[#1] Awaria stacji pomocy.
Witam serdecznie na forum jako nowo przybyły i od wielu lat pasjonat Amigi

Jakiś czas temu "w ręce" wpadła mi Amiga 600.
Od samego początku miałem problemy ze stacją DF0, a mianowicie czyta ona, a nie zapisuje.
Wszelkie próby zapisu, czy formatu na FDD kończą się komunikatem, że to dyskietka jest zabezpieczona przed zapisem lub że dyskietki wogóle nie ma w napędzie!
Odczyt jak najbardziej, za to zapis nie.

Jakiś czas na allegro kupiłem A500 ze sprawną stacją i mam pytanie:
czy można przełożyć FDD z A500 do A600 ?

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

[#2] Re: Awaria stacji pomocy.

@lrdmaras, post #1

Problem z zapisem wynika z braku styku na czujniku zabespieczenia :) ( no chyba ze stacja jest uszkodzona ale watpie ) swego czasu mialem identyczny problem i rozwiazalem to przelacznikiem dolutowanym w miejsce czujnika ( czujnik jest zwyczajnym "zamykaczem obwodu" w momencie nacisniecia go przez dyskietke, przyciskiem jak na klawiaturze :) ) wyprowadzilem przelacznik poza obudowe i zeby zapisywac trzeba bylo przelaczyc :), rozwiazanie bedace troche kwadratura kola ale sie sprawdza ;). Mozna tez probowac wymienic czujnik z innej stacji ( raczej powinny byc takie same :) ).

Co do zamiany to o ile sie nie myle stacje z punktu widzenia elektroniki sa identyczne jednak ze gabaryty stacji sa rozne wiec nie zmiessci sie w obudowie ( moge sie mylic wiec jesli ktos potwierdzi bede wdzieczny :) ). W A500 mam zamontowana stacje wyjeta z obudowy zewnetrznej wymagalo to jednak pilowania obudowy :(.

pozdrawiam.

-- Edit --

Do takich radykalnych posuniec pchnol mnie fakt ze moja A500 w tamtym czasie wogole nie czytala dyskietek :( okazalo sie ze czujnik ( obecnosc dyskietki plus zapis ) skorodowal i nie zamykal obwodu :(. wiec finalnie mialem 3 przelaczniki ( obecnosc dyskietki / zapis/ chip-fast :D )

opisywane przezemnie rozwiazanie tyczy sie orginalnej stacji 3,5 do A500 ale z tego co pamietam A600 miala podobna budowe stacji ( czujniki oparte o podczerwien chyba nigdy nie byly stosowane w stacjach 3,5 ale moge sie mylic, przynajmniej na taki w 3,5 nie trafilem a mase stacji rozkrecilem ;) ).

Pomoc moze tez proba wyczyszczenia czujnika ale nie wiem jak to zrobic zeby spowrotem dzialal ;) ( probowalem i dlatego skonczylo sie na przelacznikach :D )

jeszcze raz pzdr.

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2010 04:26:24
[#3] Re: Awaria stacji pomocy.

@Palldyn, post #2

Wystarczy "zalać" go preparatem zwanym "Kontakt" i wysuszyć.
Preparat można kupić w każdym sklepie elektronicznym za 12 - 17 zł.
W większości przypadków pomaga.
Jeżeli czujnik jest uszkodzony, a nie zabrudzony to już zostaje podmiana czujnika lub całej stacji.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem