[#1] 2 pytania maksymalnie początkującego
Witam! Od kilku dni posiadam Amigę 500 i Amigę 1200 z dyskiem twardym i CD romem. Zauważyłem, że Amiga posiada w swoich wnętrznościach ELSAT 1208. Czy moglibyście mi dokładnie wytłumaczyć co on daje? Wydaje mi się, że komputerek ma dzięki niemu 8MB pamięci operacyjnej, ale może coś jeszcze?? I teraz najważniejsze pytanie - jak uruchomić gry i program. Amiga ma zainstalowany system AmigaOS 2.1. Pozdrawiam!
[#2] Re: 2 pytania maksymalnie początkującego

@veiner, post #1

8MB pamięci operacyjnej,ale może coś jeszcze??

Tak,ta karta rozszerza pamięć Fast do 8MB (co razem z Chip daje 10MB) i przyspiesza Amigę 1200 około 2,1 razy.

jak uruchomić gry i program

Włożyć dyskietkę do stacji dysków :)

Ostatnia modyfikacja: 07.01.2010 22:00:34
[#3] Re: 2 pytania maksymalnie początkującego

@waldiamiga, post #2

Dzięki za odpowiedź odnośnie ELSATu. Jeśli chodzi o drugie pytanie to coś musiało mi się zaciąć przy pisaniu bo chodziło mi o uruchamianie gier i programów z CD romu :D
[#4] Re: 2 pytania maksymalnie początkującego

@veiner, post #3

Z CD gry i programy można było uruchomić na CDTV i CD32.
W przypadku innych Amig wygodniejsze będzie zainstalowanie z CD na HD i potem uruchomienie z twardego dysku.

Pozdrawiam
[#5] Re: 2 pytania maksymalnie początkującego

@RadoslawF, post #4

Rozumiem, ale jak mam "dojść do napędu" w systemie, aby to skopiować na dysk? W folderze system widzę ikonę cd0, ale gdy klikam na nią wyskakuje komunikat "Device 'CD:' is already mounted".
[#6] Re: 2 pytania maksymalnie początkującego

@RadoslawF, post #4

Oczywiście aby zadziałał CD trzeba jeszcze zainstalować "sterowniki" do obsługi CD.

[#7] Re: 2 pytania maksymalnie początkującego

@MaaG^dA, post #6

Ok będę kombinował, ale najpierw spróbuję zainstalować AmigaOS 3.1. Dzięki za szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich Amigowców!
[#8] Re: 2 pytania maksymalnie początkującego

@veiner, post #7

Jeśli masz Amiga OS na dysku (3.0 lub 3.1) to nie musisz nic instalować. W kwestii cd-romu to na pewno potrzebujesz jakiegoś pakietu do obsługi napędu. Może to być AsimCDFS, CacheCDFS, AmiCDFS. Od siebie mogę polecić CacheCDFS, gdyż on jako jedyny działa z moim napędem CD (Teac CDW58E). Przy okazji ma taki fajny programik jak FindCD, którym można kontrolować (np. podczas instalacji) czy napęd został wykryty przez soft czy nie. AsimCDFS u mnie się instalował, ale napędu nie widział. Niby wszystko było ok, ale w WB miałem CD0???. Jeżeli zainstalujesz filesystem i wszystp będzie działać, to:

- jeżeli chcesz mieć od raz po zabootowaiu systemu dostępny cd, przekopiuj plik CD0 i CD0.info z DH0:Storage/Dosdrivers do Devs:Dosdrivers,
- jeżeli nie chcesz, to uruchomieniu systemu będziesz musiał z palca strzelić mount cd0: lub kliknąć na ikonkę cd0.

Masz na pokładzie fast, więc te kilkadziesiąt kilo ramu, które zajmie driver, nie zrobi wielkiej różnicy.

Co do samej karty, to E1208 to rozszerzenie o 8MB Fast Ram, zegar RTC (czasu rzeczywistego) i podstawka pod koprocesor MC68881 lub MC68882. Takie w sumie najprostsze turbo. Używałem tej karty od 1998-2003 - zero problemów.

Co do odpalania gier z CDTV czy CD32 (z cd-romu) to też może być problem. Mam w swoich zbiorach Oscar/Diggers 32. Niestety do uruchomienia gra wymaga naciśnięcia klawisza na padzie od CD32, którego to przycisku na joysticku/myszce nie ma.

Jeżeli masz zamiar wykorzystywać Amigę 1200 do gier/dem, to polecam zainteresować się pakietem WHDLoad. Umożliwia on uruchamianie gier/dem wprost z twardego dysku. Co więcej, czyni to nawet z grami na dyskach NDOS, których nijak nie szło zainstalowac na HDD.

[#9] Re: 2 pytania maksymalnie początkującego

@Red_Bullet, post #8

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź i przydatne informacje.

Czy jest możliwość podłączenia internetu pod moją Amigę? Lepiej byłoby wtedy zdobyć te wszystkie potrzebne pliki. I jeszcze jedno czy pociągnęłaby system Amigasys4? Pozdrawiam serdecznie

Ostatnia modyfikacja: 09.01.2010 21:46:24
[#10] Re: 2 pytania maksymalnie początkującego

@veiner, post #9

Amiga OS4 wymaga karty turbo z procesorem PPC, które to z kolei potrafią kosztować ponad 1500zł, więc sobie nie odpalisz.

[#11] Re: 2 pytania maksymalnie początkującego

@veiner, post #9

Bez turbo czy nawet fastu i przy nic "nicniewiedzącym" użytkowniku ?
daruj sobie.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem