[#1] Amiga 600
Witam,

Jestem nowy na forum, po latach zakupiłem sobie Amige 600. Nie ma dysku, nie ma nic, procz zasilacza (celowo taka chcialem zeby sam przy niej grzebac).

W dawych czasach mialem taka sama, podlaczalem ja do telewizora i smigala. Teraz juz nic na ten temat nie wiem.

Jakie powinny byc moje pierwsze kroki ? Tzn. chcialbym podlaczyc ja do monitora LCD, zamontowac dysk cf i wbench. Ewentualnie dokupic RAM.
[#2] Re: Amiga 600

@dGRp, post #1

AMIGA ma jaki Rom ?

[#3] Re: Amiga 600

@dGRp, post #1

http://www.ppa.pl/artykul-Amiga.600.1200.i.czytnik.kart.Compact.Flash-1_3_42.html

http://www.ppa.pl/artykul-Compact.Flash.jako.twardy.dysk-1_4_988.html

Ostatnia modyfikacja: 08.01.2010 17:19:13
[#4] Re: Amiga 600

@Dorian3d, post #3

chyba nie o to mu chodzilo .. on chyba nawet nie wie ze ma port PCMCIA :)
wlacz amige i przepisz cyferki co ci sie pojawia lub wlacz workbencha .. i w execute as (Amiga + E) wpisz version ..i przepisz wzorki co ci wyskocza .. pomozemy co dalej

[#5] Re: Amiga 600

@Dorian3d, post #2

Tego nie wiem, nie mam TV, nie mam jak jej podlaczyc. Pojade w weekend do znajomych i sprawdze.

Btw. mam w domy karte PCMCIA ktora sama w sobie jest flashem 16MB ;) Wykorzystam ja moze. Rozumiem ze system moge wgrac z aminetu?

Dobrze by bylo jakbym mogl podlaczyc ja do monitora. Bo tego mam na peczki.
[#6] Re: Amiga 600

@HOŁDYS, post #4

HOŁDYS napisał(a):

> chyba nie o to mu chodzilo .. on chyba nawet nie wie ze ma port
> PCMCIA :)
> wlacz amige i przepisz cyferki co ci sie pojawia lub wlacz
> workbencha .. i w execute as (Amiga + E) wpisz version ..i
> przepisz wzorki co ci wyskocza .. pomozemy co dalej
>
>

Wiem wiem ze ma PCMCIA. Wbencha zdaje sie nie mam :) bo nie mam dysku. gola amiga.
[#7] Re: Amiga 600

@dGRp, post #6

http://members.fortunecity.co.uk/amigaemulation/hpic3.gif

tu jest 2.0(37.175 )
ty masz jaki ?

[#8] Re: Amiga 600

@dGRp, post #5

raczej jej nie wykorzystasz :) musisz miec specyjalna karte SRAM/DRAM .. mam 4 MB taka karte .. i 1 MB SRAM sluzy jako FAST RAM w amidze lub botowalnty dysk

[#9] Re: Amiga 600

@HOŁDYS, post #8

ok dojechalem do domu. probuje podlaczyc amige 600 do telewizora sony trinitron 21" CRT, ale cos nie dziala.

wsadzilem kabel do gniazda comp w amidze, a w sony do anteny i szukalem po wszystkich kanalach.

czy w ogole dobrze to podlaczam?
[#10] Re: Amiga 600

@dGRp, post #9

Composite podpina sie chinchem do tv, musisz do wyjscia antenowego podlaczyc w amidze
[#11] Re: Amiga 600

@Dorian3d, post #7

ok odczytalem.

mam 2.0 37.299

czy on jest ok czy mam robic jakis upgrade ?

Ostatnia modyfikacja: 09.01.2010 12:21:18
[#12] Re: Amiga 600

@dGRp, post #11

Rom jak rom , tyle, że z takim romem nie odpalisz dysku twardego.

Potrzebujesz rom w wersji conajmniej 37.300 (ja mam 37.350 i sobie chwale, nie ma z nim żadnych problemów).

Ogólnie to jest gdzieś na forum, jak odpalić na takim kickstarcie dysk (chodzi chyba o zmapowanie kickstartu do RAM DISKU).

Moim zdaniem najtaniej będzie dokupić kickstart 37.350 lub 37.300 na allegro , podłączyć dysk twardy 3,5 cala , później nagrywać dyskietki itp.

Co do telewizora to ja używam kabla rgb , z jednej strony zakończony jest wtyczką 23 pinową+2 czincze audio a z drugiej euro-scart (i to chyba najlepsza jakoś obrazu jaką można TANIM kosztem uzyskać na tv)

Pozdrawiam.
[#13] Re: Amiga 600

@dGRp, post #11

Musisz zmienić kickstart :) By dysk lub IDE-CF mógł bootować to wymagany jest kickstart 37.300 lub 37.350. Instalacja jest prosta wymiana kostki i wszystko gra.

Pozdrawiam,
RadziN

Ostatnia modyfikacja: 09.01.2010 12:49:55
[#14] Re: Amiga 600

@RadziN, post #13

Dzieki, teraz jedynie musze zakupic ! Czekam az sie na allegro pojawi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem