[#1] Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD
Załóżmy taką koncepcję: mam A1200 lub A600 KS37.300 i do obudowy włożyłem sam slim CD-ROM podpięty tasiemką bezpośrednio do kontrolera HD na płycie. Ale nie ma HD! Jest tylko sam IDE CD-ROM.

Teraz tak - mam jakiś boot'ujący się amigowy CD z CDTV (np. jakiś Almathery). Robie sobie obraz tego CD w pliku i edytuję go tak, że jest na nim startup z WB i kilkoma potrzebnymi aplikacjami (ot taki Live WB) i oczywiście CD boot block jak dla CDTV. Czy jak nazwę ten dysk zgodnie z Boot Menu Amigi jako HD0: lub DH0: to system przy starcie ruszy na A600/1200 z takiej płytki jeśli przy boot'owaniu będzie w napędzie?

I jeszcze drugie pytanko bo nie pamiętam jak to się robiło. Wolumeny dysku mają nazwy określone przy podziale na partycje u mnie odpowiednio: HD0: ...1 ...2. Jak to zrobić bez HD tool boxa by zmienić tę pierwszą partycję (i tylko pierwszą) z HD0: na DH0: bez wymazywania jej zawartości.

[#2] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@xtro, post #1

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że najpierw musisz zamontować napęd CD, bo nie zostanie zobaczony bez tego.

[#3] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@pampers, post #2

No właśnie tak też mi się coś zdaje, z CDTV i CD32 nie ma tu problemu, jednak zwykłe Amigi niemultimedialne potrzebowały CDFS w startupie i devs. Wie ktoś może jak uzyskać jednak efekt startu z pierwszego posta. Ja myślałem np. o na stałe włożonej dyskietce doczytującej sterownik lub CC0: z tym samym, a potem juz start z płyty, ale może da się to zrobić bez tego?

[#4] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@xtro, post #3

Pozostaje dyskietka lub CC0:
Mozna tez skorzystac z RAD, ale i tak musisz go jakos wgrac.
Ale przynajmniej bedzie wygladalo ze Amiga odpala sie z CD :) (bez dyskietki czy hdd).
[#5] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@xtro, post #3

...ale może da się to zrobić bez tego?
Nie da rady. Niektóre karty turbo (nie wiem czy wszystkie) z kontrollerem SCSI i podpiętym do niego CD umożliwiają start Ami z napędu optycznego, ale to tylko dzięki zaszytemu w nich firmware. W przypadku kontrolera wbudowanego w płytę główną nie da się, bo w ROMie nie ma sterów do obsługi CD (czy też raczej zaszyte w romie scsi.device zostało pozbawione możliwości zabootowania CD).

[#6] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@APC74, post #5

Nie tylko brakuje sterowników, ale także obsługi systemu plików z CD, jedyna możliwość to bootowanie z dyskietki lub CC0: tak jak to jest w przypadku bootowania z dysków twardych z dyskietki przy kickstarcie 37.299.

XTRO, zdaje się, że masz jedną kartę 512KB na PCMCIA, zrób z tego taki boot disk dla CD-romu. Nie wiem jak się nazywa ten program, ale chyba można zrobić coś takiego, że podczas uruchamiania z dysku twardego można wybrać, który startup-sequence się wykona w zależności od przytrzymanego klawisza, czy też przycisku myszy (nie pamiętam). Wtedy mógłbyś sobie zrobić dwa startup'y, jeden dla HD a drugi dla CD.

Wybierz sobie coś z tego:
http://aminet.net/search?query=multi+boot

Ostatnia modyfikacja: 03.01.2010 13:29:57
[#7] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@rafgc, post #6

mam pytanie.... a po co chcesz zbootowac z CD ? nie widze takiej potrzeby ...botujesz z DH0: mountujesz cd i jazda ...

[#8] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@HOŁDYS, post #7

on nie ma dh0:
[#9] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@Adrian Horn, post #8

aaa widze pierwszy post.. zmiana nazwy jest bez bolesna dla zawartosci dysku (o ile nie pobawisz sie wczesnije partyjami i blockami)

mozesz nawet wpisac sobie zamiast HD0: Windows7:

polecam do partycjonowania HDTools zamiast HDToolBoxa

[#10] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@HOŁDYS, post #7

on chce wystartowac Amige z CD bez uzycia HDD !!!!!
Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post

Ostatnia modyfikacja: 03.01.2010 19:42:53
[#11] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@Norbert, post #10

G'woli wyjaśnienia bo faktycznie nie podałem powodu i potrzeby. Chodzi mi o A600 lub A1200 (takie z kontrolerem IDE można bowiem najtaniej nabyć) z wsadzonym mocno slimowym CDROM'em z takiego desktopowego mini pc Siemensa , który posiadam. Zmieści się spokojnie w A600. I taki komputerek najchętniej bym zmontował z tym CD.

Faktycznie najtaniej będzie zrobić zestaw A600, 512kb PCMCIA, CD i bootować system ze sterownikiem z dyskietki, która będzie w stacji cały czas siedzieć (PCMCIA robi jako dodatkowa pamięć). Po co? Powiedzmy tak, znajoma ma biuro, kupiła sobie TV plazmę do domu i został jej stary TV 4:3 29'. Postawi go na wystawie z przewijającą się ofertą firmy. Ja raz na miesiąc podsyłam jej płytke startową, którą wkłada i robi reset. Reszta ma zadziałać sama. To samo ma się dziać (autouruchomienie) jak zabraknie prądu np. w wolny dzień. Ma to być prezentacyjna idioten-machine (dla użytkownika prosta w podmianie).

Dlaczego akurat na Amidze (przecież mogę to zrobić na pc).

1. Dla satysfakcji, że na Ami
2. Dla satysfakcji , że na Ami , a dostanę za to drobną, ale stałą kasę, co po miesiącu już zwróci koszt tej A600, a to będzie potwierdzało moje twierdzenie, że na Ami da się dziś zarobić :)
3. Nie ma tam netu, więc taka samoodpalałka ami jest niezawodna. Robiłem już takie z użyciem A500, A600, CDTV, A1200 (ale z dyskietki na Deluxe Video III) i z pc (z HD i CD na Scali MM200 i Picture to Exe) i ami chodzi niezawodnie (często od 10 lat), PC raczej po tygodniu trzeba resetować bo na czymś zwiśnie, choć nie jest to pewne.

Popytajcie wśród znajomych w waszych okolicach może prowadzą np. biuro turystyczne, nieruchomości, jakiś sklepik z komórkami - zawsze można zaproponować zrobienie takiego "samograja" na ich wystawie , a Wasze Amigi przy znikomym nakładzie (dziś używany duży TV crt to jakieś 100zł i tyleż na Ami - 1,5MB styknie na 10 min prezentacji) mogą przynosić jeszcze zysk.

W każdym razię dzięki wszystkim za odp. Celuję w A600 lub CDTV/CD32 (tam obędzie się bez dyskietki).

[#12] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@xtro, post #11

Dobry pomysł. Ja bym próbował coś takiego zrobić na CD32 - wszystko przygotować na emulatorze, a potem zrobić bootowalną płytę. Oprócz braku konieczności posiadania stacji dysków (które z wiekiem są coraz bardziej zawodne) dochodzi jeszcze szybszy procesor no i AGAta.

[#13] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@gorzyga, post #12

AGA jest akurat tu (w tym przypadku) nieistotna (320x512 bez overscanu w 32 lub ham styka). Sybkość procka też. Na Deluxe Video III z jedynie dobrze spreparowanej dyskietki 878kb FFS na A600 2MB chip chodzą juz lub chodziły onegdaj moje prezentacje z całkiem ładnymi efektami o długości 10-20 min. trzeba oczywiście pokombinować, całość zrzucić do pliku lzx rospakowującego się do RAD'u lub power packerem. Ważne, że chodzi z Rad'u, stacja nic nie doczytuje (poza pierwszym startem). Przy cd właściwie wystarczy 1MB (jest bardziej niezawodne). Mam jeden taki kom u kolesia, który mu chodzi w ten sposób od 1995 roku (i nawet trochę zarabia :) ) z tym , że to CDTV z 1MB chip i takim fastam dołożonym bodaj 1,8 (już nawet nie pamiętam). Ale z zewnętrznej stacji chodzi bo jak to robiłem nie miałem nagrywarki wtenczas i Caddy, a potem już tak zostało :)

[#14] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@xtro, post #13

Aha weź pod uwagę że jednak to ma być zrobione minimalnym kosztem. w tej chwili cenowo wypada to w kolejności A600 100zł, A1200 200zł, CDTV 250, CD32 300+ (oczywiście nie liczę okazji na które trzeba czekać, bo to ma działać już..). Ja będę dostawał za to 100zł za każdą płytke raz w mies. więc rozumiesz że chodzi o jak najszybszy zwrot inwestycji (miniinwestycji :) ) . ale zawsze potem na amisprzęt kasa samofundująca będzie ... czy nie o to nam chodzi :) ?

[#15] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@xtro, post #14

jesli napisales po co .. ok ..
ale nie rozumiem czemu pani nie moze pstryknac A600 z zasilacza .. z DF0: zalatuje sie simpleos .. i wystartuje prezentacje z podmontowanego CDROMu .. jej to chyba rybka czy komp bedzie sie uruchamial 20 sek .. czy 40 sek .. z dyskietki.

A cel z wykorzystaniem Amigi ..jaknajbardziej sluszny :)) prosta scala wystarczy do tego.

[#16] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@xtro, post #14

W taniej A600 będziesz miał problem z ROMem nie współpracującym z HD.
I ograniczenie w ilości wyświetlanych kolorów, z powodu tego ograniczenia będziesz tracił więcej czasu na przygotowanie materiału.
Mała ilość (1MB) pamięci CHIP też pracy nie ułatwi, można dokupić ale to już będzie cena A1200.
Kupił bym jednak do takiego celu A1200, wstawił kartę CF jako HD i zademonstrował ładną prezentacje pod Scalą.

Pozdrawiam
[#17] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@HOŁDYS, post #15

Mi się wydaje ze to dobry pomysł. W stacji dyskietek na stałe była by dyskietka rozruchowa montująca cd i startująca prezentacje z płyty. Działa tak samo bezstresowo i bez problematycznie. Ja bym to jednak zrobił trochę bardziej elegancko na karcie CF wpinanej do pcimci. choć sam cd rom zły nie jest.
[#18] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@Adrian Horn, post #17

Sprawę jednak rozwiążę "po staremu". Będzie stała goła A1200, a prezentacja będzie bootować z dyskietki i rozpakowywać (lzx) się do RAD'u i z tamtąd "obracać" (zajmuje raptem 500kb po przemyślanej obróbce i wcale nie widać , że jest to na jakimś "niedzisiejszym kompie" i programie z '91 roku zrobione - co dodatkowo mnie cieszy i niewątpliwie nobilituje Amigę jako sprzęt ponadczasowy).

Chciałem dlatego zastosować takie rozwiązanie z CD bo mam wszystko co potrzebne , wystarczyło dokupić A600, ale będę miał praktycznie darmo leciwą A1200 więc o ile ruszy po długim okresie lezakowania to przeżyje swoją drugą młodość i to na cały etat.

[#19] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@xtro, post #1

Musisz zrobić dyskietkę startową z driverem do cedeka, assignami do odpowiednich katalogów na CD i wywołaniem startup-sequence z CD.

Poza CDTV i CD32, jedynie Amigi z BlizzardemPPC/CyberstormemPPC widzą cedeka od razu i są w stanie z niego wybootować.
[#20] Re: Z'boot'owanie A600/1200 z samego CD zamiast HD

@Daclaw, post #19

Nie, nie, jak już napisałem wyżej, całą prezentacja będzie na jednej dyskietce z której trafi do Radu (albo po prosru Ramu). Aktualizacja będzie polegać na wyłączeniu zasilacza, podmianie dysku i właczeniu kompa. NIec poza pierwszym załadowaniem nie będzie się na dyskietce działo (chyba , że autorestart z powodu braku prądu). Wszystko ładnie sie mieści i chodzi, a jest jeszcze sporo jeśli by trzeba było coś dodać. CD nie będzie wcale.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem