[#1] Problem z przesyłaniem danych po serialu PC>>AMIGA
Szlag mnie już jawny bierze. Meczę się z konfiguracją połączenia szeregowego między PC> i Amigą.

Zrobiłem wszystko według opisu:

http://www.ppa.pl/artykul-Amiga..PC.Przenoszenie.danych.2-2_16_1118.html

I Kupa. Dane są wysyłane wszystko idzie jak po maśle ale kiedy wpisuje ram:transwarp ukazuje się mym oczom komunikat "plik nie jest programem" Wszystko mam skonfigurowane według tego opisu. Podejrzewałem winę kabla ale po sprawdzeniu go miernikiem okazało się, że jest sprawny. Plik po przesłaniu zamiast 14kb ma 10kb. ustawienia szybkości i trybu przesyłania są na Amidze jak i na pc tak samo ustawione( tak jak podaje opis).

Jakieś pomysły? Może jest jakiś trick na to?
[#2] Re: Problem z przesyłaniem danych po serialu PC>>AMIGA

@Adrian Horn, post #1

Ile metrów ma kabel?

[#3] Re: Problem z przesyłaniem danych po serialu PC>>AMIGA

@Adrian Horn, post #1

trick to Turpentine :)

Ja tam bym zainwestował w amige 600 lub 1200 przenoszenie plików jest łatwiejsze
I szybsze

Ostatnia modyfikacja: 22.12.2009 22:28:06
[#4] Re: Problem z przesyłaniem danych po serialu PC>>AMIGA

@Grzegorz Kraszewski, post #2

około 1,5
[#5] Re: Problem z przesyłaniem danych po serialu PC>>AMIGA

@Adrian Horn, post #1

kupiony ?
reklamować u sprzedawcy...
[#6] Re: Problem z przesyłaniem danych po serialu PC>>AMIGA

@Adrian Horn, post #1

Nie wiem jaką masz Amigę. Opisze swoje doświadczenia z transferem pomiędzy A1200 a PC. Mnie nie chciało przesyłać plików np: TwinExpressem(chyba taka nazwa). Dopiero ruszyło przez przesyłanie programem Term 4.8(Amiga) na tym samym kablu. Na PC używam TeraTermPro ver. 2.3. U mnie wyciąga takie połączenie 115kbitów. Zobacz może ten program Term 4.8 może i ruszy na Twojej Ami. Konfiguracja obu programów jest banalna. Jedynie trzeba ustawić takie same parametry przesyłu w Term oraz TeraTermPro ver. 2.3. I powinno śmigać. Przesyłanie plików idzie u mnie po ZModem.

[#7] Re: Problem z przesyłaniem danych po serialu PC>>AMIGA

@Adrian Horn, post #1

Stawiałbym na złe ustawienia portu szeregowego - zweryfikuj, lub na uszkodzony kabelek. Ja przerzucałem TwinExpresem, zarówno między Ami, jak i Ami+PC i nie było absolutnie problemu.
[#8] Re: Problem z przesyłaniem danych po serialu PC>>AMIGA

@DiloN, post #7

Masz laptopa czy normalnego pc ( Budę ) ?

Ostatnia modyfikacja: 23.12.2009 11:01:38
[#9] Re: Problem z przesyłaniem danych po serialu PC>>AMIGA

@Dorian3d, post #8

polecam AmigaExplorer dziala wysmienicie nawet z A1000

[#10] Re: Problem z przesyłaniem danych po serialu PC>>AMIGA

@HOŁDYS, post #9

Z A 1000 działa też Viper 520 CD

:D

[#11] Re: Problem z przesyłaniem danych po serialu PC>>AMIGA

@HOŁDYS, post #9

Dokładnie. AExplorer i można jechać. Mając kiepskie jeszcze pojęcie o Ami, bez problemu połączyłem ją z PC za pierwszym razem przez seriala z adapterem Prolinka do usb.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem