[#1] pamiec do amigi 600
http://aminet.net/docs/hard/Tabajara.zip <-link do zrobienia sobie chip ramu z simma 72pin, na aminecie są też inne schematy do rozszerzeń pamięci (jest rozszerzenie 8mb do a600)

zrobiłem według tabelki bo mam 4 mb simm

ale nie znalazłem co to jest MA0-MA8 gdzie tego szukac w rospisce sygnalów z amigi

:D

[#2] Re: pamiec do amigi 600

@daro, post #1

Z innej beczki Koleś który robi Delfina kupił prawa do Apollo 60.

Ciekawe co on kombinuje .

Ostatnia modyfikacja: 19.01.2010 10:56:24
[#3] Re: pamiec do amigi 600

@Dorian3d, post #2

A jaka firma byla producentem Apolla ?

Ostatnia modyfikacja: 19.01.2010 11:23:47
[#4] Re: pamiec do amigi 600

@Hellena, post #3

http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=111

Ostatnia modyfikacja: 19.01.2010 11:05:32
[#5] Re: pamiec do amigi 600

@Dorian3d, post #4

Z tego co wiem koleś chce kupić prawa do
Phase 5: Blizzard 1260

[#6] Re: pamiec do amigi 600

@Dorian3d, post #5

No to sie zdecyduj, ktore te prawa chce kupic :P
A swoja droga z kad masz takowe wiesci ?

[#7] Re: pamiec do amigi 600

@daro, post #1

Zapewne chodzi sygnały DRAx, przyjrzyj się dokumentacji i zobacz,że sygnały z trapdoora w tabelce, które są nieużywane są oznaczone gwiazdką a sygnały DRA nie są oznaczone, choć też nie są podane wcześniej. MA to oznaczenie linii adresowych w pamięciach, commodore widocznie nazwało sobie je inaczej na trapdoorze.

A gdzie na aminecie jest schemat rozszerzenia 8MB do A600?

Ostatnia modyfikacja: 19.01.2010 11:41:47
[#8] Re: pamiec do amigi 600

@Hellena, post #6

Czytaj uważnie :)
Kupił do apollo 60 i chce kupić do Phase 5: Blizzard 1260

Wieści z niemieckiego forum powiadomił o tym koleś co robi Delfina.
Przy dyskusji na jakiś temat

Ostatnia modyfikacja: 19.01.2010 12:08:31
[#9] Re: pamiec do amigi 600

@daro, post #1

A po co w A600 rozszerzać pamięć do więcej niż 2MB? :) Komputera się z tego i tak nie zrobi, a na 2MB wszystkie stare classicowe rzeczy chodzą nawet jak się ma twardy dysk i jakiś tam mini-workbench jest odpalony.

[#10] Re: pamiec do amigi 600

@MDW, post #9

MDW@ zdzwilibys sie ile na A600 z 11.5 MB RAM i dyskie 4 GB w desktopie mozna zrobic.. ale ciebie i tak nie mozna przekonac bo amige traktujesz jako pordzewialo tartke .. ooo pojezdzilem na niej jak byla na fali a teraz niech szmata rdzewieje . wielu juz ci zwracalo uwage
;)

[#11] Re: pamiec do amigi 600

@Dorian3d, post #8

Byłoby fajnie jak ktoś by wznowił produkcję tych kart (tak jak GVP-M), klienci się znajdą na 100%.

[#12] Re: pamiec do amigi 600

@radzik, post #11

to prawda moda na retro wsrod 30-stolatkow znowu nastala ..

[#13] Re: pamiec do amigi 600

@radzik, post #11

Kurcze, to u nich faktycznie mozna w dalszym ciagu kupic te wszytkie graty ?? o.O

http://www.gvp-m.com/pricejapan.html

Edit:
ostatnie info jakie znalazlem.

"April 24, 2009 Update - Software Hut and GVP have teamed to bring back many popular GVP products for the Amiga at new, lower prices. These are newly made production pieces with a full 1 year warranty. Many of the items are limited production so hurry as they will sell out fast. Our first batch of ram both 4mb and 16mb simms has arrived today and A2000 and A4000 accelerators are due in stock on Monday. A1200 accelerators should be the end of next week and the Spectrum boards should be in around May 5th."

Wiec mozna kupic :D Ale jakos przeszlo to bez echa, przynajmniej ja nie zauwazylem nigdzie niusa. :)

Ostatnia modyfikacja: 19.01.2010 13:17:07
[#14] Re: pamiec do amigi 600

@rafgc, post #7

> A gdzie na aminecie jest schemat rozszerzenia 8MB do A600?

Jeden z tematów które obecnie są na topie ma link w nazwie.

[#15] Re: pamiec do amigi 600

@Hellena, post #13

W Polsce to raczej przeszło bez echa. :) Aczkolwiek trzeba poczytać na zagranicznych foram o dostawach z Software Hunt, bo ponoć lubią się nie spieszyć.

[#16] Re: pamiec do amigi 600

@daro, post #1

To jest dobre chyba koleś zrobił ze 100 sztuk nie pamiętam
http://www.illuwatar.se/project_pages/gba1000/gba1000.htm
sprzedawał kiedyś to

Ostatnia modyfikacja: 19.01.2010 21:52:47
[#17] Re: pamiec do amigi 600

@HOŁDYS, post #10

Ja tylko z ciekawości pytałem. Nie twierdzę, że nie można nic robić na A600. No ale uważam, że taki sprzęt jest głównie do zabawy w retro, a do tego nie trzeba nic więcej niż 2MB RAM. Jak się chce cokolwiek robić na Amidze Classic to przecież lepiej A1200 rozbudować (choćby jakieś 040 i 32 MB RAM). Dużo łatwiej i wcale nie drożej niż A600, a możliwości znacznie większe.

Miałem A500 1MB i kumam jaką moc ma ten sprzęt. Stary amigowy soft też nie jest mi obcy. Powiedziałbym, że nawet jest mi bliższy niż część nowego amigowego softu z którym nie mogę się dokładniej zapoznać przez braki czasowe. :(

[#18] Re: pamiec do amigi 600

@jaa2, post #14

To jest rozszerzenie do A500 a nie A600. Projekt płytki jest zrobiony na procesor w obudowie DIP, więc bez przeróbki PCB do A600 pasować nie będzie. Więc jako takiego schematu 8mb do A600 na aminecie nie ma.
Ale za to jest tutaj: http://lvd.nedopc.com/Projects/a600_8mb/index.html

[#19] Re: pamiec do amigi 600

@Dorian3d, post #16

Hmm, niezly projekt! Jakas A1000 21 wieku? Ciekawe ile to kosztowało, hmmm szkoda, że tylko 030 i ECS

[#20] Re: pamiec do amigi 600

@MDW, post #17

MDW napisał(a):

> Ja tylko z ciekawości pytałem. Nie twierdzę, że nie można nic
> robić na A600. No ale uważam, że taki sprzęt jest głównie do
> zabawy w retro, a do tego nie trzeba nic więcej niż 2MB RAM.
> Jak się chce cokolwiek robić na Amidze Classic to przecież
> lepiej A1200 rozbudować (choćby jakieś 040 i 32 MB RAM). Dużo
> łatwiej i wcale nie drożej niż A600, a możliwości znacznie
> większe.

Każdy się bawi tak jak lubi.
Miałeś gównianą konfigurację i uważasz że wszystkim taka wystarczy.
Miałem A500 z HD SCSI, nawet jak wyszła pluskwa to 2MB CHIP mi nie wystarczało.
Ale jak ktoś tylko grał w zręcznościówki to ani HD nie potrzebował, ani większej ilości pamięci.
Miał taki rólezowiec 1MB RAMu i dodatkowego flopa przydanego przy kopiowaniu gier.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem