[#1] Brak dźwięku przy odtwarzaniu płyty audio
No cześć.

Podłączyłem ostatnio Cd LG 52x do mojej 1200. Generalnie otwiera płytki bez problemu, lecz gdy chciałem odpalić audio Waitsa to program PlayCD oczywiście widział ją i odtwarzał z tym, że z głośników nic nie dobiegało. Głośność sprawdziłem, kable też sprawdziłem. inny dźwięk, np. z gier, jest.
Coś ktoś poradzi?

Ostatnia modyfikacja: 22.12.2009 17:34:33
[#2] Re: Brak dźwięku przy odtwarzaniu płyty audio

@q800, post #1

Musisz wyprowadzić dźwięk na zewnątrz. Najprościej przez wyjście słuchawkowe, ale wydaje mi się, że ten model chyba go nie ma (tak jak mój LG x52).

[#3] Re: Brak dźwięku przy odtwarzaniu płyty audio

@q800, post #1

Dźwięk z płyt AudioCD nie jest w takim przypadku przesyłany do Amigi po kablu IDE, tylko wyprowadzony na gniazdo znajdujące się w napędzie obok gniazda sygnałowego i/lub zasilania. To zwykłe gniazdo z sygnałem typu "linia", które można podłączyć do wzmacniacza, tylko kabel trzeba przerobić. W normalnych warunkach gniazdo to łączy się z kartą muzyczną/płytą główną w pececie i wtedy dźwięk z CD jest miksowany z tym z komputera. A4000 również ma na płycie złącze, które można wykorzystać w tym celu.

Istnieją programy pozwalające odtwarzać audioCD, przesyłane w formie danych, na Pauli. Sens ma to jednak średni, bo jakość jest degradowana do możliwości Pauli a cedek kręci się wtedy na full speed, potwornie hałasując. Instalując filesystem który widzi płyty audio jako pliki aiff, możesz je odtwarzać w dowolnym programie łykającym ten format (np. Play16). Niestety, w tym przypadku cedek również musi kręcić się szybko.
[#4] Re: Brak dźwięku przy odtwarzaniu płyty audio

@Daclaw, post #3

Dzięki za odpowiedź, tak dawno nie miałem do czynienia z Cd rom, że w ogóle mi to do głowy nie przyszło. Nawet nie przyszlo mi do łba, że dane musiałyby iść przez Paule. Akurat mój cdek nie ma wyjścia na sluchawki, od paru ładnych lat takiego nie widzialem;)

[#5] Re: Brak dźwięku przy odtwarzaniu płyty audio

@q800, post #1

Użyj programu SongPlayer, on "przepycha" dźwięk przez IDE. Musisz tylko mieć "device" który to potrafi. scsi.device w połączeniu z FastATA dawał radę, a1200_atapi.device zdaje się też.
[#6] Re: Brak dźwięku przy odtwarzaniu płyty audio

@madman15, post #5

No ale to tez nie jest najfajniejsze rozwiązanie. Bez wyprowadzenia na jakiś wzmacniacz się nie da porządnie odsłuchiwać.

Z szacunkiem
Des

[#7] Re: Brak dźwięku przy odtwarzaniu płyty audio

@q800, post #4

Akurat mój cdek nie ma wyjścia na sluchawki, od paru ładnych lat takiego nie widzialem

W kompie, przy którym teraz siedzę, też jest taki i takaż nagrywarka. Zapewne obniżka cen nowych napędów do poziomu śmietnika wymusiła drastyczne oszczędności w postaci gniazda, pokrętła i prymitywnego wzmacniacza.
[#8] Re: Brak dźwięku przy odtwarzaniu płyty audio

@Daclaw, post #7

No to prawda... Nabycie napędu CD z wyjściem słuchawkowym to koszt dwóch paczek chamskich papierosów. Parę groszy i problem z bańki.

Z szacunkiem
Des

[#9] Re: Brak dźwięku przy odtwarzaniu płyty audio

@q800, post #1

Można jeszcze "wpiąć" kabelek od cd-audio do kabla Amiga->wzmacniacz. Wtedy jednym kablem załatwiamy wszystkie problemy. Ja sobie podlutowałem kabel cd-audio do wyjść audio w Amidze.

[#10] Re: Brak dźwięku przy odtwarzaniu płyty audio

@Red_Bullet, post #9

zobacz to

http://www.lobodias.com/commodore_amiga/amiga1200tower.htm

[#11] Re: Brak dźwięku przy odtwarzaniu płyty audio

@Dorian3d, post #10

http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/images/adaextcd3.jpg

[#12] Re: Brak dźwięku przy odtwarzaniu płyty audio

@q800, post #1

Panowie a czy w przypadku emulowanego AmiKIT na PC też dźwięk z płyty Audio wysyłany jest na wyjście dżek w CDRomie ???

Mam podobną sytuację wkładam płytę Audio do DVD odpala się program, który widzi płytę i ją odtwarza ale nie ma dźwięku.

Inne programy typu AmigaAMP nie odtwarzają płyty, wyskakuje komunikay: TO NIE JEST DYSK DOSU. ???

[#13] Re: Brak dźwięku przy odtwarzaniu płyty audio

@Mleko, post #12

Dzwiek z plyt AUDIO zawsze bedzie na wyjsciu sluchawkowym.
A to czy Amiga go odtworzy przez PAULE zalezy od programu i CDfilesystemu jaki zastosujesz do obslugi CDAUDIO.

A czy inne programy typu AmigaAMP maja obsluge plyt AUDIO?
[#14] Re: Brak dźwięku przy odtwarzaniu płyty audio

@Mleko, post #12

Napędy CD potrafią same odtwarzać płyty audio bez udziału komputera, komputer wysyła tylko polecenie odtwarzanie danej ścieżki a napęd sam czyta i odtwarza dźwięk, który jest wysyłany na wyjście słuchawkowe i złącze analogowe z tyłu napędu, najlepiej jest zmiksować dźwięk z tego złącza z dźwiękiem z amigi, gdyż odtwarzanie dźwięku przez układ amigi (przez kabel IDE) wiąże się z obciążeniem procesora i degradacją jakości dźwięku do możliwości Pauli.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem