[#1] Wymiana akumulatorka w rozszerzeniu
Witam, mam od niedawna A500. Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że ma ona przełącznik kickstartów (niestety brak 2.05), kick 1.2 i czerwoną diodę POWER oraz dodatkowe 0.5 MB Chipu z zegarem RTC :)

Ale do rzeczy.

Wyczytałem gdzieś na naszym forum że mogę wymienić akumulatorek na baterię tylko wtedy, gdy na plus i minus nie jest podawane napięcie. Tylko że jest tam mowa o baterii CR2032, a ja chciałbym tam włożyć 3 bateryjki z zapalniczki, bo lepiej pasują na długość, no i owe by się znalazły. Czy to ma jakieś znaczenie? Aha, napięcie akumulatorka to 3,6 V, ale to chyba oczywiste :)

Z góry dzięki :)

Ostatnia modyfikacja: 18.12.2009 22:15:07
[#2] Re: Wymiana akumulatorka w rozszerzeniu

@jaa2, post #1

"Bateryjki z zapalniczki" to kiepski pomysł, chodzi głównie o pojemność i wytrzymałość. Wygenerowanie iskry czy zapalenie diody to jedno ale podtrzymanie zegara w takim układzie to nie to samo.

[#3] Re: Wymiana akumulatorka w rozszerzeniu

@Logan, post #2

Czyli albo nowy akumulatorek albo CR2032? A czy wiesz gdzie mogę dostać taki akumulatorek i w jakiej cenie? Widziałem tylko w jednym sklepie za 5,25$.

[#4] Re: Wymiana akumulatorka w rozszerzeniu

@jaa2, post #3

http://www.allegro.pl/item834024182_x_akumulator_3_6v_80mah_z_2_koncowkami.html

Nie znam sprzedającego
[#5] Re: Wymiana akumulatorka w rozszerzeniu

@stachu100, post #4

Czyli jednak jeszcze takie coś można u nas dostać! Dzięki za odpowiedzi :)

[#6] Re: Wymiana akumulatorka w rozszerzeniu

@jaa2, post #5

Nie ma za co
Te akumulatorki najlepiej wymieniać na nowe raz na 5 lat nawet jak akumulatorek dobrze trzyma zegar i nie ma oznak wycieku elektrolitu.
Unikniemy w ten sposób przykrych i kosztownych niespodzianek.
Z bateryjkami "pastylkowymi" takiego problemu nie ma.
Tam po prostu zegar przestaje być podtrzymywany ale nic z bateryjki nie wycieka.

Jeżeli ktoś się uprze na zamianę oryginalnego akumulatorka 3,6V na bateryjkę płaską 3V należy zmodyfikować układ zasilania na karcie turbo żeby bateryjka nie była doładowywana w trakcie pracy komputera; grozi to w najgorszym wypadku wybuchem bateryjki (to nie żart).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem