[#1] programy pod ppc w os3.9
czy jest w internecie jakies dobre źródło programów pod PPC ale działających na systemie 3.9, pod warpup? na aminecie nie ma ich w zasadzie w ogole, a większość aplikacji ppc wymaga systemu 4.0 (tak przynajmniej piszą) Chodzi mi przede wszystkim o jakąś przeglądarkę www, odtwarzacze itp
[#2] Re: programy pod ppc w os3.9

@mars, post #1

Kiepsko Ci idzie korzystanie z wyszukiwarki Aminetu - http://wup.aminet.net/search?arch[]=ppc-warpup&arch[]=ppc-powerup

569 wyników, 12 podstron, żadnego OS4.

[#3] Re: programy pod ppc w os3.9

@mailman, post #2

No ale fakt taki jest, że pod PPC pod system 3.x jest softu tyle co nic.Taka Ami 060/80-100 MHz to jednak byłby wypas.

[#4] Re: programy pod ppc w os3.9

@radzik, post #3

Szczerze przyznam, że nie rozumiem. 569 to sporo.

[#5] Re: programy pod ppc w os3.9

@mailman, post #4

Fakt sporo, ale jednak np. ImageFX ma tylko loadera jpg pod PPC (i coś tam bodaj jeszcze) ale całe operacje idą na 68k. Po prostu masakara. Ze wszystkim tak jest. Nawet dema pod PPC korzystają z 68k. Wniosek jest prosty 060 (najlepiej skręcone na maxa) plus najsłabsze ppc (które i tak robi za koproca).
Z pozytywów to mnie mocno zaskoczyło Tornado 3D, które pięknie renderuje na PPC. W porównaniu do mojego 040/33 MHz 603/240 MHz renderuje mi scenę przeciętnie 25 razy szybciej. I tego właśnie brakuje pod systemem 3.x, wszystko (prawie) działa na 68k.

[#6] Re: programy pod ppc w os3.9

@radzik, post #5

I tego właśnie brakuje pod systemem 3.x, wszystko (prawie) działa na 68k.

Po to powstały systemy takie jak MorphOS i później AmigaOS 4, żeby wszystko działało na PPC...

[#7] Re: programy pod ppc w os3.9

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Dokładnie. W nowym roku będę intensywnie testowała na swojej klasycznej Ami OS4 I MOS 1.45.

[#8] Re: programy pod ppc w os3.9

@radzik, post #7

Testuj testuj, bo warto :)

[#9] Re: programy pod ppc w os3.9

@pampers, post #8

No właśnie ciekawość mnie zżera. Bo pod 3.x wszystko dławi się przez 040 i contex-switche między ppc a 68k. Efekt jest mizerny a zresztą nowy soft jak wychodzi to tylko na 68k (jak Netsurf). Tak więc ciekawość ma wielka jak to wyjdzie użytkowanie klasycznej Ami pod czysto pałerowym systemem. Teoretycznie powinno być tylko lepiej. :)

[#10] Re: programy pod ppc w os3.9

@radzik, post #5

Po tej wypowiedzi doszedłem do wniosku, że w komentarzu #3 napisałeś coś innego ;)

[#11] Re: programy pod ppc w os3.9

@mailman, post #10

Hehe, zakręciłem się. :) Chodziło mi, że mało "użytkowego" softu jest np. imagefx, czy inny arteffect (do którego tylko niektóre efekty są pod ppc). Ale takich okazywaczek obrazków czy datatypów to trochę jest. Ale to chyba nie jest to co tygrysy lubią najbardziej? :D

[#12] Re: programy pod ppc w os3.9

@radzik, post #11

Moim zdaniem to raczej oczywiste, że skoro świadomie zatrzymujesz się na klasyku i AmigaOS 3.9, to nie zależy Ci na nowym oprogramowaniu? Trzeba tu podjąć decyzję, bawimy się w retro, czy próbujemy w jakimś stopniu iść do przodu i gonić świat...

[#13] Re: programy pod ppc w os3.9

@Grzegorz Kraszewski, post #12

I tak i nie. Głównie to ja ubolewam, że nigdy nie powstało oprogramowanie na miarę ImageFX pod ppc. Ani pod klasykowy 3.x ani pod nowe Amigi tego nie ma.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem