[#1] Klawiatura do Amigi 1200
Witam,

korzystając z wolnego świątecznego czasu postanowiłem wreszcie sprawdzić, co się
popsuło w mojej Amidze 1200. Okazało się, że nie działa klawiatura. Dioda Caps Lock
nie świeci, nie reaguje żaden klawisz w boot menu. By wyeliminować problem
płyty głównej podłączyłem klawiaturę PC przez interface klawiatury. Działa.

Teraz się zastanawiam, co jest naprawdę uszkodzone:

1. Amigowa klawiatura.

2. Klawiatura jest sprawna, a coś jest uwalone na płycie, natomiast zewnętrzny interface nie korzysta ze wszystkich sygnałów co amigowa klawa i dlatego działa ta od PC.

Sprawdziłem pod lupą doprowadzenia sygnałów na taśmie amigowej klawiatury i wszystko wyglądało na tyle dobrze, że nie zdecydowałem się uźyć miernika.

Wdzięczny będę za jakieś wskazówki. To mi pozwoli zdecydować, co dokupić - płytę główną czy klawiaturę, a może uda się coś naprawić.

Pozdrawiam
[#2] Re: Klawiatura do Amigi 1200

@Mel, post #1

Sądzę, że płyta raczej nie powinna być uszkodzona, wina leży po stronie klawiatur na ogół. Kiedy mnie padła klawiatura od A1200 to pod lupą wszystko wyglądało dobrze ale np. CTRL-Amiga-Amiga nie działał i już. Skończyło sie na nowej klawiaturze z eFunzine. W innym przypadku klawiatury z A500 nie działał Enter - miernikiem scieżki były dobre a mimo to klawisz był martwy - po prostu wytarł sie grafit w miejscu styku. Po podłączeniu nowej klawiatury wszystko działa.

[#3] Re: Klawiatura do Amigi 1200

@silverbud, post #2

Ja kiedyś w A600 uciąłem ten kawałek z wytartym grafitem i ścierałem nożykiem lakier z grafitu na nowo, ale trzeba było bardzo delikatnie i kilka razy podchodziłam do tego, bo bardzo łatwo jest zetrzeć lakier razem z grafitem. W A500 nie działały mi kiedyś 3 klawisze, ale okazało się był fabrycznie zimny lut.

[#4] Re: Klawiatura do Amigi 1200

@silverbud, post #2

co do grafitu to mozna podleczyc go olowkiem.

[#5] Re: Klawiatura do Amigi 1200

@Banderas, post #4

Ołówek nie jest najlepszy, u mnie nie zadziałał, ale podobno są takie preparaty/farby grafitowe do regeneracji pilotów do TV. Nie próbowałem tego.

[#6] Re: Klawiatura do Amigi 1200

@silverbud, post #2

Ja też stawiam na klawiaturę. Jakoś ją podłączyłem na chwilę do płyty głównej
Amigi 1200 w obudowie Big Tower. Klawiatura martwa.
Trzeba będzie rozejrzeć się za nową i już. Dzięki za odzew.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem