[#11]
Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD
@Norbert,
post #10
G'woli wyjaśnienia bo faktycznie nie podałem powodu i potrzeby. Chodzi mi o A600 lub A1200 (takie z kontrolerem IDE można bowiem najtaniej nabyć) z wsadzonym mocno slimowym CDROM'em z takiego desktopowego mini pc Siemensa , który posiadam. Zmieści się spokojnie w A600. I taki komputerek najchętniej bym zmontował z tym CD.
Faktycznie najtaniej będzie zrobić zestaw A600, 512kb PCMCIA, CD i bootować system ze sterownikiem z dyskietki, która będzie w stacji cały czas siedzieć (PCMCIA robi jako dodatkowa pamięć). Po co? Powiedzmy tak, znajoma ma biuro, kupiła sobie TV plazmę do domu i został jej stary TV 4:3 29'. Postawi go na wystawie z przewijającą się ofertą firmy. Ja raz na miesiąc podsyłam jej płytke startową, którą wkłada i robi reset. Reszta ma zadziałać sama. To samo ma się dziać (autouruchomienie) jak zabraknie prądu np. w wolny dzień. Ma to być prezentacyjna idioten-machine (dla użytkownika prosta w podmianie).
Dlaczego akurat na Amidze (przecież mogę to zrobić na pc).
1. Dla satysfakcji, że na Ami
2. Dla satysfakcji , że na Ami , a dostanę za to drobną, ale stałą kasę, co po miesiącu już zwróci koszt tej A600, a to będzie potwierdzało moje twierdzenie, że na Ami da się dziś zarobić :)
3. Nie ma tam netu, więc taka samoodpalałka ami jest niezawodna. Robiłem już takie z użyciem A500, A600, CDTV, A1200 (ale z dyskietki na Deluxe Video III) i z pc (z HD i CD na Scali MM200 i Picture to Exe) i ami chodzi niezawodnie (często od 10 lat), PC raczej po tygodniu trzeba resetować bo na czymś zwiśnie, choć nie jest to pewne.
Popytajcie wśród znajomych w waszych okolicach może prowadzą np. biuro turystyczne, nieruchomości, jakiś sklepik z komórkami - zawsze można zaproponować zrobienie takiego "samograja" na ich wystawie , a Wasze Amigi przy znikomym nakładzie (dziś używany duży TV crt to jakieś 100zł i tyleż na Ami - 1,5MB styknie na 10 min prezentacji) mogą przynosić jeszcze zysk.
W każdym razię dzięki wszystkim za odp. Celuję w A600 lub CDTV/CD32 (tam obędzie się bez dyskietki).