[#1] Alternatywa dla drogich Scandoublerów
Alternatywą jest kupno urządzenia o nazwie konwerter sygnału wideo na VGA
dzięki niemu można podłączyć do monitora od Peceta Amigę , magnetowid , odtwarzacz DVD albo dekoder TV Sat poprzez chinch , SVHS lub Dsub.
I cenowo wychodzi taniej i mamy gwarancję i nówka sprzęcik . A jak ktoś ma talent to pewnie za pół ceny by sobie zrobił .A cena konwertera to 199 zetów.http://www.eltrox.pl/konwerter-vga-do-rejestrator%C3%93w-cyfrowych-p-1352.html?utm_content=1352&utm_campaign=2009-12&utm_medium=cpc&utm_source=nokaut.pl

Zdrowych świąt i powodzenia wszystkim Amigowcom niech nasze hobby będzie zawsze przyjemnością i nie zapomnijcie że jesteśmy elitą
[#2] Re: Alternatywa dla drogich Scandoublerów

@Arkadyy, post #1

Ładne, umiarkowanie drogie i nawet dostępne.
Ale mam pytanie co wyświetli taki fajny konwerter jak dostanie z Amigi tryb Productivity lub DblPal a co jak dostanie tryb Interlaced ?

ps. Wesołych Świąt dla wszystkich.

Pozdrawiam
[#3] Re: Alternatywa dla drogich Scandoublerów

@RadoslawF, post #2

Z tego co wiem to tryby wyższe od 15 KHZ będzie przepuszczał a niższe podwajał a interlejs będzie eliminowany czyli jest w tym układzie jakby flickerfixer czy jakoś tak to się nazywa . :D
[#4] Re: Alternatywa dla drogich Scandoublerów

@Arkadyy, post #1

Czy można do tego urządzenia podać sygnał RGB 15kHz poprzez wejście DSub czy tylko to gniazdo jest używane po to, żeby urządzenie było przelotowe? Jeżeli tego nie można zrobić, to niestety jakość obrazu nie będzie super (trochę lepiej przy zamontowaniu w Amidze wyjścia S-Video). Ja polecam kupić monitor z tunerem TV (z gniazdem Scart) lub inny, który przez RGB obsłuży sygnały 15KHz...

[#5] Re: Alternatywa dla drogich Scandoublerów

@gorzyga, post #4

Nie jestem pewien na 100 procent ale wydaje mi się że obojętne jest na które wejście podasz sygnał 15 KHZ .Dlatego że zadaniem układu jest tak zmodyfikowac sygnał żeby na wyjściu był czytelny dla monitora 31 KHZ .A większość gier i innego oprogramowania chodzi na 15 KHZ .
[#6] Re: Alternatywa dla drogich Scandoublerów

@Arkadyy, post #5

Jasne, z tym, ze na stronie sprzedawcy konwertera nie ma wyraźniej informacji, która by mówiła, że urządzenie przetwarza też sygnał z wejścia Dsub - boję się, że w środku są do niego tylko klucze przełączające i jest ono dla sygnału po tym wejściu tylko przelotką...

[#7] Re: Alternatywa dla drogich Scandoublerów

@Arkadyy, post #5

witam, mam podobny sprzet i wejscie DSub jest po prostu przelotowe. co prawda to jest cos innego (rozni sie obudowa tylko pewnie) ale moj sprzet kosztowal podobnie.

[#8] Re: Alternatywa dla drogich Scandoublerów

@dritt, post #7

Ja taki konwerter prawdopodobnie po nowym roku zamówie u gościa który prowadzi serwis sprzętu elektronicznego . Już wcześniej z nim rozmawiałem i powiedział że nie ma problemu wykona taki układ i pewnie za pół ceny bo większość elektroniki w sklepach jest sprzedawana ze 100 procentową przebitką i trochę przy okazji go wypytam czy nie da się przerobić takiego kupnego tak żeby działał po Dsub czyli żeby się nadał do amigi po najlepszej jakości obrazu.

Nie przejadajcie się lepiej pomęczyć trochę amigę !!!!!!!!!!
[#9] Re: Alternatywa dla drogich Scandoublerów

@Arkadyy, post #8

Pytanie brzmi, czy to będzie konwerter typu composite->VGA cz RGB->VGA jak tutaj http://catalogs.infocommiq.com/AVCat/images/documents/pdfs/RGB%20to%20VGA%20Video%20Converter_Brochure.pdf

i z jakim odświeżaniem będzie puszczał obraz na monitor.

[#10] Re: Alternatywa dla drogich Scandoublerów

@rafgc, post #9

Mi chodzi o konwerter do portu video czyli RGB na VGA .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem