[#1] Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty
Witam,

Dopiero sie zarejestrowalem i przepraszam ze zaczynam z gory od pytania :P ale troche nie mam wyjscia.

Niedawno udalo mi sie kupic okazyjnie amige 600 z monitorem i hdd na allegro ( nie moglem sie powstrzymac :D ). Wczesniej korzystalem z Amigi 500 ( mase lat temu ) wiec nie orientuje sie kompletnie w temacie PCMCIA - Amiga.

Pamietajac moje doswiadczenia z przerzucaniem obrazow dyskietek Amiga<->PC z zapartym tchem przeczytalem ten post http://www.ppa.pl/artykul-Amiga.600.1200.i.czytnik.kart.Compact.Flash-1_3_42.html moje pytanie brzmi jak wyglada kwestia kompatybilnosci tzn. ktore z czytnikow beda pracowaly z Amiga. Czy jest tak ze wszystkie czytniki sa budowane wedlug standardu jesli chodzi o obsluge kart flash i kazdy a przynajmniej wiekszosc bedzie dzialac ( w co srednio chce mi sie wierzyc ;) ) czy jest grupa kart ktore sa/nie sa obslugiwane przez Amige tzn. karta musi miescic sie w jakims standardzie okreslanym przez pakiet cfd. W dokumentacji CFD znalazlem jedynie wzmianke ze karty musza byc 16 bitowe.

Innymi slowy pytanie brzmi ktore karty beda z Amiga 600 dzialaly ;). Szukalem czytnika opisywanego przez autora postu ale niestety nie ma go juz w sprzedarzy :( ( albo ja nie moge na niego trafic ).
[#2] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@Palldyn, post #1

Witaj w naszym gronie :)

Te strony powinnny Cię zainteresować:
http://eabmobile.abime.net/showthread.php?t=28249
http://www.g-mb.de/pcmcia_e.html - nie tylko czytniki.

Osobiście używam czytnika Pretec takiego z biało-czerwoną naklejką i dwóch kart: SanDiska o poj. 256 MB i Canona FC-32MH o poj. 32 MB. Zdaje się że są na tej pierwszej stronie. Z moją A600 działały zawsze bez najmniejszych problemów.

[#3] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@jaa2, post #2

Dziekowac bardzo :) ze stron dowiedzialem sie ze moja karta CF ktora chcialem wstawic w miejsce dysku HDD bedzie dzialac ;) ( Kingston 4GB CompactFlash Elite Pro 133X, nie sadzielem wczesniej ze jakis karty montowane w miejsce ide moga nie dzialac w przypadku amigi O_O ) i znalazlem dzialajacy czytnik CF ktory juz zamowilem :) Vivanco 5 in 1 Typ 18256 ( nie sa to jakies kosmiczne pieniadze wiec mozna zaryzykowac ;), zadnego innego nie udalo mi sie znalesc :( ) do czytnika chce uzyc starej karty ( o ironio !, wczesniej nie zauwarzylem ze mam karte tej firmy ) Pretec 32 MB na stronie nie ma wzmianki o tej karcie wiec zostaje poczekac i sprawdzic ;) chyba ze ktos sie orientuje czy dziala ( jesli nie to zamowil bym na allegro cos dzialajacego juz dzisiaj ;) ).

Dzieki jeszcze raz :), Amiga dojedzie do mnie we wtorek wiec do konca tygodnia przyszlego ( pewnie na weekend zabawa mi zostanie :( ) napisze jak poszlo z Przyjaciolka ;).

Btw. Jaka karta sieciowa do A600 byla by dobra ( jesli istnieje mozliwosc skonfigurowania sieci na A600 ;) ) ?

Ostatnia modyfikacja: 10.01.2010 00:23:49

Ostatnia modyfikacja: 10.01.2010 00:24:17
[#4] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@Palldyn, post #3

Są dwa sterowniki obsługujące karty: http://m68k.aminet.net/driver/net/3c589.lha i http://m68k.aminet.net/driver/net/cnetdevice.lha. W Compatibility i Manual są wymienione karty działające z nimi. Na pewnym portalu aukcyjnym nie ma żadnej z nich, patrzyłem ;) ale bez przynajmniej 2 MB nie masz co liczyć na zabawę z tym. Z 2 MB to podobnież da się z FTP ściągać.

Ale próbuj, pokaż niewierzącym że da się używać netu na A600 OK

Aha, i oczywiście zainstaluj stos TCP/IP: AmiTCP lub Miami. Lepszy ten pierwszy bo mniej pamięci zajmuje. Ale o tym już pewnie wiesz.

Ostatnia modyfikacja: 10.01.2010 16:38:13
[#5] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@jaa2, post #4

A no da się na ftpie ściągać. No i jeszcze na ircu pogadać.

[#6] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@QkiZ, post #5

A wiesz może czy jakaś amigowa przeglądarka ma wbudowane przeglądanie FTP?

[#7] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@jaa2, post #4

Dodatkowy 1 MB chip idzie poczta ;) wiec bede kombinowac ;).

Wielkie dzieki za info :)

Pzdr.

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2010 10:27:31
[#8] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@Palldyn, post #7

Jak Ci się uda odezwij się proszę na GG i napisz co z tym zdziałałeś :)

[#9] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@jaa2, post #8

Jasne ze sie odezwe OK ( jak sie nie uda tez ;) )

btw. co do tej konfiguracji sieci to by sie przydalo nowy watek zalozyc chyba ;)

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2010 16:57:14
[#10] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@Palldyn, post #9

Konfigurację Ami TCP masz tutaj: http://www.ppa.pl/artykul-instalacja.i.konfiguracja.amitcp-2_16_759.html

Wykaż trochę aktywności ;)

[#11] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@jaa2, post #10

Szukalem , ale tego nie znalazlem szczęka opada! Mea culpa

swoja droga tam jest napisane ze mozna sie polaczyc przez modem na serial ;) kiedys skonfigurowalem linuxa ktory przez slip udostepnial neta na druga maszyne. Polaczenie wogole mialo 12 kb wiec kiedy laczylem druga maszyne szeregiem moglem bez problemu podzielic pasno na pol ;) ustawialem tylko zeby laczyl sie z predkoscia 56 k i sigalo super. Jesli nie uda sie dorwac odpowiedniej karty to pewnie przynajmniej dla zabawy skonfiguruje pod szereg :).

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2010 22:27:45
[#12] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@jaa2, post #4

Siemka ja odnośnie tych sterowników jak je wgrać i gdzie je zainstalować bo mi sie wydaje żeby z karty wgrać te sterowniki do instalacji karty trzeba mić zainstalowane te sterowniki jak to zrobić czy to inna zasada.Czy to jest tak jak na kompie i że wyskakuje okiennko że odnalazło sprzęt i można wybrać ją z folderu. czy jak proszę o wyrozumiałość .Pozdrawiam

[#13] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@posword, post #12

>Czy to jest tak jak na kompie i że wyskakuje okiennko że odnalazło sprzęt i można wybrać ją z folderu.

Tak łatwo to nie ma :D

W przypadku 3c589 po prostu odpalasz Install, a co do cnetdevice to poczytaj Readme.

Pzdr :)

[#14] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@jaa2, post #2

Jeśli do A1200 kupię kartę z 8MB Fastu (nie Turbo), to PCMCIA będę miał cały czas zablokowane? Da się kartę z Fastem wyłączyć programowo na czas korzystania z czytnika kart pod PCMCIA?

[#15] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@Nightmare777, post #14

Nie mam pojęcia czy tak samo jest z A1200, ale jeśli tak to musiałbyś wyłączyć te 2,5 MB które koliduje z PCMCIA. Nie wiem jak to zrobić, może niech kto inny się wypowie. Ja jestem "specem" od A600 ;)

[#16] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@jaa2, post #15

Pretec ma 2 rodzaje czytników kart CF - dla kart typu I i II. Który jest lepiej kupić? Do czytnika planuję też zakup adaptera CF 4 in 1 na inne karty (też Pretec), myślę że powinno działać z Ami :)

Ostatnia modyfikacja: 16.01.2010 23:00:58
[#17] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@Nightmare777, post #14

Nightmare777 napisał(a):

> Jeśli do A1200 kupię kartę z 8MB Fastu (nie Turbo), to PCMCIA
> będę miał cały czas zablokowane? Da się kartę z Fastem wyłączyć
> programowo na czas korzystania z czytnika kart pod PCMCIA?
>
>
Wystarczy przełączyć na 4 MB i PCMCIA wciąż będzie aktywne. Dwie popularne u nas karty prod. Elsat i Elbox, mają taką możliwość.
Ciekawą funkcję ma karta Elbox 1200/8. Zworką można przełączyć pamięć w tryb, w którym przestrzeń adresowa PCMCIA nie będzie zajmowana przez pamięć FAST. Nie sprawdzałem tego. Informację wziąłem stąd:
http://amiga.resource.cx/exp/elbox1208

[#18] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@lumiks, post #17

O coś takiego mi właśnie chodziło :D

[#19] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@Nightmare777, post #14

8MB fastu nie blokuje PCMCIA, tylko z nim koliduje, a właściwie obszar od 4mb do 8mb. Niektóre karty mają możliwość przełączenia na 4MB lub 4MB FAST + 1.5MB SLOW + 0.5MB (te dodatkowe 2MB znajdują się w innym obszarze adresowym i dlatego nie kolidują z PCMCIA, więc dla PCMCIA jest zwalniany cały obszar 4MB a nie 2.5MB) z jakiegoś innego obszaru. Jeśli nie będzie możliwości przełączania pamięci na karcie, to i tak jest szansa, że karta sieciowa będzie działać, ale trzeba się pilnować aby wykorzystanie pamięci FAST nie przekroczyło 4MB, bo wtedy amiga zaczyna adresować w obszarze PCMCIA i masz zwięchę albo guru. Gdzieś tu na PPA.pl był filmik jak ktoś miał uruchomiony internet na pcmcia z kartą 8MB i właśnie amiga mu się zawieszała gdy wykorzystanie pamięci wzrastało do około 5MB, jeden z użytkowników ppa.pl ma np 8mb fast + 1.5MB slow w A600, działa mu czytnik kart na PCMCIA i wszystko chodzi pięknie aż nie załaduje około 5MB danych do RAM (guru). Także nie przejmuj się tym aż tak, bo może wcale nie będziesz musiał nic przełączać.

[#20] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@rafgc, post #19

Zapewne masz rację, ale turbo Elbox 1230LC z 8MB (max dla tej karty), skutecznie blokuje PCMCIA bez uruchamiania czegokolwiek oprócz Workbencha. Sprawdzone doświadczalnie.

[#21] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@Nightmare777, post #16

Osobiście do dziś nie rozkminiłem jaka to różnica. Mam czytnik typu I. Zajrzyj do posta #2, w drugim linku sa czytniki które na pewno zadziałają.

[#22] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@lumiks, post #20

Być może producent tej karty zastosował blokadę na pcmcia (np poprzez zablokowanie odczytu/zapisu obszaru do niej należącego), gdy się zorientował, że przy 8Mb dalej można używać tego portu lecz ryzykując zawieszenie systemu (i być może utratę danych) gdy dojdzie do kolizji.
Kiedyś myślałem, że PCMCIA jest blokowane automatycznie jak jest więcej niż 4MB pamięci FAST ale zmieniłem zdanie jak zobaczyłem filmik z działającą kartą sieciową przy 8MB i jak jeden z forumowiczów używał karty CF na pcmcia w a600 (też ponad 8mb).

Co do kart CF I i II typu to różnią się one chyba tylko wymiarami http://pl.wikipedia.org/wiki/CompactFlash

[#23] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@jaa2, post #8

Witam,

Mam juz wiekszosc sprzetu ( niestety karty sieciowej nie udalo mi sie znalesc :( ) ale postaram sie zamiescic caly opis z zabawy z A600 :).
Ciagle szukam jakiejs sieciowki wiec predzej czy puzniej cos sie znajdzie :).

Najblizszy weekend to weekend amigi ;)
pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 28.01.2010 00:02:46
[#24] Re: Czytnik CF na PCMCIA - obslugiwane karty

@jaa2, post #6

jaa2 napisał(a):

> A wiesz może czy jakaś amigowa przeglądarka ma wbudowane
> przeglądanie FTP?
>
>

Ja używam GUI-FTP.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem