[#1] AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.
Jak w temacie. Po raz kolejny przerzuciłem plik amigasys4aga.lha na czystą kartę cf. Rozpakowałem lha i zainstalowałem zgodnie z wyświetlającymi się instrukcjami. Reset i zwiecha przy starcie, najczęściej już po obrazku początkowym. Sprzęt jak w podpisie. Ktoś ma pomysła?

Nie wiem cholera jasna, może coś nie kontaktuje. Nie zawsze karta cf mi się zgłasza. Może to to cholerne apollo?

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2010 20:27:32
[#2] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@q800, post #1

Może nie jestem ekspertem, ale według informacji w internecie wydaje mi się ,że masz za słabą Amigę.

http://efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=569&sid=84c70fa3128bd0882fcc6de74a5866f2
http://amigaos.pl/sprzet.html#komputery

[#3] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@Dart_Mage2, post #2

Jego AMiga spełnia wymagania Amigasys4. Ma procesor 020 oraz minimum4 mb fast ram.
[#4] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@q800, post #1

Czy dobrze podajesz w konfiguracji systemu parametry swojej Amigi? System pyta o rozszerzenie /kartę turbo oraz typ procesora.
[#5] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@Adrian Horn, post #4

Kochani, przepraszam za nieścisłość. Lecę na apollo 1240/40 z 32 ramu. Raz mi się pulpit Amisys odpalił ale zara zwiechę zaliczył. Przy instalacji normalni epodaję procek 68040 i apollo 1240. Normalnie wszystko działa, na samym WB 3.1 nic się nie wiesza. Karta jest wykrywana pamieć też, wszystko się odpala. Ale Amisys, pada przy ekranie początkowym lub zaraz po jeśli przejdę dalej kliknięciem myszy.

Jest możliwość, iż archiwum źle się ściągnęło. Stronka amiga sys ma jakieś kłopoty z wysyłaniem pliku. Parę razy przerywało w połowie, wtedy rar pisał, że napotkano nieoczekiwany koniec archiwum. Z drugiej strony udało mi się to ściągnąć niby całe, przewalić na ami, rozpakowac i zainstalować... Sam już nie wiem o co kaman...

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2010 23:06:01

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2010 23:08:41

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2010 23:10:47

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2010 23:41:26
[#6] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@q800, post #5

Jak wygląda zwis? Ekran zamraża czy jest guru? Jeśli guru to jaki numer?
[#7] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@Adrian Horn, post #6

Zwiesza się różnie. Najczęściej pokazuje się na górze pasek WB i po prostu zawisa, a muza z intro się zapętla. Czasem, rzadko, wywala guru, raz zdaje się 8000 0006, czyli coś z prockiem chyba. Jak mówię, raz pokazał mi cały puplit amisys.

[#8] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@q800, post #7

zrób prosty test. na gołym wb 3.1 wpakuj do ram disku c tylko sie da. Moze byc cała partycja system albo płyta cd. Po dłuższej chwili wyskoczy komunikat, ze ram disk is full. System zapyta czy usunąć niefotokopiowane pliki. Zgódź się. Zrób to ze 2-3 razy i powiedz mi czy sie Amiga zawiesiła. Miej oczywiście wpięte apollo i pamięć fast.
[#9] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@Adrian Horn, post #8

Zrobiłem tak z 8 razy. Nic się nie dzieje i nie wiesza

[#10] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@Adrian Horn, post #8

wyciagnij delkiatnie uklad MACH wyczysc spirytusem styki wloz ..i ciesz sie nie wieszalnym systemem :))))

[#11] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@HOŁDYS, post #10

Kolego Hołdys, co Wy mi tu...:) A poważnie, który to? I czy na pewno powinienem to robić? Nie zanotowałem innych problemów niż nieodpalający się Amisys. Nic innego się nie wiesza. Jakby coś było nie tak to chyba w ogóle by się sypało, dobrze kombinuję?

[#12] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@q800, post #11

Może to być wina tandemu adapter + karta CF. Jeżeli masz taką możliwość to postaw AmigaSYS na HDD. Tak z ciekawości - możesz wkleić startup-sequence? Chętnie bym zobaczył co tam siedzi.

[#13] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@Red_Bullet, post #12

Może być coś w tym co mówisz. Co jakiś czas amisia nie widzi karty CF, pojawia się ekran ROMu i trzeba ją restartować. Ajkoś jutro startupa wkleję. A tym czasem dobrej nocy Panowie i dzięki serdeczne za chęc pomocy OK

[#14] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@q800, post #13

poszukaj forum na temat "pieprzonych kart apollo" a potem mnie krytykuj :)

[#15] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@q800, post #13

Masz sprawny koprocesor w Apollo?
Jaki OS uzywasz z Amigasys?
[#16] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@q800, post #9

Skoro zrobiłeś tak 8 razy i nic się nie iechło to problem zasilania możemy wykluczyć.

Niestety potencjalnych problemów jest całkiem sporo. Ale je też możemy wykluczyć.

Pobaw się najpierw na systemie 3.1 pograj w dooma. Puść mp3 porób cos co da większa robotę twojej karcie apollo. Jeśli będzie ok to problem z hardware apollo też będziemy mogli wykluczyć.

Ja na podstawie tego co opisałeś sprawdził bym czy dobrze Ci się kopiują pliki na tę kartę CF. Opisz jak to robisz? Przegrywasz plik amigasys4.lha na karte CF i rozpakowywujesz go na amidze czy na PC pod emulatorem?

Weź zrób tak i będziemy wtedy prawie wszystko wiedzieć :) podłącz tą kartę pod pc i wystartuj z niej winuae. Daj znać czy system pod udawaną Amigą ruszył czy nie.
[#17] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@Adrian Horn, post #16

W dooma pograłem jakiś czas. Zero problemów.

Robię tak: Nie mam czytnika kart w kompie, więc aexplorerem przez kabel wrzucam na Ami (cholernie długo trwa), następnie rozpakowuję lha już na Amidze. Potem restart i instalka wedlug instrukcji.

Może karta wchodzi w jakiś konflikt. Po wsadzeniu apollo, jakby częściej przy starcie nie bootuje z karty tylko ekran romu wywala.

[#18] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@Norbert, post #15

Chyba sprawny:)

WB 3.1

[#19] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@q800, post #18

więc hardware masz na 99% sprawny. Obstawiam w tej chwili kabel. Weż prześlij za pomocą tego kabla jakaś dyskietkę adf. Możesz ściągnąć gry z ppa dział rodzynki. Skopiuj jednego adf prześlij przez kabel i spróbuj pograć. Jeśli gra się wysypie to znaczy, ze masz problemy z kablem. Jeśli ga będzie działać to musimy kombinować dalej. Spróbuj pobrać astrala HD jest na ppa i nie wymaga instalacji. Można grać zaraz po rozpakowaniu.
[#20] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@Adrian Horn, post #19

Kablem wysyła plik spakowany LHA.
Gdyby był błąd transmisji nie rozpakował by tego archiwum.

Nie oglądałem tego AmigaSys ale jeśli ma tam nawieszane upiększajek jak w AmiKit to w dziwnych konfigach ma prawo się wieszać.
Ktoś orientujący się w WB wyczyścił by katalog WBStartup, wyłączył wszelkie dodatki w skryptach startowych a potem ewentualnie włączał po jednej i szukał która powoduje zwiechy.
Osoba nie zorientowana powinna zainstalować czysty system i ewentualnie upiększać ręcznie, po jednym wynalazku.

Pozdrawiam
[#21] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@RadoslawF, post #20

Być może masz racje Radku. Ale też dzięki takim sytuacjom orientuję sie coraz bardziej. Przy tej konkretnej poznałem parę rzeczy i mechanizmów.

[#22] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@q800, post #21

Ludzie co wy kombinujecie toż system w wersji 4 działa na procku PPC ?
[#23] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@Arkadyy, post #22

Arkadyy napisał(a):

> Ludzie co wy kombinujecie toż system w wersji 4 działa na
> procku PPC ?

Tutaj chodzi o gotowy system z tej strony:
http://amigasys.extra.hu/

Ostatnia modyfikacja: 06.01.2010 22:42:02
[#24] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@lumiks, post #23

A to męczycie się z jakimś gniotem na emulator to powodzenia !!! :D
[#25] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@Arkadyy, post #24

Przeczytaj człowieku najpierw o czym mowa a potem głoś swoje racje.

[#26] Re: AmigaSys 4 AGA - zwiecha przy starcie.

@q800, post #17

Hmm, czyli system jak już wstanie to jest stabilny. Pozwala to sądzić, że z hard jest w porządku (płyta, karta turbo). W pierwszej kolejności wklej tutaj sekwencje startowe (startup-sequence i user-startup). Będę miał wkrótce zainstalowany AmigaSYS, ale w wersji 5.

Zaczynam nabierać przeczucia, że to jednak coś na linii adapter - karta CF.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem