[#1] patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9
Witam!

Na EAB znalazłem taki temat dotyczący kickstartu 3.9 http://eab.abime.net/showthread.php?t=23361

Kickstart 3.9 to kicstart 3.1 z różnymi patchami, m.in na execa oraz zintegrowanymi patchami BB1 i BB2, być może nawet z SCSSI.DEVICE obsługującym dyski ponad 4GB (podobno można nawet integrować moduły od blizzarda). Działa nawet na 68000, więc można zintegrować np taki scsci.device i pożegnać się z problemem dużych dysków i kombinowaniem w loadmodule na A600 (na A1200 też).

Jako, że nie mam żadnej styczności ze światem AOS 3.5 i wyżej, chciałbym się dowiedzieć, czy te patche BB1 i BB2 da radę skądś ściągnąć, czy może są one chronionym składnikiem systemu operacyjnego. Chciałbym spróbować zrobić taki kickstart w wolnym czasie ale nie mogę znaleźć tych patchy w internecie, nie wiem pod jaką frazą tego szukać.

[#2] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@rafgc, post #1

Tu masz pliki:
http://www.haage-partner.net/download/AmigaOS/
a tu stronę o nieoficjalnym BB3 i BB4
http://lilliput.host-cafe.com/start.htm

[#3] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@radzik, post #2

ciekawy temat .. Rafal potrafilbys zaprogramowac Emprom 3.9 ? bylbym zainteresowany :)

[#4] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@HOŁDYS, post #3

Ja również! :)

[#5] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@HOŁDYS, post #3

Zaprogramować eproma to nie problem czy to do A1200 (graffiti) czy A600, najpierw pokombinuję w wolnym czasie nad wrzuceniem tych patchy do kickstartu.

Podobno program do robienia tego wywala bibliotekę workbench.library i trzeba ją wczytywać z dysku (niektóre programy mogą jej nie znajdować podobno- opisane w wątku na EAB).

Na razie muszę przejrzeć co jest w tych patchach BB1 i BB2, żeby zobaczyć co można wrzucić do kickstartu. Do OS3.5 i 3.9 były inne patche?

Nie wiem też czy tak można, ale na jednym z wątków ktoś napisał, że można nawet wrzucić sterowniki od cd-romu. http://eab.abime.net/showthread.php?t=50011

Ostatnia modyfikacja: 08.01.2010 18:32:09
[#6] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@rafgc, post #5

W patchu BB2 jest podobno exec.library w wersji 45.20, ale w tych paczkach co podał RADZIK nie mogę czegoś takiego znaleźć, skąd to wziąć?

[#7] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@rafgc, post #6

W tym co podałem linka BB2 powinien być niwy exec. Ale przy tej kwestii pozostaje jedno ale, ten nowy exec nie zawsze chce działać z dana konfiguracją Amigi. Mi na moich dwóch Amigach wiesza system.

[#8] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@radzik, post #7

A sprawdzałeś execa od Piru w wersji 44?

[#9] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@rafgc, post #8

Nie, a gdzie go można znaleźć?

[#10] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@radzik, post #9

Mogę ci go podesłać.

Próbowałem trochę kombinować z tym kickstartem 3.9 i widzę, że jest problem, bo jest za mało miejsca żeby upakować wszystko w 512kB, można wywalić np workbench.library i icon.library, trzeba je skopiować wtedy na dysk, ale niesie to za sobą potrzebę trzymania ich na dysku i workbench z dyskietki np się już nie uruchomi jak nie będzie tej biblioteki w LIBS:

Można zrobić ROM o rozmiarze 1MB, ale z kolei przy 040/060 i MMU trzeba wrzucać jakiegoś patcha, który oszukuje MMU, że to jest CD32 przez co nie będzie blokował dostępu do obszaru rozszerzonego romu.

If it isn't a CD32 'extended' ROM, and the target machine has a 68040 or 68060...
Add the 'DummyCDstrap' file (in /Remus/others/DummyCDstrap/).
Without this, the 68040/68060 libraries will setup the MMU to block any read accesses to the extended ROM space.
The file doesn't do anything, so it's safe to add even if you don't have an 040/060, it only takes up 68 bytes of the ROM.
(The '040/'060 libs just check the resident list for 'cdstrap', and if it's found won't remap the $e00000-$e7ffff address space
.. tested with C= 040.library, Apollo ,Phase5 and Thor's MMU lib '040 and '060 libraries)

Chyba spróbuję zrobić ten 1MB kicsktart.

Ostatnia modyfikacja: 09.01.2010 18:11:46
[#11] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@rafgc, post #10

Podeślij, potestuje.

A rom jak już robić to faktycznie większy. A może by tak 2 MB?

[#12] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@radzik, post #11

Kłania się rozkład adresów systemu jak zrobisz 2Mb to zabraknie ci miejsca dla pracy Amigi tak na marginesie.
[#13] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@radzik, post #11

Nie ma sensu robić w 2MB, bo nie wiadomo co bym miał tam wrzucić, poza tym wg mapy pamięci amigi obszar kickstartu to f00000-ffffff i ma rozmiar 1MB. więc podejrzewam, że gdyby nawet upchać te 2MB, to amiga by nie potrafiła odczytać niczego powyżej 1MB z epromu.

[#14] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@rafgc, post #13

Że tak się włączę mimo, że nie wimem do końca o czym piszecie, ale coś o KS39 ostatnio czytałem do A600 (nie koniecznie ze zrozumieniem). Niemniej odnoście upchania takie coś mi się pomyślało, a jakby tam jakieś mniej używane elementy skompresować power packer patcherem (jeśli nie pomyliłem nazwy). Albo kickstart samorozarchiwizujący się do fastu na starcie i tam rezydujący? Przy okazji Ami by szybciej działała (no, ale mniała by te pareset kilo mniej fastu)...

[#15] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@xtro, post #14

he he :) ale zaszalales XTro :P ulanska fantazja z tym powerpockerem :))

[#16] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@xtro, post #14

Nie wiem do końca, czy można pakować biblioteki i sterowniki powerpackerem.
Przenoszenie kickstartu do fastu na zwykłej amidze nie ma sensu. Mam blizzarda 14MHZ do A500 i tam jest opcja załadowania kickstartu do kości pamięci na akceleratorze, ale nie zauważyłem żadnej różnicy w prędkości przy korzystaniu z tej funkcji. Być może dopiero przy większych częstotliwościach pracy procesora wrzucanie kickstartu do fastu coś daje.

żeby zrealizowac twoją wizję samorozpakowującego się kicstartu, trzeba by napisac specjalny moduł, który by się uruchamiał przy każdym resecie amigi, rozpakowywał kickstart do fastu i mapował go tak jak to robią skick lub relokick. Jak dla mnie to cel nie do osiągnięcia.

Ostatnia modyfikacja: 09.01.2010 22:14:22
[#17] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@rafgc, post #16

Myśl mi taka przyszła, bo kiedyś w '92 miałem do A500 przystawkę AtBus bodaj Elsatu z HD 85MB (ależ to było szczęście). Szybak jednak zabrakło miejsca na programy i dane. Odkryłem wtedy PowerPackera do pakowania programów i (!) danych. Np. Uruchomiany spakowany DPaint zapisywał stworzoną animację Anim5. Uruchamiałem potem PPackera i pakowałem ją na maxa. Potem mogłem ją normalnie odtworzyć i otworzyć do dalszej edycji DPaincie. o samo dotyczyło wszystkich programów, a to dzięki pppatcherowi (nie jestem pewien nazwy. Było do niego coś w c i chyba libs. I odpowiednie bodaj odwołanie do programu rezydującego w ramie po starcie systemu. Pamiętam , że były chyba ze 2-3 programy , które niechciały z tym chodzić. NIe wiem już jak to było z bibliotekami, ale taktycznie chodziło popakować sporo innych rzeczy bodaj np. fonty. Chodzi mi o to by takiego patchera dać w kicku (był niewielki ok 10kb) i pakować to co się da by zrobić możliwie najwięcej miejsca , a co nie da się to nie pakiwać.

[#18] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@xtro, post #17

powerpackeram dało radę kompresować wszystko, pytanie brzmi, czy po skompresowaniu biblioteki powerpackerem mozna było ją wrzucić do LIBS: i z niej dalej korzystać.

[#19] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@rafgc, post #18

No właśnie prawdopodobnie (już tego nie pamiętam ten patcher nie działał na bibliotekach (znaczy się nei otwierały. Musiałbym poszperać w necie i przypomnieć sobie jak ja to robiłem wtedy i postawic sobie symulację takiej A500 KS13 jak wtedy - potestować co się dawało , a co nie. Mam chyba jeszcze (no chyba że wyrzuciłem) jakąś kasetę w systemie VBS , gdzie zrzuciłem jak sprzedałem tą Ami cały ten dysk systemowy na wideo (hmm tylko VBS juz nie mam ). Ale w ferie pobawię się z UAE. NIemniej jeśli nie bibliteki to oże inne elementy kicka, a może ktoś zdolny zrobiłby taki loader że np. na wstępie miałbyś KS 2MB, pierwsza połowa adresowana by była normalnie, a druga połowa jako ostatni blok pamięcie sprawdzając przy okazji ile jest jej w systemie (nie jestem programistą tylko więc tak gdybam?)

Można też (tak na chłopski rozum wymyślam teraz ) poszukać takich wersji bibliotek, które są mniejsze (?) ja kiedyś np. jak mi przychodziła chęć na updatowanie leciałem po kolei wszystkie składniki systemu i podmieniałem na najnowsze jakie znalazłem w tym biblioteki , nieraz te same były w nowszej wersji o kilka kb mniejsze (?) No tak podpowiadam bo nie wiem co i gdzie siedzi w KS, nigdy się tym nie pasjonowałem, ale jakby był nowszy jakiś to pewnie bym zainstalował bo zakładam, że byłby o coś tam lepszy..

Ostatnia modyfikacja: 09.01.2010 23:53:50

Ostatnia modyfikacja: 09.01.2010 23:55:09
[#20] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@xtro, post #19

Ależ ty fantazjujesz XTRO :) Niektóre biblioteki są mniejsze a inne większe, sterowniki też np scsi.device z kicka 3.1 zajmuje około 10kb a ten z BB3 już ponad 14kb. Poza to chyba nie wypuszczali nowych bibliotek do update'owania kickstartu, jedyne jaki mogę wykorzystać, to te co są w boingBagach. Chyba, że ktoś wypuścił jakieś nowsze typu rom-update z BB.

[#21] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@rafgc, post #18

rafgc:

Tak sobie jeszcze pomyślałem już poza kickiem (piszę tu bo może kogoś jeszcze zainteresuje):

Czy nie myślałeś o wykonaniu podobnego jak dla A600 nakładanego rozszerzenia fast na procek 68020 - myślę tu oczywiście o jego wykorzystaniu dla CD32 (choć pewnie i poszło by z innymi modelami).

to by była przy okazji pewnie niezła dopałka rzędu x2 (tyle kopa dostawała A1200 po zainstalowaniu fast) dla gier 3D, które wyszły na nią (troche się dziwię, że C= nie pomyślało choć o 1 MB tej pamięci jako przyspieszaczu dla tej konsoli lub przynajmniej slocie na simma).

Czy byłoby to o wiele trudniejsze od płytki dla A600 - a podejrzewam , że odbiorców miałbyś sporo?

[#22] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@xtro, post #17

XTRO a nie pomyliles powerpackera z Imploderem ??? :)) :)) ::))

[#23] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@HOŁDYS, post #22

Oj chyba nie, pamiętam, że robiłem to powerpackerem a uruchomiony był w tle pppatch czy pppatcher/ peiter coś takiego... na wb13

Podpowiedziane jak to zrobić było chyba a "Kebabie" lub "Amigowcu"

Ostatnia modyfikacja: 10.01.2010 01:06:26
[#24] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@xtro, post #23

powerpacker owszem mogles rozpakowac w przelocie modul grafike czy execa .. ale juz nie biblioteke czy fonty

TurboImploader4.0 (taki z muzyczka w tle) radzil sobie z tym wysmienicie..wybierales mu co ma pakowac czy execa czy biblioteke on sam ustawial sobie chunky :) i jechal ..
Plus tego ..nieasmowita szybkosc rozpakowania w tle ..
minus..wymagal troche wiecej ramu przy duzych plikach

przy dyskietcr najlepszy byl titanicCruncher . odczytywal sector i robil dekompresje w efekcie nawet przy wolnym nosniku jak dyskietka nic sie nie czekalo na decrunch :)

[#25] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@rafgc, post #20

rafgc

Jeszcze poza powyższym pytaniem do Ciebie o CD32 mam dodatkowo takie:

Co to jest? Jest to do zrobienia i czy dobrze myślę , że jest to dość proste do zrobienia?

http://www.guildserver.co.uk/data_images/schematics/misc_thumbs/nf16-thumb.jpg

http://www.guildserver.co.uk/data_images/schematics/misc_thumbs/A600CPC-thumb.png

[#26] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@xtro, post #25

W CD32 jak i A1200 procesor jest w takiej obudowie, że nie da rady nic na niego założyć. Pozostaje tylko złącze rozszerzeń, do którego nie ma gniazd.

Co do tych linków, to pierwszy umożliwia zamontowanie procesora 14MHz
http://eab.abime.net/showpost.php?p=363645

A drugie to przejściówka z obudowy PLCC68 na DIP64, czyli umożliwia wsadzenia procka z A500 do A600.

Co do pakowania bibliotek, to nie jestem pewien czy to będzie działać, to zależy, czy do tych bibliotek z kickstartu programy odwołują się jak do bibliotek wczytanych do pamięci czyli bezpośrednio (nie będzie działać) czy biblioteka zostaje wczytana do ramu z kickstartu i uruchomiona (istnieje szansa, że będzie działać).

[#27] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@rafgc, post #26

Czyli w zasadzie gdybyś miał potrzebne scalaki mógłbyś coś takiego wyprodukować? Widze o ile na chłopski rozum rozgryzłem schemat , że jest to druk 2 stronny (niebieskie - czerwone ścieżki).

Tylko nie bardzo widać tu pamięć fast, co rodzi kolejne pytanie: zakładam, że masz taką działającą kartę, nasadzamy ją na procesor na płycie A600, a potem możemy nasadzić te 9,5MB na 14MHz procek tej karty - taka 2 warstwowa kanapka by poszła?

I jeszcze jedno. Czy stoi coś na przeszkodzie by mając np. proc. 28MHz tak zmodyfikować tą kartę by taki obsługiwała? Pisze to z myślą o tym , że była taka karta do A500 supra28 (nawet zastanawiałem się kiedyś, czy nie kupić bo miałem wówczas A500 z suprą ram 500 u boku i trafiłem akurat w amisklepie na to turbo, ale myślałem juz wtedy o wymianie amigi i się nie zdecydowałem).

am był właśnei chyba tego rozmiaru procesor 68k taktowany 28MHz

http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=87

[#28] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@xtro, post #27

Ta pamięć nie działa na 14MHZ, trzeba by przerobić cały kontroler pamięci aby dało radę, a moja wiedza nie sięga tak głęboko, żeby tego dokonać.

Ciężko powiedzieć, czy dałoby rade na 28MHz, to nie mój projekt, coś trzeba kombinować z logiką gdy procesor taktowany jest z inna częstotliwością niż płyta główna, wiec może się okazać, ze to co działa z 14MHz nie będzie działać 28 i na odwrót.

Już prędzej by działało jakby pamięć chodziła n 7MHZ a procek na 14MHZ.

[#29] Re: patche BB1 BB2 itp kicstart 3.9

@rafgc, post #28

Czyli odpada, ewentualnie taka karta 14MHz plus 4MB na pcmcia jeśli jej nie blokuje. Wtedy może uzyskało by się przy tym procku i pamięci wzrost prędkości nie 1.34 jak wykazuje Sysinfo przy 9,5MB, ale może jakieś 1.8-2x ?
Tylko chyba nie ma to jednak senu - sztuka dla sztuki i koszt pcmcia ramu... Pozatym bardziej zależy mi na większym i nie wystającym z boku ramie :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem