[#1] Opis pinów na DRIVE
Czy ktoś może ma opis pinów portu DRIVE w Amidze?

Już znalazłem. gdyby ktoś szukał oto link:

http://www.hardwarebook.info/Amiga_External_Diskdrive

Jest tam też sporo innych rzeczy. Może komuś się przyda:D.

Ostatnia modyfikacja: 21.12.2009 23:27:45
[#2] Re: Opis pinów na DRIVE

@Tomski, post #1

Strona jest generalnie znana.
Będziesz zewnętrzna stację robił ?
Bo najpierw wtyki 23pin obu typów a teraz rozpiska sygnałów na gnieździe flopa.

Pozdrawiam
[#3] Re: Opis pinów na DRIVE

@RadoslawF, post #2

Hmm coś w ten deseń a dokładnie to pudełko na zewnętrzny zasilacz od PC, na CD-RW, na kieszeń wymienną dysku twardego i zewnętrzny floppy(mam jakąś elektronikę do zewnętrznej stacji dyskietek dopiero co nabytą na alledrogo). Ale nie jestem pewien czy wszystko jest dobrze podłączone/sprawne w tym nabytku oraz brakuje w nim tego złącza DB23.
Chcę wszystko upakować w "małe metalowe" pudełko(wstępne wymiary wys 220mm, głębokość 250mm i szerokość 155mm), gdyż denerwują mnie bebechy i kable na biurku.
Zastanawiam się jeszcze na upakowaniu w tej mini wieży czytnika/przejściówki CF tak aby nie montować go już w środku Amigi1200. Cały ten projekt jest jeszcze we wczesnej fazie projektowania/koncepcji jak to zrobić.

[#4] Re: Opis pinów na DRIVE

@Tomski, post #1

Dzięki, prawdę mówiąc zmotywowało mnie to do naprawienia mojej zewnętrznej stacji.

Mam stacje golden image, ma ktoś może do niej jakąś dokumentacje?
[#5] Re: Opis pinów na DRIVE

@Tomski, post #3

Mam już obudowę w stanie surowym prawie gotowym do malowania. Pozostało sprawdzić mi komponenty czy pasują fizycznie i oddać do malowania. Zastanawiam się teraz nad kolorem takiej obudowy. Nie mam zbyt dużego wyboru kolorów. Wiem, że bez problemów mogę mieć kolor biały(RAL 9003, 9016, 9010), czarny(RAL9005), szary(RAL 7035 ten chyba najlepszy, ale jego nie ma w tej chwili na stanie), żółty:), zielony(RAL6018 ) coś ala kolory marki piwa Grolsh. Trochę dziwne te kolory ale darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby.
Czy ktoś może podpowiedzieć na jaki kolor by pomalował taką mini wieżę(tylko całość)? Będzie w niej też podświetlany Boing(czerwone "łatki" piłeczki) oraz napis Amiga(w całości "podświetlany na czarno" z czerwoną kropką).
Link do kolorów RAL:
http://www.techmet.info/ral.php

[#6] Re: Opis pinów na DRIVE

@Tomski, post #5

Jak skończysz to czekam na zdjęcia,koncepcja ciekawa.

Mam tylko jedno ale, zewnętrznego flopa trzeba podłączyć z tyłu, zasilanie też, cdrom można zasilić bezpośrednio z Twojego pudełka (z zasilacza), ale za to z taśmą cdromu trzeba dostać się do środka amigi, tak samo jak z kieszenią.

Jak chcesz ten problem "estetycznie" rozwiązać?

Pozdrawiam.
[#7] Re: Opis pinów na DRIVE

@inco, post #6

Problem mam nadzieję rozwiązałem estetycznie:). Ogólnie rzecz biorąc to do mini wieży wchodzą/wychodzą(podpinane są) wszystkie kabelki z tyłu wieży. Jutro postaram się wrzucić zdjęcia z niepomalowanego jeszcze prototypu ze wstępnie włożonymi kilkoma elementami o ile nie będzie większych buraków z dopasowaniem podzespołów, hehehe.

Ostatnia modyfikacja: 19.02.2010 21:19:11
[#8] Re: Opis pinów na DRIVE

@Tomski, post #7

W takim razie czekam na zdjęcia :)
[#9] Re: Opis pinów na DRIVE

@inco, post #8

Zdjęcia wrzuciłem dopiero dzisiaj - wczoraj nie mogłem. Są/będą w dziale Graffiti/Sprzęt jak je moderatorzy przepuszczą:D.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem