[#1] Amiga z odzyzku (problem z odczytem dyskietek)
Witam!
Niedawno stalem sie szczesliwym posiadaczem Amigi 600, ktora niestety magazynowana byla w zlych warunkach (lezala w chlodnym i wilgotnym miejscu) a na dodatek nie miala zasilacza. W zwiazku z checia uruchomienia leciwego sprzetu podlaczylem zasilacz PC ATX, zobaczylem purpurowy ekran kickstartu 2.0 i juz mialem zacieszac gdy okazalo sie ze nie moge odpalic zadnej dyskietki :0

Mam okolo 100 dyskietek po poprzednim wlascicielu. Wkladalem do stacji dyskow kazda z nich i zadna nie chciala sie odpalic tzn. przy wkladaniu dyskietki normalnie zaskakuje, slychac jak obraca talerzem i wydaje normalne dzwieki - ekran startowy znika tak jakby juz mial wczytywac dykietke, ale zaraz pomaranczowe swiatelko sie wylacza, dyskietka przestaje byc odczytywana a ekran startowy z prosba wlozenia dyskietki wraca spowrotem na ekran. Na dodatek zaobserwowalem pewna przypadlosc na klawiaturze - LED caps locka ciagle sie swieci (nie miga, nie pulsuje tylko swieci stalym swiatlem). Czy to mozliwe ze wszystkie dyskietki mam uszkodzone dlatego zadnej nie da sie odczytac? co z caps lockiem?

Poradzcie mi drodzy Amigowcy w czym problem :0

Ostatnia modyfikacja: 09.01.2010 15:12:59
[#2] Re: Amiga z odzyzku (problem z odczytem dyskietek)

@AmiMorph, post #1

Być może flopka ma zanieczyszczone głowice lub jest uszkodzona.Dyskietki swoja droga mogły się "zepsuć" z biegiem czasu.

[#3] Re: Amiga z odzyzku (problem z odczytem dyskietek)

@AmiMorph, post #1

Stacja dyskietek - wyjąć, otworzyć i wyczyścić głowice spirytusem. Dyskietki, jak długo poleżały, to się nadają do ponownego sformatowania. Jeśli będziesz miał pewną dyskietkę a stacja dalej nie zaskoczy, to możesz za grosze dorwać flopa od PC i go przerobić - poprzez modyfikację taśmy łączącej stację z kontrolerem lub ingerencja w elektronikę stacji (tu już nie wszystkie, nadają się tylko te starsze z wyprowadzonym sygnałem DISKCHANGE i READY).
Tak to wygląda na przykładzie stacji Samsunga:
http://www3.telus.net/narmi/CircuitMods.jpg
Przeróbka wygląda tak - aby stacja była rozpoznana jako DF0: należy ściągnąć cynę z pól oznaczonych jako DS1 i połączyć pola oznaczone DS0. Potem ściągamy rezystor z pola DC (sygnał DISKCHANGE) i lutujemy go w pole RDY (sygnał READY). Nie musi to być zresztą rezystor - element SMD oznaczony symbolem "0" lub "000" to po prostu zwora i możemy styki pola RDY połączyć cyną. Na koniec kawałkiem przewodu łączymy jeden ze styków pola DC (ten , który nie jest podłączony do pinu nr 34) z pinem nr 2.

A przeróbkę kabla masz tutaj:
http://www.norbid.of.pl/

[#4] Re: Amiga z odzyzku (problem z odczytem dyskietek)

@AmiMorph, post #1

najlatwiejszy sposob dla poczatkujacych - dyskietka czyszczaca z plynem (lub alkoholem).

Kilka stacje sam odratowalem bez otwierania obudowy

[#5] Re: Amiga z odzyzku (problem z odczytem dyskietek)

@HOŁDYS, post #4

Jeśli Amiga przeleżała kilka lat w garażu, czasami lepiej zajrzeć do środka. Kiedyś ze stacji A500 pająka wyciągałem, a tu dyskietka czyszcząca nie pomoże :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem