[#1] Pytanie o Amigę jakich wiele...
Witam wszystkich. Od dłuższego czasu obserwuję PPA i chciałbym wyrazić swój podziw dla ludzi którzy pielęgnują swoją miłość do Amigi przez tyle lat. Oprócz mojego podziwu utworzyłem ten temat w pewnej sprawie. Mianowicie chciałbym zakupić Amigę, ponieważ emulatory na PC już mnie nie bawią. Nie wiem jaki model wybrać, chciałbym na przyjaciółce pograć w stare gierki, oraz swobodnie korzystać z internetu (mam na myśli WWW, IRC, GG, itd...). Czy nabycie A1200 to dobry wybór? Chciałbym ją zamknąć w obudowie Infinitiv i dodać siakieś dopałki. Czy taki biznes będzie drogi oraz z jakiego źródła mogę kupić ww. sprzęt. Nie chcę się zawieść, bo oszustów się aż dwoi i troi.
[#2] Re: Pytanie o Amigę jakich wiele...

@ei0, post #1

Osobiście nie mam A1200, ale w opinii innych jest najlepszy do rozbudowy, więc wygląda na to że tak. Tani biznes to to niestety nie jest... Szukaj na Allegro, eFunzine i innych sklepach amigowych. Ale tu niech specjaliści się wypowiedzą. Pozdro i tak trzymaj OK

[#3] Re: Pytanie o Amigę jakich wiele...

@ei0, post #1

Na początku radzę przejrzeć forum w poszukiwaniu podobnych tematów - pewnie znajdziesz sporo przydatnych informacji. Odpowiem jednak szybko:

Na Amidze jakiejkolwiek nawet najbardziej dopalonej (jeżeli mówimy o klasycznej) "swobodne korzystanie z WWW" może być nieco trudne. Aczkolwiek samo korzystanie możliwe. Z Irc i GG lepiej, jednak bez szału. Ja proponowałbym Ci A1200 z dopałką 030 IV Blizzarda jeżeli masz zamiar grać - wraz z 32MB fastu jest do tego niemal idealna. Jeżeli kręcą Cię demka scenowe itp, minimum 040 jednak będzie drożej. Gdzie zakup ? Allegro, efunzine.com, dział giełda na ppa

[#4] Re: Pytanie o Amigę jakich wiele...

@Logan, post #3

No 32 to na styk lepiej 64

[#5] Re: Pytanie o Amigę jakich wiele...

@ei0, post #1

Witaj w naszym gronie!
A co do Twoich pytań to tak jak pisali Przedmówcy:
1) Tanio nie jest. Jeżeli chcesz przeglądać internet to 040 i scandoubler to minimum. Zalecane 060 i dobra karta graficzna.
Ideał to oczywiście Blizzard PPC z 060, Mediator i karta 3D; produkcje scenowe z dawnych lat będą śmigać. No ale z 5000PLN musisz szykować.
2) Nie oczekuj że będziesz surfował po internecie; będzie to raczej wyboista i ciernista droga ale do pokonania jeżeli cele nie będą zbyt nierealne.
3) Zakupy to Allegro, eFunzine i dział giełda tutaj. Wbrew pozorom wraca nostalgia za sprzętem retro i jako taki ruch w kupnie/sprzedaży jest.
Jest jeszcze eBay i kilka angielskojęzycznych portali gdzie również handel całkiem nieźle kwitnie (sam preferuję zakupy właśnie za granicą; po prostu większy wybór niż na rynku polskim a ceny są zbliżone).

Ostatnia modyfikacja: 18.12.2009 22:01:45
[#6] Re: Pytanie o Amigę jakich wiele...

@ei0, post #1

Zależnie od tego, ile masz funduszy i jak fanatyczny jesteś, to możesz pokusić się o mocne dopałki do A1200, która to daje najszersze możliwości rozbudowy, ale to koszta nawet kilku tys zł. O swobodnym korzystaniu z internetu zapomnij.

Optymalnym sprzętem wg mnie to A1200 z jakimś 030 lob 040 (lub 060 jak znajdziesz, i będziesz mieć na to fundusze), z kartą sieciową pod PCMCIA, i dyskiem CompactFlash, i 32 lub 64 MB ramu w klasycznej obudowie. I będziesz mógł na tym pograć, i demko obejrzeć, i na IRC czy GG posiedzieć, jakieś proste www przejrzeć. Możesz jeszcze do tego TunerTV zewnętrzny dorzucić, żeby z s-video wykorzystać, wtedy obraz z gier będzie przyzwoity. Obraz z workbencha można wyświetlić na normalnym monitorze przy pomocy nieskomplikowanej przejściówki.

W tym przypadku w 1000 PLN powinieneś się zmieścić.

Ewentualnie, możesz podążyć inną drogą. Kupić MacaMini, efikę, lub Pegasosa, i zainstalować MorphOS, albo flexa i AmigaOS4. Koszty podobne, ale możliwości o wiele większe.

[#7] Re: Pytanie o Amigę jakich wiele...

@Bagheera, post #6

W przypadku Maca mini i licencji na Morphosa2.4 to da się zmieścić w 1200-1300 zł, Samantha z OS4 kosztuje coś koło 2x tyle (a jest sporo wolniejsza od maca mini).
Przy czym obydwa te rozwiązania wykluczają zabawy ze starymi grami pod Amigę (chociaż większość ładnie pójdzie pod E-UAE - nie wiem jak pod Sam, ale na mini śmiga). Sieciowanie pod takim mini z Morphosem to przyjemność (ostatnio wyszedł plugin pod flasha).
A jeżeli musi być to prawdziwa, stara Amiga to zdecydowanie A1200. Względnie duże możliwości rozbudowy (do tego wychodzi to najtaniej ze wszystkich starych Amig). Przy czym strony www w bardzo ograniczonym zakresie (żadna funkcjonalna przeglądarka pod starą amigę nie obsługuje css i flasha).
[#8] Re: Pytanie o Amigę jakich wiele...

@ei0, post #1

Zdecydowanie polecam A1200 chociaż marzenie to oczywiście wypasiona A4000. Jeśli masz 1000-3000 kup A1200 jeśli 3000-10000 A4000. I tu i tu można dołożyć mediatora, kartę PPC, FastATA itp itd. Na pewno A4000 odwdzięczy się stabilnością pracy i brakiem problemów z zasilaniem, które niestety często dręczy A1200. Na necie posiedzisz pod OWB na OS 4.0 dla klasyków. Trzeba oczywiście posiadać dopałkę PPC oraz sam system. Do grania zadowolisz się klasykiem z 4-8 MB Fast RAMu oraz, kartą CF jako HDD oraz zakupionym pakietem WHDLoad. Tańsze a praktyczne rozwiązanie.
Jeśli czegoś potrzebujesz mogę pomóc. Mam trochę zdublowanego sprzętu w tym obudowy, płyty główne, ROM 3.1, FastATA, dopałki 030 i PPC. Zupy z tego nie będę gotował ;) więc pozbędę się a chętnie oddam zapaleńcowi :) Jeśli potrzebujesz pomogę w złożeniu/skompletowaniu. Pisz na GG: 3581393 lub e-mail jkremski (malpa) @ plusnet.pl

Ostatnia modyfikacja: 19.12.2009 20:21:27
[#9] Re: Pytanie o Amigę jakich wiele...

@pong777, post #8

A nie masz zdublowanych:
Koprocesor 68882/50 PGA
Kontroler SCSI Blizzard 1230-1260
Obudowa E/Box 1200

????

[#10] Re: Pytanie o Amigę jakich wiele...

@Logan, post #9

Z tych rzeczy mam 2 x E/Box kompletne z zasilaczami ale szczegóły to na e-mail bo ten post to nie giełda;)

[#11] Re: Pytanie o Amigę jakich wiele...

@ei0, post #1

A ja Tobie polecę "dużą" Amigę, jeśli chodzi o klasyki (jeśli chcesz robić coś więcej niż tylko granie). Oczywiście chodzi tu o Amigę 3000 lub 4000. Trzeba sobie powiedzieć, że klasyczna Amiga, dobrze rozbudowana tania nie jest.
A dlaczego duże Amigi (chodzi o maksymalną rozbudowę):
1. koszt w sumie wyjdzie taki taki sam jak przy Amidze 1200, gdyż do dużych Amig nie trzeba już dokupowywać pewnych rzeczy np. obudowy.
2. duża Amiga jest stabilniejsza, nie ma problemu z zasilaniem i nie składa się "kanapki".
3. duże Amigi mają szybsze karty PPC.
4. na kartach PPC jest sterownik UWSCSI, których małe Amigi nie mają, a jest to najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o prędkość i stabilność.
5. duże Amigi mają sloty Zorro i można od razu włożyć do nich karty rozbudowy, np. grafika. Małe takich nie mają, a dokup jest bardzo ciężki.
6. Mediatior , czyli sloty PCI do dużych Amig są w podobnej cenie co do Amigi 1200 i nie ma tu problemów z podłączeniem. Zawsze pasują do obudowy.
7. Masz Amigę w oryginalnej obudowie, a małą trzeba włożyć do obudowy PeCe podobnej.
8. Jeśli zdecydujesz się na PPC i karty graficzne do nich: Cybervision/BVision, to duże Amigi będą szybsze.
9. Na dużych Amigach szybciej chodzi najnowszy AOS4, a tu masz dopiero dobrą przglądarkę OWB. Na małych potrafi się mulić.
10. I jeszcze wiele innych przykładów :D

Ps. mówię to z praktyki, rozbudowywałem większość modeli Amig, a szczególnie Amigi 1200, 3000, 4000.

Ostatnia modyfikacja: 20.12.2009 10:37:36
[#12] Re: Pytanie o Amigę jakich wiele...

@AS, post #11

Żadna mocno rozbudowana Amiga nie jest tania.
1. koszt nie wyjdzie taki sam, "duża" Amiga zawsze będzie droższa.
2. tu się zgadzam
3. dopałki z 68xxx też mają szybsze
4. dodam że łatwo i tanio można jeszcze taki HD kupić w porównaniu z zabytkiem ze złączem 50 pin
5. zakupienie zorro do A1200 ciężkie nie jest, drogie też nie ale niestety zawsze będą to tylko sloty zorro2 a nie zorro3 jak w A3000/4000, a to jest różnica

Też pochwale się praktyką. Mam ładnie rozbudowaną A1200 z okresu kiedy to był mój jedyny komputer.
W międzyczasie skompletowałem sobie identycznie rozbudowaną A4000.
Ale komuś nowemu polecał bym na początek jednak A1200+030+HD.
Pobawi się i jak uzna że warto rozbudować do czegoś więcej niż gry i będzie go na to stać to podejmie decyzję czy dalej brnie w kanapkę A1200 czy jednak szarpnie się na A4000.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem