[#1] Zasilacz od PC i wiatrak
Witam

Posiadam takie cacko:

http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=39&products_id=706

Używam go w mojej Ami (konfig w stopce). Czy można by wyłączyć wiatrak w tym zasilaczu bo jest głośny i mnie wkurza z lekka? Czy taka operacja raczej zaszkodzi zasilaczowi?

[#2] Re: Zasilacz od PC i wiatrak

@pampers, post #1

pampers napisał(a):

> Witam
>
> Posiadam takie cacko:
>
> http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=39&products_id=706
>
> Używam go w mojej Ami (konfig w stopce). Czy można by wyłączyć
> wiatrak w tym zasilaczu bo jest głośny i mnie wkurza z lekka?
> Czy taka operacja raczej zaszkodzi zasilaczowi?
>
>

Nie wiem, jakiej firmy jest ten zasilacz.

Ale odpowiem nie wprost. Często u klientów spotykałem w PC-tach zasilacze z "zamurowanymi" kurzem wentylatorami. Zasilacze były gorące, aż śmierdziały. I dopóki jakiś lut nie spłynął, pracowały.

Możesz wymienić wentylator na model sterowany termistorem, dorobić termo-regulację czy tym podobne. Nie powinno być problemu.

Zresztą teraz zasilacze low-end kosztują tyle, co lepszy wentylator.

[#3] Re: Zasilacz od PC i wiatrak

@pampers, post #1

Wyłączać całkiem to bym nie próbował, ale można zawsze podłączyć szeregowo jakiś regulator z wiatrakiem i tak go skręcić żeby nie szumiał albo
na początek przełącz go do 5V i zobacz czy powietrze wydmuchiwane przy pełnym obciążeniu nie będzie za ciepłe.

Pozdr.

[#4] Re: Zasilacz od PC i wiatrak

@Rander, post #2

Zasilacz AT, doskonały do przeróbki na Amigowy, można znaleźć bez większego problemu za darmo. Problem jest inny - zdychający z przegrzania zasilacz może dawać przez jakiś czas prąd o nieprzewidywalnych parametrach, co może zaszkodzić Amidze. Dlatego proponuję, po odłączeniu wentylatora, poużywać go w formie otwartej i obserować co i jak się grzeje.

W przypadku skromniejszych konfiguracji Amigi, 200 watowy zasilacz AT może spokojnie pracować bez żadnego chłodzenia. Kolega pampers ma jednak mocniejszą maszynę, dlatego należy zachować ostrożność.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem