[#1] Serwis amigowy kwaku85
Witam szanownych Forumowiczów!

Miło mi poinformować że nasz Forumowy kolega kwaku85 okazał się znacznie lepszym fachowcem ode mnie w dziedzinie naprawy/upgrade!
Właśnie jestem u niego w warsztacie w Krakowie i muszę powiedzieć że robi wrażenie, zresztą zobaczcie sami:

http://picasaweb.google.pl/stacho100/SerwisReperatoriumKwaku85#

Po przeczytaniu jego postów doszedłem do wniosku że moje umiejętności i wyposażenie warsztatowe są po prostu mizerne.
Nie chcąc ryzykować porażki przy przelutowywaniu procesorów PPC przeze mnie zadzwoniłem do kwaku85 i umówiłem się na wizytę ze swoim sprzętem i przeróbkę przez niego i na jego sprzęcie.

Ja po prostu znam swoje niewielkie możliwości...

Także po krótkiej rozmowie z nim doszliśmy do wspólnego wniosku że to on będzie naprawiał/robił upgrade Waszego sprzętu.

Mi już zrobił upgrade dwóch Blizzardów PPC
Właśnie pracujemy nad dwoma Cyberstormami.

Nikogo nie chcę oszukać/wprowadzić w błąd dlatego to piszę.
Jest kilka osób które umówiły się ze mną na wymianę PPC; bardzo proszę o przekierowanie tego tematu do kwaku85.
On to zrobi lepiej.

Od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem zrzucenia z siebie ciężaru ilości pracy który mówiąc szczerze po ostatniej akcji z zamianą procesora PPC po prostu mnie przerósł.
No i nadarzyła się okazja :D

Kwaku85 jest gotów robić również naprawy naszego sprzętu.

Ja z mojej strony przekaże mu (już sporo rzeczy przekazałem) sztuczki które trzeba zrobić tu i tam.
Mamy też w planach ruszyć temat upgrade Cyberstorma PPC do 300MHz (procki są w drodze).

Jeszce raz szczerze polecam!
[#2] Re: Serwis amigowy kwaku85

@stachu100, post #1

Kwaku jest z kraka.To dla mnie dobra wiadomość :).Do rogatek królewskiego miasta mam ok.2 km.

[#3] Re: Serwis amigowy kwaku85

@waldiamiga, post #2

Stachu, moją kartę zrobiłeś na cacy! Dzięki Ci za to.

Czy Kwak jest też tak miłym facetem i ma tak zajebiste podejście do klienta jak Ty? No i czy ma takie przystępne ceny :>

[#4] Re: Serwis amigowy kwaku85

@pampers, post #3

Pampers naprawdę polecam.
Po rozmowie telefonicznej zdecydowałem się na podróż 300km w jedną stronę żeby Go poznać.

Nie żałuję!

O ceny proszę pytaj się jego; myślę że będzie miał taniej ponieważ rzeczy które ja robię przez 4-5 godzin on robi w godzinę.
I to na lepszym sprzęcie!
Mogę mu zostawić Twojego Apollo jak chcesz (mam go ze sobą).
[#5] Re: Serwis amigowy kwaku85

@stachu100, post #4

Jak uważasz Staszku. Dla mnie ważne jest żeby go obadał fachowiec a jeżeli uważasz że on też jest tak dobry jak Ty albo i lepszy to czemu nie :)

Szkoda troszkę że przekazujesz pałeczkę, mam nadzieję że na ppa zostaniesz.

[#6] Re: Serwis amigowy kwaku85

@pampers, post #5

Na PPA zostaję, ale naprawdę cieszę się że nie będę musiał siedzieć po nocach w piwnicy
Cały czas zamierzam coś tam "dłubnąć", ale naprawdę w znacznie mniejszym wymiarze czasowym.

Za temat upgrade wziąłem się w celu zarobienia na swoje hobby i przy okazji sprawdzenia swoich umiejętności.
Obydwa cele osiągnąłem

Teraz mnie to przerosło, za dużo tego jak na hobby...
Przecież mam pracę i rodzinę.
Trzeba być świadomym swoich ograniczeń.

Ja sam będę prosił kwaku85 o pomoc w niektórych przypadkach (mam już nagranych kilka przeróbek które chcę zakończyć).
[#7] Re: Serwis amigowy kwaku85

@stachu100, post #6

Właśnie dotarłem z serwisu do domu... 4.15... stachu100 pewnie jeszcze w drodze jest. Daliśmy czadu
20min 1 proc. Ale drugi już nie tak szybko, prawie godzinka. Do tego konfiguracje, flashowanie i eliminacja ewentualnych błędów. Jednak jest trochę z tym zabawy, ale myślę że sobie poradzimy OK
[#8] Re: Serwis amigowy kwaku85

@kwaku85, post #7

mysle ze wielu sie ucieszy czytajac ten watek :)
[#9] Re: Serwis amigowy kwaku85

@stachu100, post #1

Zdjęcia robią wrażenie - gratulacje :) Mam nadzieję, że uda się uratować duuużo martwych kart do Amig :)

[#10] Re: Serwis amigowy kwaku85

@gorzyga, post #9

Myślę że z Waszą pomocą uda stworzyć się przynajmniej przyzwoity serwis amigowy i niejedną kartę/płytę itp uda się podnieść. Jeśli ktoś ma jakiekolwiek odnośniki do schematów, materiałów pomocnych w serwisowaniu itp to będę wdzięczny za podesłanie, może to wiele pomóc.
[#11] Re: Serwis amigowy kwaku85

@kwaku85, post #10

Pewnie widziales juz ta strone, ale gdybys przypadkiem nie widzial to polecam:

http://www.acc.umu.se/~patrikax/amiga/others/schematics/

[#12] Re: Serwis amigowy kwaku85

@stachu100, post #1

A nie są najszybsze 350 mhz? takie udało się nam znaleźć na allegro i Daclaw jest w ich posiadaniu. Pisałem, że zrobił już rekonasans i pisał, że powinny pasować. Jestem ciekaw CVPPC 400 mhz to by była efika ;)
Jeżeli mogę jako niepoprawny marzyciel coś zasugerować, to może warto by było pomyśleć o programowaniu i wymianie romów (mam tu na mysli 3.5 lub nawet 3.9) to by było coś.

[#13] Re: Serwis amigowy kwaku85

@Ender, post #12

Masz oczywiście na myśli CSPPC... Ale odnośnie szybkości działania to poczekam jednak na benchmarki od Stacha (porównywaliśmy jego 603 330 MHz z moją Efiką). Jeśli jesteś ciekaw, jak sprawuje się CSPPC 200 MHz w porównaniu z Efiką to zapraszam tutaj. Testy jeszcze niekompletne (i wyniki tu i ówdzie do sprawdzenia), ale pracujemy nad tym.

[#14] Re: Serwis amigowy kwaku85

@kwaku85, post #7

ehehe OK W poniedzialek dzwonie do Elboxu i wyciagam od nich karte. Jak tylko bede mial to z checia wysle ja do nowego serwisu :)

[#15] Re: Serwis amigowy kwaku85

@Ender, post #12

Ender napisał(a):

> A nie są najszybsze 350 mhz? takie udało się nam znaleźć na
> allegro i Daclaw jest w ich posiadaniu. Pisałem, że zrobił już
> rekonasans i pisał, że powinny pasować.

Pytałem w kilku miejscach w Chinach i nikt o takim procku jak ma Daclaw nie słyszał.
300MHz są dostępne bez problemu.
Wszystko wskazuje na to że Daclaw ma calkiem niezłego *itema* OK
[#16] Re: Serwis amigowy kwaku85

@stachu100, post #15

Procek taki był montowany w 2 modelach PowerMac, ale kupić go gdziekolwiek nie jest sprawą łatwą, o ile w ogóle możliwą. Drugą sprawą jest zasilanie, trzeba byłoby zrobić przetwornicę 2.5V o jeszcze większej wydajności prądowej. Gra niewarta świeczki.
[#17] Re: Serwis amigowy kwaku85

@PrzemasIII, post #14

Myślę że już chyba nie naprawią tej karty, więc chyba nie ma sensu jej tam dłużej trzymać. Ciekawy jestem jak działa w ogóle taki Elbox dzisiaj, kiedyś produkowali karty, dziś przelutować podstawki nie potrafią...
[#18] Re: Serwis amigowy kwaku85

@kwaku85, post #17

A czy w przyszłości serwis planuje rozwój usług? Np. zrobienie rozszerzenia pamięci do A600

[#19] Re: Serwis amigowy kwaku85

@stachu100, post #4

Po rozmowie telefonicznej zdecydowałem się na podróż 300km w jedną stronę żeby Go poznac

Nie żałuję!

he he he pewnie popili po robocie trzeb zrobic wianek ;=]

[#20] Re: Serwis amigowy kwaku85

@HOŁDYS, post #19

Flaszeczka była, a jakże by inaczej

Ale robotę skończyliśmy ok 3 w nocy (walka z Cyberstormami była naprawdę zacięta) i już siły nie było.

Będzie na następny raz; jak dobrz pójdzie z następnym tematem to będzie co opijać drunk
[#21] Re: Serwis amigowy kwaku85

@stachu100, post #20

Hehe, cyberstormy dały nam popalić. Zostało tylko kilka małych układów do przełożenia, ale ja już miałem oczy na zapałkach :) W każdym razie procesory były przełożone, podstawki przelutowane, kontrolery pamięci i te programowalne cuda też, flash i kilka z tych małych układów, oraz złącza wszystkie. 80% płyty zostało przełożone w obydwu sztukach, ale niestety jedyny efekt to jeden cyberstorm zaczął się włączać, ale zwisa po odpaleniu WB. Któryś układ od pamięci jest ubity bo podczas zapełniania zawiesza się. Dokończymy robotę następnym razem, ale prosiłbym o spróbowanie odpalić czystego WB 3.1 ze sterownikami od PPC. Niech PPC się uruchomi, ale niech nie rozpędza się z działaniem. Jeśli jest możliwość życia innego kontrolera dysku niż ten na karcie, byłoby fajnie. Jak odpali zrobić test pamięci na cyberstormie, najlepiej z odpalonym Snoopdosem.
[#22] Re: Serwis amigowy kwaku85

@stachu100, post #1

To może się panowie weźmiecie za te rozszerzenia 8MB do A600 + dodatkowy 1MB CHIP "zplecakowany" na oryginalną pamięć? ;)

[#23] Re: Serwis amigowy kwaku85

@Shoonay, post #22

Nie mówię nie, ale jednak wolałbym na początek odratować to, co jest. Potem będziemy sie zastanawiać
[#24] Re: Serwis amigowy kwaku85

@kwaku85, post #23

Pytam o te rozszerzenie do A600, bo tematów było kilka na forum, ale żadnych efektów gadania nie widać

[#25] Re: Serwis amigowy kwaku85

@QkiZ, post #24

Widziałem płytkę i schemat tego rozszerzenia, jest to do zrobienia nawet u nas w serwisie. Problemem byłoby tylko złącze, gdzieś trzeba takie dokupić.
Na razie Blizzardy i Cyberstormy, jak się tu sprawa rozwiąże to pomyślę nad tym cackiem do A600
[#26] Re: Serwis amigowy kwaku85

@QkiZ, post #24

No popatrz popatrz, a w mojej a600 siedzi taki "efekt gadania na forum" i slicznie dziala.
[#27] Re: Serwis amigowy kwaku85

@fazior, post #26

ja tez mam A600 z 11.5 MB RAM i HD 4 GB ;p - tez z forum PPA

[#28] Re: Serwis amigowy kwaku85

@HOŁDYS, post #27

a ja mam 5.5 MB

[#29] Re: Serwis amigowy kwaku85

@HOŁDYS, post #27

a ja mam 10.5

[#30] Re: Serwis amigowy kwaku85

@kwaku85, post #17

Wlasnie jestem po rozmowie z serwisem, sprawa wyglada nastepujaco:
-karta caly czas jest na testach wpieta w Amige (robia to w wolnych chwilach)
-jak nie uda im sie ruszyc mojej karty zloza mi inna ze swoich zapasow (podobno Phase 5 przysylal im tyle badziewia ze naprawde maja z czego skladac)

Na nastepny telefon z mojej strony umiwilismy sie na marzec jezeli wczesniej sami sie nie odezwa .

Ostatnia modyfikacja: 25.01.2010 16:18:40
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem