żeby ktoś kto ma taki interface był łaskaw podać: żyła zielona - pin ... i tak dalej. Za bardzo nie wiem jak miałbym to miernikiem "wyczesać". Te informacje są mi niezbędne, żeby zamknąć Amigę w obudowie, która jest zresztą już na ukończeniu.

[#4] Re: Elbox PC-Key 1200

@Red_Bullet, post #3

a probowales napisac do elboxu ?
to chyba nie jest tajemnicą firmy :)
[#5] Re: Elbox PC-Key 1200

@Red_Bullet, post #3

To proste, wkładasz intefejs do wyłączonej amigi i miernik ustawiasz na sprawdzanie przejścia obwodu, zazwyczaj jest taka opcja z brzęczykiem, wtedy bierzesz te kableki i dotykasz np jedną końcówką przewód czarny a drugą końcówką miernika masę w amidze, jak pokaże przejście (zapiszczy) to masz już przewód od masy czyli pin nr 3, potem bierzesz np czerwony i dotykasz miernikiem w miejscu gdzie pojawia się w amidze 5V i jak zapiszczy to masz już zasilanie czyli pin 4, ewentualnie ustawiasz miernik na mierzenie napięcia i sprawdzasz na którym kabelku pojawia się 5V jak włączysz amigę, pozostałe dwa kable, to piny 5 i 1 jak je zamienisz miejscami to nic się nie stanie, najwyżej nie będzie działać. Wszystko opisałem tak jakbyś chciał użyć wtyczki mini-din, jak chcesz użyć wtyczki starego typu DIN to rozkład pinów jest inny:

4 - masa
5 - 5V
1- clock
2 - data

Zawsze możesz poprosić kogoś, żeby ci to zrobił jeśli nie znajdziesz odpowiedzi kolor -> nr pinu

Ostatnia modyfikacja: 29.01.2010 13:36:14
[#6] Re: Elbox PC-Key 1200

@rafgc, post #5

No i pupa ciemna. Elbox się nie odzywa, a miernikiem chyba sobie nie poradzę. Próbowałem, ale dane są niejednoznaczne. Szkoda uwalić płytę, albo kontroler. Jeżeli ktoś podałby mi rozkład sygnałów na taśmie do gniazdka DIN, to byłbym bardzo wdzięczny. Ostatecznie jeżeli ktoś mógłby samo gniazdo wypożyczyć na kilka dni.

Ostatnia modyfikacja: 22.02.2010 10:26:09
[#7] Re: Elbox PC-Key 1200

@Red_Bullet, post #6

Pejszens, postaram sie dzisiaj odszukac mojego pckeja i machne fotke.

[#8] Re: Elbox PC-Key 1200

@Red_Bullet, post #6

Pojszło, sprawdź maila.

[#9] Re: Elbox PC-Key 1200

@fazior, post #8

Dzięki wielkie. Mam co prawda wersję 2.0, ale to co mi podesłałeś zwiastuje przełom w tej sprawie OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem