Wątek zamknięty
[#1] Jak samplowac bez zaklocen?
Posiadam Sampler Stereo i uzywaja takich programow do samplingu jak Audio Master, HardDriveRecord, Digition, HDFrequency mam tak lipny dzwiek z takim piszczeniem ze nie da sie tego wogole sluchac. Sampler podlaczony mam do wzmacniacza, a wzmacniacz do radia, amigi, cd i wszedzi sa olbrzymie e zaklocenia. Czego to wina? Zaklocenia z pracy dysku twardego? Zepsuty sampler? A moze na amidze tylko tyle da sie wycis? Czy ktos wogole "ladowal" dzwiek z zewn urzadzen do amigi za pomoa samplera w miare bez zaklocen? Bo to co ja mam to jest katastrofa. Help me. Z gory dzieka za okazana pomoc. Jak komus jest spieszno do okazania mi pomocy to jestem na #amiga.rulez :P
[#2] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@sordan, post #1

Na Pauli duzo nie osiagniesz, zawsze bedzie "szuszczec", ale te piski spowodowane sa prawdopodobnie nieodpowiednimi kabelkami. Nalezy uzywac ekranowanych. Ja swojego czasu przewody zrobilem z oryginalnego kabla gitarowego. Na zwyklym zaklocenia byly okropne. Druga sprawa, to u mnie najlepiej samplowal OctamedSoundStudio oraz DSS (nie mialem sampleraHIFI). Drugim "sposobem" czesciowego wyeliminowania szumow jest celowe podbicie wysokich tonow podczas samplowania oraz jak najglosniejsze ustawienie dzwieku, ale bez doprowadzenia do przesteru. Pozniej takiego sampla nalezy przefiltrowac, dzieki czemu zostana wyciszone szumy a wysokie tony doprowadzone do normalnego stanu...Aha, sampluj zawsze 44.1 kHz, nigdy w nizszej, poniewaz w tej czestotliwosci jest najmniejszy poziom szumow. Pozniej w razie potrzeby przekonwertujesz do nizszej.
[#3] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Andrzej Drozd, post #2

Aha, sampluj zawsze 44.1 kHz, nigdy w nizszej, poniewaz w tej czestotliwosci jest najmniejszy poziom szumow.

ROTFL. kolejny drozdzizm do kolekcji
[#4] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@v., post #3

Tylko nie wymagaj wiele od samplera 8bitowego. Do samplowania najlepsza jest karta muzyczna.
[#5] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@v., post #3

Valwit, zal mi ciebie synku. Na samplerze 8 bit zeby zjadlem i tyle sie namordowalem ze szok. Nie masz o tym zielonego pojecia...muzyki to lepiej nie dotykaj bo cos spalisz.
[#6] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Andrzej Drozd, post #5

yeeeah andrzej rulez :D
[#7] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Andrzej Drozd, post #5

Andrzej Drozd napisał(a):

> Valwit, zal mi ciebie synku. Na samplerze 8 bit zeby zjadlem i
> tyle sie namordowalem ze szok. Nie masz o tym zielonego
> pojecia...muzyki to lepiej nie dotykaj bo cos spalisz.

kiedys wspominales o tym ze na amidze zeby zjadles, w miedzyczasie nie raz udowodniles jak wielkim idiota jestes i jak gowniane pojecie masz o amigach.
wytlumacz mi zatem prosze jaka jest zaleznosc miedzy szumami a czestotliwoscia samplownia i dlaczego przy 44.1 kHz jest on mniejszy niz przy np. 16 kHz. dla takiego eksperta nie powinien to byc przeciez problem.
[#8] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@v., post #7

"kiedys wspominales o tym ze na amidze zeby zjadles, w miedzyczasie nie raz udowodniles jak wielkim idiota jestes i jak gowniane pojecie masz o amigach."

Nigdy nie twierdzilem ze zjadlem zeby na Amidze i nigdy nie wymadrzam sie ze jestem wszechwiedzacy. Mozesz podac ta wpadke? (oprocz oczywiscie pecetowego zasilacza transformatorowego oraz "trollowania" na ACP i IRC.

"wytlumacz mi zatem prosze jaka jest zaleznosc miedzy szumami a czestotliwoscia samplownia i dlaczego przy 44.1 kHz jest on mniejszy niz przy np. 16 kHz. dla takiego eksperta nie powinien to byc przeciez problem."

Wytlumacze to praktycznie (z praktycznych obserwacji podczas uzywania samplera 8 bit). Wyzsza czestotliwosc dzwieku (szybsze odtwarzanie tych szumow) maskuje je dla ludzkiego ucha. Zrob sobie taki test: Posampluj same szumy w czestotliwosci 16kHz oraz same szumy w 44.1kHz. Od razu zauwazysz ze szumy w 44.1kHz maja wyzszy i lagodniejszy dzwiek, a posamplowane w jeszcze wyzszej praktycznie nieslyszalne sa dla ludzkiego ucha, natomiast szumy w 16kHz "skwiercza". Teraz gdy przekonwertujesz szumy posamplowane na 44.1kHz do 16kHz oczywiscie KONIECZNIE BEZ ZMIANY PREDKOSCI ODTWARZANIA i porownasz, to zrozumiesz o co chodzi. To taki trick na samplerze 8 bit.
[#9] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Andrzej Drozd, post #8

> Wytlumacze to praktycznie (z praktycznych obserwacji podczas
> uzywania samplera 8 bit). Wyzsza czestotliwosc dzwieku (szybsze
> odtwarzanie tych szumow) maskuje je dla ludzkiego ucha. Zrob
> sobie taki test: Posampluj same szumy w czestotliwosci 16kHz
> oraz same szumy w 44.1kHz. Od razu zauwazysz ze szumy w 44.1kHz
> maja wyzszy i lagodniejszy dzwiek, a posamplowane w jeszcze
> wyzszej praktycznie nieslyszalne sa dla ludzkiego ucha,
> natomiast szumy w 16kHz "skwiercza". Teraz gdy przekonwertujesz
> szumy posamplowane na 44.1kHz do 16kHz oczywiscie KONIECZNIE
> BEZ ZMIANY PREDKOSCI ODTWARZANIA i porownasz, to zrozumiesz o
> co chodzi. To taki trick na samplerze 8 bit.

Chłopie, poucz się najpierw trochę o widmie, analizie częstotliwościowej, charakterystyce różnych typów szumu, szumach kwantowania, itd., bo to co piszesz woła o pomstę do nieba!
[#10] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Jacek Rzeuski, post #9

"Chłopie, poucz się najpierw trochę o widmie, analizie częstotliwościowej, charakterystyce różnych typów szumu, szumach kwantowania, itd., bo to co piszesz woła o pomstę do nieba!"

Jacku :) Oczywiscie, ale sposob ten na SAMPLERZE 8 BIT naprawde dziala. Mowa jest o szumach (skwierczeniu) generowanych przez niskiej jakosci sampler 8 bit. Zrozum nikt tutaj nie rozmawia o profesjonalnych (czy nawet polprofesjonalnych) kartach 24 bit. Mozna to analogicznie porownac do pewnego artykulu z MA (sampling 96 kHZ). Zastanawiam sie dlaczego ci co maja najmniej praktyki (tutaj boje z muzyka i praktyczne wykorzystanie tego) maja najwiecej do powiedzenia maskujac sie jakas wiedza akademicka, ktora nijak (w tym) przypadku nie ma sie do rzeczywistosci. Moze podeslac przykladowe szumy (skwierczenia)?
[#11] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Andrzej Drozd, post #10

Te skwierczenia to nie tylko wynik niskiej częstotliwości próbkowania. Tyle teorii, więcej nie mam ochoty tłumaczyć, ale wiedz, że ta wiedza akademicka (poparta odpowiednimi zajęciami laboratoryjnymi, bo tak wyglądają zajęcia z inżynierii dźwięku) pozwala zaprojektować filtr, który ten efekt potrafi zniwelować dużo szybciej i lepiej niż metoda miliona prób w ciemno.
[#12] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Jacek Rzeuski, post #11

Zgoda.

Niezmienia to jednak faktu ze Valwit potrafi wywolac burze wtykajac nos gdzie nie trzeba, a stosujac sie do mojej odpowiedzi na poczatku, bez ingerencji i przerobek w sam sampler (itp.) mozna uzyskac w miare "jakotaki" dzwiek a nie tragiczny.
[#13] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Andrzej Drozd, post #8

Andrzej "tatuncio" Drozd napisał(a):

> Wytlumacze to praktycznie (z praktycznych obserwacji podczas
> uzywania samplera 8 bit). Wyzsza czestotliwosc dzwieku (szybsze
> odtwarzanie tych szumow) maskuje je dla ludzkiego ucha. Zrob
> sobie taki test: Posampluj same szumy w czestotliwosci 16kHz
> oraz same szumy w 44.1kHz. Od razu zauwazysz ze szumy w 44.1kHz
> maja wyzszy i lagodniejszy dzwiek, a posamplowane w jeszcze
> wyzszej praktycznie nieslyszalne sa dla ludzkiego ucha,
> natomiast szumy w 16kHz "skwiercza". Teraz gdy przekonwertujesz
> szumy posamplowane na 44.1kHz do 16kHz oczywiscie KONIECZNIE
> BEZ ZMIANY PREDKOSCI ODTWARZANIA i porownasz, to zrozumiesz o
> co chodzi. To taki trick na samplerze 8 bit.

Co to ma byc? Amiga-pseudo-dolby-system? Zamiast zjadac zeby postaralbys sie wyeliminowc szumy przy nagrywaniu, albo juz po stosujac filtry i mialbys o niebo lepsze efekty zamiast gownianych sampli obcietych przy 8 kHz.
Dalej czekam na wyjasnienie czemu przy 16k jest wiecej szumow bo to co opisales to jeden ze sposobow jak sie szumow pozbyc (tracac jednoczesnie na jakosci) i nijak sie ma do twojego poprzedniego stwierdzenia.
[#14] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@v., post #13

"Co to ma byc? Amiga-pseudo-dolby-system?"

8 bitowy Kubus Puchatek

"Zamiast zjadac zeby postaralbys sie wyeliminowc szumy przy nagrywaniu"

Przekaz mi ta tajemna wiedze i powiedz jak to zrobic na samplerze 8 bit

"albo juz po stosujac filtry i mialbys o niebo lepsze efekty"

No a co ja robie?

"zamiast gownianych sampli obcietych przy 8 kHz."

Wyjasnij to.

"Dalej czekam na wyjasnienie czemu przy 16k jest wiecej szumow"

Zapytaj producenta 8-bitowego samplera dlaczego przy samplowaniu o czestotliwosci 16kHz jest wiecej zaklocen niz przy 44,1kHz (czy ty kiedykolwiek uzywales takie cos?)

"bo to co opisales to jeden ze sposobow jak sie szumow pozbyc (tracac jednoczesnie na jakosci)"

Kpisz sobie? Lepszy przewod, przefiltrowanie i samplowanie w 44.1kHz to sposob na polepszenie dzwieku uzywajac 8-bitowego samplera

"i nijak sie ma do twojego poprzedniego stwierdzenia."

Jak to nie? Przeciez uzyskuje dzwiek lepszej jakosci niz jakbym samplowal w 16kHz, przy kablu podatnym na zaklocenia i bez filtrowania.
[#15] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Andrzej Drozd, post #14

> 8 bitowy Kubus Puchatek

taaak. mis o bardzo malym rozumku...

> Przekaz mi ta tajemna wiedze i powiedz jak to zrobic na
> samplerze 8 bit

dokladnie tak samo jak przy 32 bitowym samplerze. uzyj googla, jest o tym mnowstwo stron.

> No a co ja robie?

downsamplujesz. to raczej nie podpada pod kategorie filtr

> Wyjasnij to.

co? ze przy czestotliwosci probkowania 16 KHz najwyzszy dzwiek jaki odtwozysz to troszeczke mniej niz 8 KHz? Zeby zjadles i tak podstawowych rzeczy nie wiesz?

> "Dalej czekam na wyjasnienie czemu przy 16k jest wiecej szumow"
>
> Zapytaj producenta 8-bitowego samplera dlaczego przy
> samplowaniu o czestotliwosci 16kHz jest wiecej zaklocen niz
> przy 44,1kHz (czy ty kiedykolwiek uzywales takie cos?)

wyobraz sobie ze sam zbudowalem kilka calkiem fajnie na tym zarabiajac. jeden mam nawet do dzis, ciagle przypiety na porcie par:
Ty stwierdziles ze sie znasz, nazywasz mnie "synkiem" wiec ja nazwe cie "tatuskiem z RY" i dalej czekam na wyjasnienie z twojej strony. mozesz sie tez przyznac ze znowu gadasz bzdury i pieprzysz dla samego pieprzenia bo na razie tak to wlasnie wyglada.

> Kpisz sobie? Lepszy przewod, przefiltrowanie i samplowanie w
> 44.1kHz to sposob na polepszenie dzwieku uzywajac 8-bitowego
> samplera

kpic to sobie ty kpisz. to pytanie dobitnie to wyjasnia.
sam sordanowi doradzales lepsze kable i soft ktory lepiej filtrowal szumy na wejsciu, wiec po co dalej zgrywasz idiote?

> Jak to nie? Przeciez uzyskuje dzwiek lepszej jakosci niz jakbym
> samplowal w 16kHz, przy kablu podatnym na zaklocenia i bez
> filtrowania.

wiem ze czytac ze zrozumiem nie potrafisz, ale to przechodzli ludzkie pojecie. pytanie brzmi:
jaka jest zaleznosc miedzy szumami a czestotliwoscia samplownia i dlaczego przy 44.1 kHz jest on mniejszy niz przy np. 16 kHz

i na odpowiedz na to pytanie czekam. to co opisales to odpowiedz na pytanie jak mozna wykasowac szumy ktore juz zesamplowales i jak obejsc
ograniczenia badziewnego hardware wyciagajac jakiekolwiek wyniki.
[#16] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Valwit, post #15

"taaak. mis o bardzo malym rozumku..."

Zato tygresk bryka.

"dokladnie tak samo jak przy 32 bitowym samplerze. uzyj googla, jest o tym mnowstwo stron."

Uzyje jak potwierdzisz ze mozna to zrobic bez fizycznej ingerencji w sampler, wtedy to juz lepiej kupic karte dzwiekowa 16-bit (o niebo lepsza dynamika dzwieku).

"downsamplujesz. to raczej nie podpada pod kategorie filtr"

A skąd wiesz ze ja?

"co? ze przy czestotliwosci probkowania 16 KHz najwyzszy dzwiek jaki odtwozysz to troszeczke mniej niz 8 KHz? Zeby zjadles i tak podstawowych rzeczy nie wiesz?"

Zapomniales jeszcze o dużej chropowatosci dzwieku (tak jakbys rowerem po schodach jezdzil)

"wiec po co dalej zgrywasz idiote?"

Trollujemy dalej? Ja proponuje zapytac Adminow, poniewaz zalezy mi na tym portalu i niechcialbym przez ciebie z niego wyleciec

"jaka jest zaleznosc miedzy szumami a czestotliwoscia samplownia i dlaczego przy 44.1 kHz jest on mniejszy niz przy np. 16 kHz""

No dobra, "skiwierczenia" z samplera 8-bit nie sa mniejsze przy czestotliwosci 44.1kHz ale sa szybciej odtwarzane i w wyzszej czestotliwosci przez co sa nieslyszalne (prawie) dla ludzkiego ucha. W jeszcze wyzszej czestotliwosci ludzkie ucho niewylapie zadnych "skwierczen" generowanych przez sampler (nie mylic z szumami pochodzącymi ze zrodla dzwieku).
[#17] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Andrzej Drozd, post #16

> Uzyje jak potwierdzisz ze mozna to zrobic bez fizycznej
> ingerencji w sampler, wtedy to juz lepiej kupic karte dzwiekowa
> 16-bit (o niebo lepsza dynamika dzwieku).

to nie ma nic z samplerem wspolnego, wiec mozesz smialo googlac

> A skąd wiesz ze ja?

a kto o tym pisal? ksiaze elfow? oczywiscie ze ty.

> Trollujemy dalej? Ja proponuje zapytac Adminow, poniewaz zalezy

na razie ty trollujesz. ja dalej czekam na odpowiedz. ty sie wijesz jak piskorz i robisz wszystko tylko nie odpowiadasz.

> No dobra, "skiwierczenia" z samplera 8-bit nie sa mniejsze przy
> czestotliwosci 44.1kHz ale sa szybciej odtwarzane i w wyzszej
> czestotliwosci przez co sa nieslyszalne (prawie) dla ludzkiego
> ucha. W jeszcze wyzszej czestotliwosci ludzkie ucho niewylapie
> zadnych "skwierczen" generowanych przez sampler (nie mylic z
> szumami pochodzącymi ze zrodla dzwieku).

czyli piszesz od samego poczatku bzdury? i zeby do tego dosjc potrzeba 2 dni i 10 postow? niezle...
[#18] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Valwit, post #17

OK, no dobra, jezeli twierdzisz ze wije sie jak piskorz, albo gadam glupoty..."phi, co mi tam, ja tam swoje wiem i nie wykoleji mnie taki troll jak ty". Ja mowie EOT, a ty idz sie zbadaj (do psychologa :) ).
No to jak? Czas dalej plynie. Prawda?

PS. Zamiast tworzyc takie brednioseriale moglbys stworzyc cos DOBREGO, no ale
[#19] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Andrzej Drozd, post #18

stowrzylem wiecej dobrego niz ty. dzieki takim niedorozwinietym kretynom jak ty amiga i jej userzy sa postrzegani jako kuriozum. chcesz tez zrobic cos dobrego? wykorzystaj fakt ze mieszkasz troche wyzej i zaprzyjaznij sie z grawitacja. nikt nie bedzie plakal, a wielu ulzy.
[#20] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Valwit, post #19

Wreszcie wszystko jasne :)
[#21] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Valwit, post #19

"stowrzylem wiecej dobrego niz ty."

Chwala Tobie. Uzytkownicy ci wynagradza.

"dzieki takim niedorozwinietym kretynom jak ty amiga i jej userzy sa postrzegani jako kuriozum."

Hehe, w pewnym sensie jestem anarchista i pomine twoje hiekulturalne uwagi. Ale masz plus ze "walisz prosto z mostu" :)

"chcesz tez zrobic cos dobrego? wykorzystaj fakt ze mieszkasz troche wyzej i zaprzyjaznij sie z grawitacja."

Oj, nie chce sie uchlac i pocalaowac gleby :)

"nikt nie bedzie plakal, a wielu ulzy."

Hehe. A wczym ci przeszkadzam? Zajalem twoje miejsce naczelnego trolla? Jak to sie mowi "Punk Not Death, wiec spadaj kolego bo cos mi sie pomyli"

PS. Ty to umiesz trolowac. Wydaje mi sie ze chodzi tobie o to, aby Marcin Kielesinski (MinisterQ, Hiacynt) lub Sir Leo wywalili mnie z tego portalu (doprowadzilesz do tego (zreszta bardzo umiejetnie) na ACP)).
[#22] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Andrzej Drozd, post #21

> Hehe, w pewnym sensie jestem anarchista

taaak, znowu anarchizm jest w modzie czy przeczytales artykul w "duzym formacie" wyborczej i ci sie spodobalo?

> Hehe. A wczym ci przeszkadzam? Zajalem twoje miejsce naczelnego

mnie? absolutie w niczym. nawet zerem dla mnie nie jestes. szkoda mi tylko tych ktorym twoje glupawe teksty i nieprzemyslane porady marnuja czas.

> trolla? Jak to sie mowi "Punk Not Death, wiec spadaj kolego bo
> cos mi sie pomyli"

nie wiem jak w rybniku ale poza nim haslo brzmi "punk's not dead"

> PS. Ty to umiesz trolowac. Wydaje mi sie ze chodzi tobie o to,

a ty bidulo nie wiesz nawet co to jest trollowanie. to jest wlasnie najwiekszy tragizm twojego nedznego zycia: jedyna rzecz ktora ci wychodzi to to co robisz calkiem nieswiadomie.

> aby Marcin Kielesinski (MinisterQ, Hiacynt) lub Sir Leo
> wywalili mnie z tego portalu

o jejku, paranoja sie odezwala? uspokoje cie: mam to kompletnie w dupie, w sumie powinienies to wiedziec, lezy zaraz obok ciebie.

> (doprowadzilesz do tego (zreszta bardzo umiejetnie) na ACP)).

milo lechtasz moje ego, ale niestety to nie moja zasluga, ale to ci tez nawet ravek mowil, tyle ze ty, jak kazdy matol, wolisz sie trzymac wlasnych urojen. spoko, twoje prawo. nawet jako czesciowego anarchisty.
[#23] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Valwit, post #22

Spoko koles jestes ale troche zanerwowy. Jak jeszcze kultury pokumasz to bedziesz The Best. A obrazajac mnie dlaczego nie uzywasz mocniejszych wyrazow? Boisz sie?

Proponuje przeniesc ta rozmowe na priv.
[#24] Re: Jak samplowac bez zaklocen?

@Andrzej Drozd, post #23

Panowie Andrzej i Valwit. Zamykam ten wątek. Podyskutujcie sobie dalej na priv.
Proszę być także konsekwentnym w postanowieniach co do EOT. Jeśli EOT to EOT, a nie produkowanie się dalej i zaśmiecanie forum.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem