[#1] Moja nowa zabawka :)
Tak się złożyło że jakiś czas temu, za oszałamiającą kwotę 20zł :D stałem się posiadaczem komputera Amiga 500.
Sprzęt ten zakupiłem jako niesprawny, z powodu braku zasilacza, od kolegi który chciał wyrzucić go na śmietnik, bo jak stwierdził: "... po ch** mi ten złom ..." :
A oto co dostałem za wymienioną kwotę:

Pudełko:

Pokrywka na komputer:

komputer posiada zaślepkę na gniazdo pamięci:

i zaślepką gniazda rozszerzeń:

Komplet ekranów:

przełącznik KS:

I jakiś dziwny mod przy procesorze:

jest również dołożony przełącznik z którego kable idą do JP2 przy gnieździe KS i JP7A przy gnieździe pamięci, niestety nie wiem do czego służy.

Zdjęcia robione niestety komórką

Galeria: http://s803.photobucket.com/albums/yy314/dhg_slrr/AMIGA/
ps: niewiem dlaczego nie ma miniaturek :/

Ostatnia modyfikacja: 19.01.2010 15:19:50
[#2] Re: Moja nowa zabawka :)

@binmoder, post #1

oo widze ze masz przetaktowana wersje motorolki na 14 mhz !!! gratuluje turbiszcza :) kick tez fajna sprawa !!!
dokup kontroler HD z 8 MB fast i yaaaazda !!!

masz rozszerzenie pod klapka przerobione na pamiec chip (lacznie 1 MB CHIP)

Ostatnia modyfikacja: 19.01.2010 15:21:13
[#3] Re: Moja nowa zabawka :)

@binmoder, post #1

Też zazdroszczę Tobie tego procka, sam kiedyś szukałem takiego (ponoć był w jakichś HP-kach) ale nabyłem 1230 Mk-IV do 1200 i mi przeszło. Za 20 zł to jak za fri :) Co to jeszcze ludzie mają pochowane po piwnicach it
[#4] Re: Moja nowa zabawka :)

@HOŁDYS, post #2

Dzięki za informacje na temat tego co tam siedzi. mało brakowało a a500 wróciła by do zwykłego 68000 i KS 1.3 , bo przełącznik KS i to szybsze MOTO wrzucił bym do a2000. Dzięki Bogu są jeszcze ludzie znający się na tym sprzęcie.

Teraz w zasadzie mam zamiar dokupić tylko oryginalny zasilacz, bo AT od PC strasznie hałasuje, i amisie trzymać w pudełku i użytkować od święta, bo na co dzień wygodniejsza jest A2000 z HDD i 4mb Fast i scandublerem, a do grania mam A600 :D

Ostatnia modyfikacja: 19.01.2010 16:13:22
[#5] Re: Moja nowa zabawka :)

@binmoder, post #4

ja bym cie jednak prosil o jenda rzecz .. zrobilbys testy tej amigi 500 68000/14 mhz .. (Sysinfo,demka,gry) chodza sluchy ze Paula nie wyrabia i dzwiek/stacja dyskow za ktora jest odpowiedzialna kaszani sie..

moglbys jeszcze jej ni chowac :) ???

[#6] Re: Moja nowa zabawka :)

@HOŁDYS, post #5

Oczywiście że mogę zrobić testy, niestety dopiero w przyszłym tygodniu, bo amiga pojechała na kąpiel (koleś zalał ją jakimś napojem i klei się w środku - fuj!)i wymianę elektrolitów, jak tylko wróci, zrobię wszystkie możliwe testy i zaprezentuję w tym wątku.

[#7] Re: Moja nowa zabawka :)

@HOŁDYS, post #5

Ja mam blizzarda 14MHz (2MB fast) do A500 i prędkość jest mniej więcej 2 razy szybsza jak a600 z fastem. U mnie nie ma problemów ponieważ szyna karty turbo jest odseparowana od szyny amiga, która dalej pracuje na 7MHz.

Ja słyszałem tylko o tym, że stacja nie wyrabia się przy takim modzie jak ma binmoder, ale była jakaś przeróbka, która zwalniała procesor do 7MHz, gdy kręcił się silnik w stacji dysków.

Aha i jeszcze jest problem z at-busem, który nie wstaje gdy karta mi pracuje na 14MHz, muszę programowo przestawiać z 7 na 14 podczas startup-sequence, to wtedy działa. Być może inne, lepszej klasy kontrolery do A500 nie mają takich problemów.

Ostatnia modyfikacja: 19.01.2010 23:23:55
[#8] Re: Moja nowa zabawka :)

@binmoder, post #6

Nie chowaj do szuflady/szafki tylko używaj :)

Ewentualnie odsprzedaj to cudo komus kto poużywa :)
Praca na Ami przetaktowanej to dreszczyk emocji (co bym mógł osiągnąć lata temu na takim turbo konfigu jak bym miał tak przerobiony).

[#9] Re: Moja nowa zabawka :)

@xtro, post #8

xtro - sprzedał byś taki komputer? Długo polowałem na A500 w miarę dobrym stanie i przez przypadek "wyhaczyłem" taki rodzynek :) , nie sprzedam go za żadne pieniądze. Teraz pozostaje mi znalezienie przyzwoitej
A1200 i komplet małych Amig już gotowy :D

[#10] Re: Moja nowa zabawka :)

@binmoder, post #9

eeee.... no chyba że taaaak .......

[#11] Re: Moja nowa zabawka :)

@binmoder, post #6

i co, zrobiłeś jakies testy?

[#12] Re: Moja nowa zabawka :)

@xtro, post #11

Ano jeszcze nie, czasu za bardzo nie ma :( ale w następny weekend wolne się szykuje to można będzie pokombinować

jedyny test zrobiłem sysinfo i pokazuje moto 68000 @7mHz, ciekawe może nie widzi przeróbki?

Ostatnia modyfikacja: 15.02.2010 00:36:51
[#13] Re: Moja nowa zabawka :)

@binmoder, post #12

No proszę. Pogratulować. :) Udany połów. :)

[#14] Re: Moja nowa zabawka :)

@binmoder, post #12

Może ten przełącznik służy do włączenia/wyłączenia turbo (przy wyłączonej Amidze oczywiście).

[#15] Re: Moja nowa zabawka :)

@Nightmare777, post #14

Przełącznik, jak napisał Hołdys w 2 poście, służy do przełączania chip 0.5-1mb.
W żaden sposób nie zmienia ustawienia tego procesora. Porównam jeszcze przeróbkę w mojej Ami do tej opisanej w Aminecie, być może coś się rozłączyło w trakcie czyszczenia, ew mam gdzieś zimny lut na płycie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem